Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2320 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

 Από  την εφημερίδα ΑΥΓΗ, 17.3.2012

Ως βήμα προς την "εκπλήρωση του ιστορικού χρέους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα" της Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο πρύτανής του Γιάννης Μυλόπουλος τη συνεργασία του ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και προχθές η εκπλήρωση αυτή άρχισε να αποκτά περισσότερο συγκεκριμένη μορφή: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Αρνόν Ζούκερμαν και Ζβίκα Μπάρακ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου συζητήθηκε η φιλοτέχνηση ενός έργου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ισραηλινού πανεπιστημίου στους χώρους του ΑΠΘ, το οποίο, ας μην το λησμονούμε, είναι χτισμένο πάνω στα εβραϊκά νεκροταφεία της πόλης. Μπορεί η οικοδόμησή του να έγινε μέσα στις συνθήκες της γερμανικής κατοχής, όμως "μια πόλη χωρίς ιστορική μνήμη δεν είναι σωστή πόλη", όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής. Η ανέγερση ενός μνημείου μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, που να μνημονεύει την ιστορία 500 χρόνων που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τα πόδια των επισκεπτών "είναι μια εκκρεμότητα χρόνων που πρέπει τώρα να κλείσει", όπως τόνισε.

 

 

Έτσι, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η πρόταση της Σχολής Καλών Τεχνών του Τελ Αβίβ και στη συνέχεια η  Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, θα προτείνει τον ακριβή χώρο ανέγερσής του. Σε ανταπόδοση, έργο από το ΑΠΘ θα φιλοτεχνηθεί στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Στην προχθεσινή συνάντηση προτάθηκε, επίσης, η δημιουργία ενός φιλμ για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία των Σχολών Κινηματογράφου των δύο πανεπιστημίων.
 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae