Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5328 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ITF ΣΤΟ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 12.5.2011, o πρόεδρος του ITF (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research) πρέσβης κ. Karel de Beer, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Ελληνικού Εβραϊσμού που έγινε στα γραφεία του ΚΙΣΕ. Στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους του ΚΙΣΕ ο πρόεδρος κ. Δ. Σαλτιέλ, η γεν. γραμματέας κα Λ. Καπόν, ο κ. Ε. Μπακόλας, και εκ μέρους της Ι.Κ. Αθηνών ο πρόεδρος κ. Βεν. Αλμπάλας. Η επίσκεψη του προέδρου του ITF στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών του με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών στο ITF, καθώς και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανισμών, προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία και η πρόοδος που αφορά στην παιδεία γύρω από το Ολοκαύτωμα. Κατά τη συνάντηση στο ΚΙΣΕ ο κ. de Beer ενημερώθηκε από τον κ. Σαλτιέλ για τις σχετικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην Ελλάδα, με κυριότατη τη συμβολή εβραϊκών φορέων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ αναφέρθηκε στα σεμινάρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για εκπαιδευτικούς με θέμα «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα», που έχουν ως στόχο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών και τη μετάδοση όχι μόνον της ιστορίας αλλά και των μηνυμάτων του Ολοκαυτώματος στους μαθητές. Πολύ σημαντικά θεωρήθηκαν επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ε.Μ.Ε., το οποίο αποστέλλει σε σχολεία σχετικό υλικό ειδικά προσαρμοσμένο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έγινε αναφορά στις δύο πολύ σημαντικές εκδόσεις του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Κ.Ι.Σ.Ε. «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων – Μνημεία και Μνήμες» και «Νέοι στη δίνη της Κατοχικής Ελλάδας», που εκδόθηκαν με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του υπουργείου Παιδείας, καθώς και στο βιβλίο «Έλληνες στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου» της κα Φωτεινής Τομαή, έκδοση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των βιβλίων αυτών και αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο με θέμα τους Εβραίους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται υπό έκδοση από το Ίδρυμα της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόταση του ΚΙΣΕ την οποία υποστήριξε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον αντισημιτισμό, στην οποία τονίστηκε ότι το έργο του ITF στόχο του έχει την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ITF αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα ως χώρα μέλος του ITF, ύστερα από τη Συμφωνία της Στοκχόλμης, οι οποίες αφορούν στην εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή έρευνα και την μνήμη του Ολοκαυτώματος και επεσήμανε πως η διδασκαλία της ιστορίας του Ολοκαυτώματος θα πρέπει να υπάρχει στη διδακτέα ύλη των σχολείων, γιατί μέσω της εκπαίδευσης μειώνονται οι πιθανότητες να επαναληφθούν τραγικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα.
Ο κ. de Beer επισκέφθηκε στη συνέχεια το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για το έργο του από τη διευθύντρια του Μουσείου κα Ζ. Μπαττίνου η οποία αναφέρθηκε κυρίως στις σχετικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του ΕΜΕ.
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae