Του Πάσχου Μανδραβέλη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25.4.2025
Το πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί μίσος είναι αυτό που έχει θρησκευτικές ρίζες. Ο,τι και να πει κάποιος σε έναν τζιχαντιστή, όποιο επιχείρημα κι αν φέρει, από τη στιγμή που έχει πειστεί πως ο (υπεράνω επιχειρημάτων) Θεός θέλει τους «άπιστους» νεκρούς, θα ζωστεί τα εκρηκτικά κι όποιον πάρει ο Χάρος.
Μετά το Πάσχα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννινα, σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται σε τουρίστες (Airbnb), τοιχοκολλήθηκαν αφίσες στις οποίες, με εβραϊκή γραφή, κυριαρχούσε το σύνθημα: «Εβραίοι, δεν είστε καλοδεχούμενοι». Οι αφίσες είναι ανυπόγραφες, αλλά προϋποθέτουν οργάνωση και χρήματα, είναι δηλαδή κάτι περισσότερο από τρέλα κάποιων λίγων «ιδιόρρυθμων» ή ενός αντιτουριστικού κινήματος τύπου Βαρκελώνης. Επιπλέον, δείχνουν μεθόδευση. Επειδή και οι τρεις πόλεις στις οποίες έχουν τοιχοκολληθεί είναι κάτι πολύ παραπάνω από τουριστικοί προορισμοί.
Πριν από περίπου ένα χρόνο η επίθεση που δέχτηκαν Ισραηλινοί τουρίστες μπροστά σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων στην περιοχή της Ομόνοιας κρατήθηκε «χαμηλά» για ευνόητους λόγους. Δράστες ήταν μετανάστες μαζί με «αντίφα». Προχθές, δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων γέμισαν με αφίσες στις οποίες, με εβραϊκή γραφή, υπήρχε το σύνθημα «Εβραίοι δεν είστε καλοδεχούμενοι». Ηταν περιοχές καταλυμάτων Airbnb ώστε το μήνυμα να γίνει αντιληπτό από τους στοχοποιημένους τουρίστες.
Περισσότερα: ΣΑΚΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ: Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Παύλος στο κήρυγμά του το βράδυ της Μ. Πέμπτης 17.4.2025 ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία. Να καταδικάζεις και να οδηγείς στο θάνατο τον άνθρωπο που σε ευεργέτησε εδώ είναι το έγκλημα εν ψυχρώ”, είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλος αναφερόμενος στους Εβραίους, καταλήγοντας πως: “Δεν είμαι αντισημίτης αλλά έτσι είναι η αλήθεια” (Βίντεο ΕΔΩ)
Περισσότερα: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κατά πόσο μια «παράδοση» μπορεί να θεωρείται άξια διατήρησης όταν βασίζεται στη στοχοποίηση μιας ομάδας;
LIFO 16.4.2025 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΟΖΗ. Κάθε χρόνο, την περίοδο του Πάσχα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα με μακρά ιστορία. Δύο από αυτά, ωστόσο, προκαλούν σταθερά αντιδράσεις: το «κάψιμο του Ιούδα» και το λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου προβληματικό «κάψιμο του Αράπη». Παρότι συχνά παρουσιάζονται ως αθώες αναβιώσεις του λαϊκού πολιτισμού, και τα δύο βασίζονται σε ρατσιστικά και αντισημιτικά στερεότυπα που θα έπρεπε να τίθενται πλέον υπό σοβαρή κριτική.
Περισσότερα: ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ