Την Κυριακή 26.9.2010 έγινε στη Χαλκίδα, στην Πλατεία Φριζή (πυροσβεστικής), η τελετή αποκαλυπτηρίων του έφιππου ανδριάντα του Συνταγματάρχη Μορδοχαίου Φριζή, του ήρωα του 1940 που έπεσε μαχόμενος στο Αλβανικό Μέτωπο.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χαλκιδέων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Χαλκίδας και η Επιτροπή «Φίλοι του Συνταγματάρχη Φριζή», που αποτελείται από ομογενείς αποδήμους στις ΗΠΑ και χρηματοδότησε τον ανδριάντα.
Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Η τελετή ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη, τον πρόεδρο του Κ.Ι.Σ.Ε. κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τον πρόεδρο της Επιτροπής «Φίλων του Συνταγματάρχη Μ. Φριζή» κ. Στέφανο Μπιτσάρα, τον πρόεδρο της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Σόλωνα Μάιση και τον γιο του ήρωα του ’40 κ. Ιάκωβο Φριζή.
Ο εθνικός ύμνος –μετά την αποκάλυψη του μεγαλοπρεπούς ανδριάντα- ολοκλήρωσε την τελετή.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης: ο νομάρχης Ευβοίας κ. Θαν. Μπουραντάς, οι βουλευτές κα Κ. Περλεπέ-Σηφουνάκη, κ. Ν. Κεδίκογλου και κα Ου. Παπανδρέου, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Α. Μέκελ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Θαν. Χειμάρας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Λάρισας, συγγενείς του Συνταγματάρχη Φριζή, καθώς και πολλοί ομόθρησκοι απ΄ όλη την Ελλάδα. 
Η Επιτροπή «Φίλοι του Συνταγματάρχη Φριζή» εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με τίτλο «Το πρώτο πολεμικό ΟΧΙ. Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Ι. Φριζής, ο ήρωας που χάρισε την πρώτη νίκη», με επιμέλεια του κ. Ιάκωβου Φριζή. Η έκδοση, που διανεμήθηκε κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα, περιλαμβάνει πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, βιογραφία του Μ. Φριζή και χρονολόγιο της στρατιωτικής θητείας του, δημοσιεύματα Τύπου από το 1940 αλλά και σύγχρονα, δηλώσεις και άρθρα προσωπικοτήτων για τον Μ.Φριζή, αλλά και το πρόσφατο ιστορικό επαναπατρισμού των οστών του. Η έκδοση είναι αφιερωμένη «στη μνήμη των αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον πόλεμο του ΄40 και στη μνήμη των 513 Ελληνοεβραίων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδος στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940».