Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6831 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΙΜΟΝ ΠΕΡΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις στενές σχέσεις των δύο λαών, στην ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα, στην αγάπη που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην προώθηση και εμβάθυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκαν ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το βράδυ της Δευτέρας στις  προσφωνήσεις τους κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του πρώτου ο κ. Παπούλιας. 

Ο Σιμον Πέρες αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομική κρίση και το μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός ενθυμούμενος την βαριά ισραηλινή κρίση που βίωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τον ανάγκασε να λάβει σκληρά μέτρα τα οποία όμως τον δικαίωσαν καθώς όπως είπε ο λαός κατάλαβε ότι «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στο παρελθόν και την «κατάρρευση και αναγέννηση» που βίωσαν τα δύο έθνη πληρώνοντας «βαρύ τίμημα χωρίς να καμφθεί το ηθικό μας».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάγκης για υψηλή τεχνολογία σήμερα αναφέροντας ότι «έχει έρθει η ώρα τώρα να ζήσουμε ως φίλοι πολιτικά και να συνεργαστούμε σαν επιστημονικά κράτη» καθώς η Ελλάδα έχει «τις αναγκαίες δυνατότητες και μια άριστη νέα γενιά, έτοιμη να το πράξει».

Στη συνέχεια ο Σιμόν Πέρες μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό «εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας είπε ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μάχεται για αυτήν και επιδιώκει την ειρήνη ως προτεραιότητα. «Σήμερα ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη της χώρας μας είναι αυτή που απειλεί όλον τον κόσμο. Προέρχεται από την Τεχεράνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση στον 21ο αιώνα που επιδιώκει να επιβληθεί δια της βίας. Επιδιώκει την ηγεμονία επικυριαρχία του αραβικού κόσμου ενάντια στη θέλησή του. Χρησιμοποιεί ανοικτά την δολοφονική τρομοκρατία. Αναπτύσσει πυρηνικά όπλα παρόλο που κανείς δεν απειλεί την ύπαρξή της».

Κ. Παπούλιας: Στρατηγική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως τον ενεργειακό, που αντανακλά η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα.

Oλόκληρη η προσφώνηση του κ. Παπούλια έχει ως εξής:

 

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε,

 Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Αθήνα. Η επίσημη επίσκεψή σας, ένα μόλις χρόνο ύστερα από τη δική μου επίσκεψη στο Ισραήλ, αντανακλά τη δυναμική των σχέσεών μας αλλά και τα αισθήματα φιλίας των δυο λαών μας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας τον ηγέτη που συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ. Στο πρόσωπό σας καλωσορίζουμε έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας.

 Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των χωρών μας. Το ίδιο ισχύει και για τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους Έλληνες και τους Εβραίους της διασποράς. Η στρατηγική τους συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους ίδιους αλλά και για τα εθνικά μας κέντρα. Έχουμε άλλωστε, κοινά βιώματα και μνήμες. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε στο Ολοκαύτωμα η Ελλάδα ήταν πολύβαρύς, 65.000 Έλληνες Εβραίοι. 

Στον κοινό αγώνα κατά του Ναζισμού, πράξεις αυτοθυσίας από Χριστιανούς Έλληνες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους, σφυρηλάτησαν ακατάλυτους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας. 

Έχουμε σήμερα την μεγάλη τιμή να έχουμε ανάμεσά μας τις συμπατριώτισσές μου, Χρυσούλα Ελιασά και  Αννέτα Ναχμία- Σεβή, οι οποίες επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Το παράδοξο της Ιστορίας είναι ότι επικεφαλής και συντονιστής της επιχείρησης εξόντωσης των Εβραίων στα Ιωάννινα ήταν ένας αξιωματικός της Βέρμαχτ, που άκουγε στο όνομα Κούρτ Βάλτχαϊμ. Αργότερα τον βρίσκουμε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

 Εάν, όμως, ο χρόνος αμβλύνει τις αιχμηρές γωνίες της ιστορίας οι μνήμες για τις καταστροφικές  συνέπειες του φασισμού  παραμένουν ζωντανές και δυστυχώς επίκαιρες. Ο φασισμός στην Ευρώπη, με οσμή ρατσισμού, αρθρώνει πολιτικό λόγο. Οι λαοί μας πρέπει να θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό.  

 Πριν από λίγες ημέρες, συγκλονισθήκαμε από τη βομβιστική επίθεση εναντίον Ισραηλινών τουριστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Η ανοχή μας απέναντι σε παρόμοιες απεχθείς πράξεις τρομοκρατίας είναι μηδενική. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.

 Κύριε Πρόεδρε,

 Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έχουν αναβαθμισθεί  ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις μας ενισχύονται από την πολιτισμική συμβατότητα η οποία, από τη φύση της, δεν είναι συγκυριακή και συνεπώς δεν είναι ευμετάβλητη. Για αυτό και μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές, έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, σημαντικές προοπτικές συνεργασιών στους τομείς των επενδύσεων –ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων-, της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης και της υψηλής τεχνολογίας. 

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό κλίμα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην άμεση σύγκληση του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

 Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ’ επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας. Με άλλα λόγια στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε μία σύγκλιση συμφερόντων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση.

 Αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής σχέσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία την πρώτη Ιουλίου, ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Με βάση τις αρχές αυτές,  τονίζω  και  πάλι  ότι  η  Άγκυρα

οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

 Κύριε Πρόεδρε,

 Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οφείλει και πρέπει να υλοποιήσει μια αξιόπιστη πολιτική εξόδου από την κρίση αυτή. Έχουμε ζωτική ανάγκη από αποφάσεις που παράγουν βιώσιμο οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και ταυτοχρόνως επιμερίζουν δίκαια το κοινωνικό κόστος. 

Οικονομική πολιτική που ρηγματώνει την κοινωνική συνοχή οδηγεί στην καταστροφή. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εύκολες δηλώσεις εταίρων μας που αποπνέουν  είτε μία οσμή επίδοξου κηδεμόνα είτε φθηνές πολιτικάντικες σκοπιμότητες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να  ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους. 

Η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί μεν να παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα κακής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά η βασική της αιτία είναι συστημική. Όσοι δεν το βλέπουν οδηγούν την ευρωζώνη σε αδιέξοδο. Όσο δε καθυστερεί η λύση, τόσο θα ανεβαίνει το κόστος επίλυσης της κρίσης.

 Κύριε Πρόεδρε,

 Η περιοχή μας βιώνει καταιγιστικές εξελίξεις ιστορικού χαρακτήρα. Ιδιαιτέρως μας ανησυχεί η παρατεταμένη αιματοχυσία στη Συρία. Οι εξελίξεις οδηγούν την χώρα στο χάος και την περιοχή σε περιπέτειες. Η βία φέρνει μόνο βία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση από τον ίδιο τον συριακό λαό.     

Γνωρίζετε, καλύτερα ίσως από οποιονδήποτε άλλον, ότι η επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

Πιστεύω ότι βιώσιμη λύση είναι η λύση των δύο κρατών. Tου Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα, που θα συμβιώνει ειρηνικά με το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και θα απολαμβάνει πλήρως ομαλοποιημένες σχέσεις με όλους τους γείτονές του. Η Ελλάδα εκτιμά ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών μπορούν να καταστήσουν μια τέτοια λύση εφικτή.

 Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επίσκεψή σας ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών μας, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν υποχρέωση να αποτελέσουν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιθυμούσαμε επίσης την διεύρυνση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ και στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης Ένωσης για τη Μεσόγειο. 

Με αυτές τις σκέψεις κύριε Πρόεδρε και αγαπητέ φίλε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι, να ευχηθώ στην ισραηλινή αντιπροσωπεία καλή διαμονή στην Ελλάδα και κάθε επιτυχία στην επίσκεψή σας.  Υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενος υγεία και ευτυχία σε εσάς, καθώς και πρόοδο και ευημερία στον φίλο λαό του Ισραήλ»

(Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ on line, 6.8.2012

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae