Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5643 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
Περίπου 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νεαροί εβραίοι, μετείχαν στην 22η Πορεία των Ζωντανών στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, η οποία γίνεται ετησίως στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν μια σημαντική αντιπροσωπεία του ισραηλινού στρατού με επικεφαλής τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ και τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρον Λάουντερ.
Στην πορεία μετείχαν επίσης περίπου πεντακόσιοι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. «Ήρθα εδώ επειδή πιστεύω ότι ο θάνατος των παππούδων μου δεν ήταν μάταιος», δήλωσε ο 16χρονος Νταβίντ Ολιντόλτ από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την 45χρονη Μίριαμ Ουάιτ, η οποία βρισκόταν εκεί επικεφαλής περίπου 160 νέων από το Λος Άντζελες, «είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε εδώ και να δούμε, να βρεθούμε με τους επιζήσαντες. Είναι σημαντικό να μάθουμε στους νέους τι συνέβη στο Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
 
Όπως κάθε χρόνο οι μετέχοντες στην πορεία πέρασαν την πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει) του ναζιστικού αυτού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην νότια Πολωνία.
Στη συνέχεια διέσχισαν πεζή τον δρόμο ανάμεσα στο Άουσβιτς, που αποτελεί το παλαιότερο τμήμα του στρατοπέδου, και στο Μπίρκεναου, κύριο τόπο εξόντωσης των εβραίων, μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων.
Στο πλευρό των νεαρών Εβραίων που ήρθαν για να μετάσχουν στην πορεία από το Ισραήλ, την Αυστραλία και την Βραζιλία, περίπου 2.000 νεαροί Πολωνοί μετείχαν στην πορεία αυτή, η οποία γίνεται σήμερα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Από το 1940 ως το 1945 περίπου 1,1 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά, η πλειονότητα εβραίοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης που είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Εκεί έχασαν επίσης την ζωή τους περίπου 85.000 Πολωνοί, που δεν ήταν εβραίοι, 20.000 αθίγγανοι, 15.000 σοβιετικοί και 12.000 υπήκοοι άλλων χωρών.
Πηγή: ethnos.gr  8.4.2013
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
** Η ελληνική αποστολή στη φετινή Πορεία των Ζωντανών (από την ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών).
** Ο R. Lauder στο March of the Living (από την ιστοσελίδα του  WJC)
 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae