Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3989 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΝΕΟΙ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" PDF Εκτύπωση E-mail

Από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2009, το Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, σε συνεργασία με τις Ελληνικές και Αμερικανοεβραϊκές κοινότητες διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων Μνήμης για να τιμήσει τους Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα αλλά και τα 2.300 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα.

Αποκλειστικοί χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν οργανισμοί Ελληνοαμερικανών, συμπεριλαμβανομένου  του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC), του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, του Παγκρήτιου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, της Κρητικής Αδελφότητας του Σικάγο, της Μακεδονικής Ένωσης του Σικάγο και του Κολεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, καθώς και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες. Το παρόν στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν επίσης τα Προξενεία του Ισραήλ και της Ελλάδας, ενώ ο ελληνικής καταγωγής χαζάν Alberto Mizrahi διάβασε την προσευχή El Malei Rahamim και τραγούδησε ελληνικά και σεφαραδίτικα τραγούδια.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιζών του Άουσβιτς κ. Χάιντς Κούνιο, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα και στις προσωπικές του εμπειρίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος του KIΣ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης παρουσίασε την αγγλική έκδοση του βιβλίου «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας» (“Young People in the Maelstrom of Occupied Greece”), έκδοση του ΚΙΣ με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Μεγάλος αριθμός αντιτύπων του βιβλίου διατέθηκαν από το ΚΙΣ στο πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης αλλά και στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου. Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κ. Steven Bowman ο οποίος έδωσε διάλεξη σχετικά με την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ο δημοσιογράφος κ. Ζαν Κοέν έδωσε ένα σεμινάριο, στο Τμήμα Εβραϊκών Σπουδών, με θέμα τα σύγχρονα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των παρευρισκομένων στις εκδηλώσεις ήταν και επτά μέλη της οικογένειας του κ. Κούνιο, συμπεριλαμβανομένης της κας Λόλας Αντζελ, επιζήσασας του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Σικάγο υιοθέτησε Ψήφισμα που καθιερώνει το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 7η Νοεμβρίου ως την επίσημη Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae