Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4010 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ V. HISLOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 19.11.2011 παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το νέο βιβλίο της Victoria Hislop που έχει τίτλο «Το Νήμα» (εκδόσεις Διόπτρα). Η Hislop έγινε ευρύτερα γνωστή στη χώρα μας από το προηγούμενο βιβλίο της «Το Νησί», το οποίο εκτός από την εκδοτική σημείωσε και μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, με ομιλητές τον Δρ Φιλολογίας Α.Π.Θ. και συγγραφέα Λέων Α. Ναρ και την ίδια τη συγγραφέα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος, Διευθυντής του περιοδικού SOUL.

Στο «Νήμα» η αγγλίδα δημιουργός αφιερώνει μεγάλο μέρος της αφήγησής της στην Κατοχή και σε γεγονότα που είναι εγγεγραμμένα στη συλλογική μνήμη της Θεσσαλονίκης, όπως η ολοκληρωτική εξόντωση της ισραηλιτικής της κοινότητας. Η Hislop εκμεταλλεύεται, για τις ανάγκες της αφήγησής της, την παντελή καταστροφή των συναγωγών, των βιβλιοθηκών και των κειμηλίων μεγάλης ιστορικής και κυρίως συναισθηματικής αξίας, αξιοποιεί μυθοπλαστικά τις εικόνες των γκέτο και των συρμών με τα τρένα που αναχωρούν το ένα πίσω από το άλλο για το μοιραίο ταξίδι των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης. Οι δωσίλογοι, η αντίθεση ανάμεσα στην αστική τάξη και τη φτωχολογιά, το πλιάτσικο των εβραϊκών περιουσιών, η λεηλασία του ιστορικού ισραηλιτικού νεκροταφείου, οι αντάρτες, το αντικομμουνιστικό μένος είναι μερικές ακόμη συνιστώσες που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, η οποία αξιοποιεί ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής, προκειμένου η αφήγηση να κυλάει πιο εύκολα και να εντείνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae