Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4869 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2011, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 26.1.2011 στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Μνημείο», τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό. Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2011, παρουσιάζει τις προτάσεις 16 καλλιτεχνών και τη διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Η παρουσίαση της έκθεσης στους παρευρισκόμενους έγινε από τη διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου.

Την επόμενη ημέρα έγινε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Αθηναίων, πολιτικών κομμάτων, ξένων πρεσβειών, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, του Κ.Ι.Σ.Ε., του ΟΠΑΙΕ, και των επιζώντων ομήρων των στρατοπέδων.
Ακολούθησε το απόγευμα, στη Συναγωγή Αθηνών, η κεντρική εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από το Ραββίνο Αθηνών κ. Ισαάκ Μιζάν στη μνήμη των θυμάτων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα και ακολούθησε το άναμμα των κεριών.
Κατά την εκδήλωση έγιναν προσφωνήσεις από τον υφυπουργό Εξωτερικών και εκπρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Δόλλη, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό, το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Άριε Μέκελ, τον πρόεδρο της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βεναιμίν Αλμπάλα και τον κ. Ισαάκ Μιζάν, έναν από τους ελάχιστους εν ζωή ομήρους επιζήσαντες από τα ναζιστικά στρατόπεδα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλης διάρκειας εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο, καθώς και στην εφαρμογή της «Τελικής Λύσης». Καταλήγοντας ο κ. Φλαίσερ επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Ο χαρακτήρας της μνήμης του Ολοκαυτώματος εξαρτάται από την εκπαιδευτική και τη δημόσια διαχείριση της δυσβάστακτης κληρονομιάς που έχει αφήσει ο πόλεμος αυτός σε μας και όλη την Ευρώπη. Κάθε παραπέρα περιορισμός της διδασκαλίας της ιστορίας εγκυμονεί τον κίνδυνο να μειωθεί η γνώση που αποτελεί τη βάση της αμοιβαίας κατανόησης. Χρειάζονται καινούργιες προσεγγίσεις».
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα.
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae