Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6750 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΗΜΕΡΙΔΑ για την ΙΣΤΟΡΙΑ της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 24.10.10 η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων,  υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Η μακραίωνη ιστορία της Ι.Κ. Τρικάλων» στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Κατά την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία ήταν η πρώτη που διοργάνωσε η Ι.Κ. Τρικάλων ύστερα από πολλά χρόνια, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη δραστηριότητα που ανέπτυξε στο πέρασμα των χρόνων το εβραϊκό στοιχείο και στη συμβολή του στην ανέλιξη και γενικότερα την πολύπλευρη ποιοτική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση Τρικαλινών, μη μελών της Κοινότητας, αλλά και πολλών ομοθρήσκων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Βόλο.

Η ιστορία της Ι.Κ. Τρικάλων παρουσιάστηκε μέσα από τις  εισηγήσεις – ομιλίες των: Κώστα Μιχαλάκη, με τίτλο «Ρεύματα και μορφές της Κοινότητας Τρικάλων, 1881 – 1940», Ραφαήλ Μωϋσή, με θέμα «Ασέρ Μωυσής: Τα Τρίκαλα με γαλούχησαν, η Ιερουσαλήμ με ετίμησε», Βίκτωρα Βενουζίου, με θέμα «Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Τρικάλων: Βεβήλωση, αποκατάσταση, τοπογραφική και ιστορική αποτύπωση» και Θεόφιλου Αναστασίου, με τίτλο «Μνήμη και Λήθη».

Μέσα από τις εμπεριστατωμένες ομιλίες παρουσιάστηκαν οι καλές αναμνήσεις ομοθρήσκων που έφυγαν μεταπολεμικά από τα Τρίκαλα για το Ισραήλ, επισημάνθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία και τη διάσωση του νεκροταφείου των Τρικάλων και προβλήθηκαν οι αναμνήσεις που διατηρούν οι Τρικαλινοί από τη συμβίωσή τους με τους Εβραίους συμπολίτες τους.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. κ. Μώρις Μαγρίζος, ο οποίος αναφέρθηκε στην από πολλών ετών παρουσία των Εβραίων στα Τρίκαλα καθώς και στην αξιέπαινη πρωτοβουλία της Κοινότητας να διοργανώσει την σχετική Ημερίδα.                    

Στο Κέντρο Κλιάφα, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, λειτούργησε και έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την εβραϊκή ζωή στα Τρίκαλα, υλικό το οποίο ευγενικά παραχωρήθηκε –όπως και η αίθουσα-  από τη συγγραφέα κα Μαρούλα Κλιάφα, η οποία έχει ασχοληθεί και έχει γράψει βιβλία σχετικά με την παρουσία των Εβραίων στα Τρίκαλα.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae