Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3804 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΑΟΥΣΒΙΤΣ: 65 χρόνια μετά... PDF Εκτύπωση E-mail
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος και προσωπικότητες απ΄ όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Άουσβιτς, στις 27 Ιανουαρίου 2010, για να τιμήσουν την Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Στον τόπο αυτόν, σύμβολο της φρίκης, που η διεθνής κοινότητα κατέστησε σύμβολο της μνήμης, ήχησαν και φέτος οι σειρήνεςτου τρόμου σηματοδοτώντας την 65η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου και την έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από την Πολωνική Κυβέρνηση.  Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπουζέκ, οι υπουργοί Παιδείας των χωρών – μελών της Ε.Ε. καθώς και της Ρωσίας Αντρέι Φουρσένκο, ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ Ραββίνος Ισραέλ Μεΐρ Λάου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Μοσέ Κάντορ και εκπρόσωποι των εβραϊκών κοινοτήτων ανά τον κόσμο, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στις εκδηλώσεις. Οι ομιλίες τεσσάρων επιζώντων, πρώην κρατουμένων στο στρατόπεδο, ζωντάνεψαν τις μνήμες και επανέφεραν τα μονίμως αναπάντητα ερωτήματα. Ακολούθησαν οι ομιλίες των επισήμων και οι προσευχές, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μπιρκενάου, με άναμμα κεριών στο Μνημείο των Θυμάτων.
Από ελληνικής πλευράς στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα και η αντιπρόεδρος της Βουλής κα Ροδούλα Ζήση, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τον Ελληνικό Εβραϊσμό εκπροσώπησε ο τότε πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία το Τρίτο Διεθνές Φόρουμ για την Ιστορία του Ολοκαυτώματος υπό την αιγίδα του EJC, του Διεθνούς Φόρουμ Ολοκαυτώματος και του Γιαντ Βασέμ.  Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «οι σημερινές γενιές πρέπει να αντισταθούν στον αντισημιτισμό και στην άγνοια σε όλες τις μορφές της και να αρνηθούν να γίνουν μάρτυρες του κακού όποτε αυτό δείχνει το άσχημο πρόσωπό του». 
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae