Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4045 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΜΙΛΙΑ για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΙΛΛΙΝΟΙΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 21.10.10, το Τμήμα Ιουδαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, σε συνεργασία με επιφανή στελέχη της ελληνικής και εβραϊκής παροικίας του Σικάγου, διοργάνωσαν εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, τ. πρόεδρο του Κ.Ι.Σ.,Ε., ο οποίος μίλησε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος και για τις προσωπικές του εμπειρίες κατά την διάρκεια της  Κατοχής στην Αθήνα. Κατά την ομιλία, κατάθεση ζωής ενός εννιάχρονου Ρωμανιώτη παιδιού της Αθήνας, παρουσιάστηκε ο κατατρεγμός και η επιβίωση της οικογένειας του κ. Κωνσταντίνη και αναφέρθηκε διεξοδικά η δολοφονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ο ομιλητής με γλαφυρότητα συνήρπασε το ακροατήριο και με εξαιρετική σπουδή και ιστορική ακρίβεια απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων.

Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων που το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις θέσπισε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία των καθηγητών Robert Gordon,  Γιώργου Παπαδαντωνάκη και Μίμη Κοέν και την ενεργή συμπαράσταση του Κέντρου Hillel που διευθύνει η κα Marla Baker.

Στην εκδήλωση παράστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο, Δρ. Αναστάσιος Πέτροβας, ο Επίσκοπος Μωκησσού κ. Δημητρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σικάγου "Ο Ξενιτέας" κ. Γ. Μαυρόπουλος, ο τ. πρόεδρος των Κρητών του Σικάγου Δρ. Γιώργος Παπαδαντωνάκης, μέλη της ελληνικής και εβραϊκής παροικίας του Σικάγου, μεγάλος αριθμός φοιτητών του Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε δεξίωση που οργάνωσε o φοιτητικός σύλλογος Hillel του Πανεπιστημίου.

 

Επίσης μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Κωνσταντίνη στην κατάμεστη από κόσμο Συναγωγή Ορ Τορά, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2010.

Ο κ. Κωνσταντίνης, κατά την παραμονή του στο Σικάγο, παρέστη σε γεύμα που  παραχώρησε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ιάκωβος παρουσία του τ. προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για την Β. και Ν. Αμερική και προέδρου του Πανελληνίου Ιδρύματος Υποτροφιών κ. Χρήστου Τομαρά. Ο τ. πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. επίσης επισκέφτηκε το Ελληνικό Μουσείο και συμμετείχε σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε ο Συντονιστής ΣΑΕ Αμερικής κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος και στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Οργανώσεων του Ιλλινόις δρ. Michael Kotzin, καθώς και άλλα επιφανή μέλη των δύο παροικιών.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae