Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4751 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΕκδήλωση για το Γιωσέφ Ελιγιά PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 23 Μαρτίου 2009 έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στην Αθήνα, εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιαννιώτη Εβραίο ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Κ.Ι.Σ. και η Ι.Κ. Ιωαννίνων. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Πανηπειρωτικής, καθηγητή κ. Κώστα Αλεξίου, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στη μεγάλη προσφορά του τιμώμενου στα ελληνικά γράμματα. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ι.Κ. Ιωαννίνων καθώς και στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιωσέφ Ελιγιά και ο πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων καθηγητής κ. Μ. Ελισάφ, ο οποίος επεσήμανε τη συνεισφορά του Γιωσέφ Ελιγιά στην πνευματική ζωή των Ιωαννίνων.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Ελένη Κουρμαντζή, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Γιωσέφ Ελιγιά: Η κοινωνική διάσταση του έργου του». Η κα Κουρμαντζή μέσα από ιστορικά κείμενα και μαρτυρίες παρουσίασε το κοινωνικό και πνευματικό έργο του Ελιγιά που αντανακλάται μέσα από τα ποιήματά του και τον τρόπο γραφής του για κοινωνικές και θρησκευτικές αλλαγές. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Λέων Γαβριηλίδης ανέγνωσε χαρακτηριστικά ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Συλβάνα Ράπτη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Πριμηκύρης, ο τ. βουλευτής Αντώνης Φούσας, και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακά τραγούδια των Εβραίων των Ιωαννίνων που απέδωσε η χορωδία της Ι.Κ. Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Λ. Γαβριηλίδη.
Οι εφημερίδες των Ιωαννίνων δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ για την εκδήλωση, με αφιερώματα στον Γ. Ελιγιά και θετικά σχόλια για τη συμμετοχή της χορωδίας.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae