Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4703 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail
του Καθηγητή STEVEN BOWMAN
 
Μετάφραση: Ισαάκ Μπενμαγιόρ
 
Έκδοση Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Αθήνα 2012
 
Με την πάροδο του χρόνου έρχονται στην επιφάνεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, νέα στοιχεία για το απαράγραπτο έγκλημα του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα μελετούνται πτυχές και γεγονότα που είχαν αγνοηθεί και τα οποία δίνουν νέες προεκτάσεις και εικόνες σε θέματα που προέκυψαν από το Ολοκαύτωμα.
Ιδιαίτερη σημασία στον ελληνικό χώρο κατέχει η συμμετοχή του ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού στην Εθνική Αντίσταση (1941 – 1944), συμμετοχή η οποία είναι κυριολεκτικά άγνωστη. Με το θέμα αυτό ασχολείται το βιβλίο του Καθηγητή Steven Bowman, "Jewish Resistance in Wartime Greece", μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Ισαάκ Μπεμναγιόρ, που μόλις κυκλοφόρησε σε έκδοση Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, με τίτλο «Η Αντίσταση των Εβραίων στην Κατοχική Ελλάδα».
 
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν σε μορφή pdf  το βιβλίο ΕΔΩ.
 
Με το ξέσπασμα του πολέμου οι Έλληνες Εβραίοι, μέσα από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, πολέμησαν κατά των Ιταλών και των Γερμανών εισβολέων. Στη συνέχεια νέοι Εβραίοι και Εβραίες ανέβηκαν στα βουνά για να πολεμήσουν ή να υπηρετήσουν από διάφορες θέσεις ευθύνης στις αντιστασιακές οργανώσεις. 
Ορισμένοι από αυτούς παρέμειναν στις αστικές περιοχές, όπου εντάχθηκαν σε διάφορους αντιστασιακούς πυρήνες, είτε συμμετέχοντας ενεργά σε αποστολές σαμποτάζ, είτε αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους. Αριθμός Εβραίων αντιστασιακών εμφανίζεται στους καταλόγους της Βρετανικής «Δύναμης 133». Επίσης, Έλληνες Εβραίοι συμμετείχαν στην εξέγερση του Ζόντερκομάντο στο Άουσβιτς, τον Οκτώβριο του 1944, ενώ άλλοι πολέμησαν στην εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας μεταξύ Αυγούστου – Οκτωβρίου 1944.
 
Βασισμένος σε έρευνα αρχείων και σε συνεντεύξεις, ο συγγραφέας συνέλεξε έναν αρχικό κατάλογο 600 και πλέον ατόμων που πολέμησαν ή υπηρέτησαν στις δυνάμεις της Αντίστασης. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται αντάρτες και αντάρτισσες, διερμηνείς, στρατολόγοι, γιατροί, κατάσκοποι, νοσοκόμες, οργανωτές, και ένας αριθμός Εβραίων μη ελληνικής υπηκοότητας που συμμετείχαν εθελοντικά ή που βρέθηκαν παγιδευμένοι στην Ελλάδα εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
 
Φεβρουάριος 2013
 
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
 
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae