Στις 5.12.11 στη θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη», δόθηκε η πρεμιέρα του έργου του Μάρτιν Σέρμαν «Rose», με τη Ζωή Λάσκαρη στον ομώνυμο ρόλο που ουσιαστικά είναι ένας μονόλογος. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Αντολφ Σαπίρο. 

Το έργο, μέσα από το εύρημα του μονολόγου μιας σημαδεμένης από τα δεινά γυναίκας σε παραλήρημα, κατορθώνει να συμπυκνώσει όλο το δράμα του Ολοκαυτώματος της εβραϊκής φυλής την περίοδο του Ναζισμού. Ξεκινώντας από τη γραφική, αλλά όχι χωρίς προβλήματα ζωή στα στετλ της Πολωνίας, την περίοδο στο γκέτο της Βαρσοβίας και το δραματικό τίμημα που πληρώνει με την απώλεια του μονάκριβου παιδιού της, το ταξίδι προς τη χώρα των προγόνων της με το πλοίο Exodusαναζητώντας μία νέα ζωή, τη θλιβερή επάνοδό της στην ερειπωμένη Ευρώπη, φτάνει μέχρι την τελική κατάληξη σε κάποια πολιτεία της Αμερικής, με την ψευδαίσθηση μιας ευτυχίας που βασίζεται περισσότερο στην ευημερία και λιγότερο στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Ο μονόλογος σταματά με ένα τεράστιο ερωτηματικό που γεννιέται μέσα της, όταν βλέποντας τηλεόραση, αναγνωρίζει τον εγγονό της στο ρόλο του θύτη, ενώ εκείνη είχε γνωρίσει μόνο εκείνον του θύματος. Αποτελεί αναγκαστικά το βαρύ τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει ο εγγονός της για το δικαίωμά του σ΄ ένα κομμάτι δικής του ελεύθερης γης.          
Συγχαρητήρια στη Ζωή Λάσκαρη για μία πολύ δυνατή ερμηνεία αλλά και για το θάρρος της, σε χαλεπούς καιρούς, να επιλέξει το δύσκολο δρόμο και να τον ακολουθήσει με τη λεβεντιά που τη χαρακτηρίζει.   
Προσκεκλημένοι της διάσημης ηθοποιού ήταν πολλοί φίλοι και θαυμαστές της από την εβραϊκή κοινότητα, οι οποίοι και χειροκρότησαν θερμά τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής παράστασης.
 
Ντόνα-Λίλιαν Καπόν
                                 Γεν. Γραμματέας ΚΙΣΕ