Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4335 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΝΟΣ ΜΩΥΣΗΣ & ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής και ο Δρ. σύγχρονης ιστορίας Λεόν Σαλτιέλ αναλύουν τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, σε συνέντευξή τους στον Άγγελο Σκορδά για το iefimerida (2.2.2019):

Λίγες μόνο ώρες πριν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης μπήκε στο στόχαστρο βανδάλων.

Η αήθης βεβήλωση του μνημείο του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από αγνώστους το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να προκάλεσε οργή στη συντριπτική πλειοψηφία της υγιώς σκεπτόμενης κοινής γνώμης, ωστόσο, κατέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο ότι -74 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και την αποκάλυψη των ναζιστικών εγκλημάτων που επί μια πενταετία συντελούνταν απρόσκοπτα σε αυτό- το μίασμα του αντισημιτισμού συνεχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο το υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα», τα καταγεγραμμένα κρούσματα αντισημιτισμού στη χώρα παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια. Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το μνημείο στον χώρο του ΑΠΘ υπέστη βεβήλωση. Μόλις έξι μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2018, ομάδα αγνώστων είχε πετάξει μπλε μπογιές κι είχε γράψει συνθήματα μίσους στις μαρμάρινες πλάκες του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε εν μέσω Κατοχής το 1942.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα δήλωση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια με σκοπό την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι εβραϊκές κοινότητες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις μετά την αύξηση των βίαιων επεισοδίων κατά τα τελευταία έτη. Σημειώνει δε ότι το αντισημιτικό μίσος παραμένει διαδεδομένο, όπως επιβεβαιώθηκε στην έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του 2018 για τον αντισημιτισμό.

Με τη δήλωση καλούνται τα κράτη μέλη να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν ολιστική στρατηγική για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών αντισημιτισμού, στο πλαίσιο των στρατηγικών τους για την πρόληψη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού. Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων και των Εβραίων πολιτών.

Δήλωση του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια με σκοπό την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EJC ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

EJC, Βρυξέλλες, 6.12.2018: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψήφιση της ιστορικής Δήλωσης για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Η Δήλωση προτάθηκε να μπει στην Ημερήσια Διάταξη και προωθήθηκε από τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, του οποίου η χώρα έχει το 2018 την εκ περιτροπής Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίχτηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.        

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του EJC Μοσέ Κάντορ επεσήμανε: “Αυτή η Δήλωση ήταν μία από τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας. Το EJC είναι πολύ περήφανο για τη συμβολή του και τη στενή συνεργασία που είχε με όλους όσους συνέβαλαν ώστε αυτή η ιστορική ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα».

«Η Δήλωση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού γιατί παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τα νομοθετικά μέσα προκειμένου οι κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Ελπίζουμε ότι τώρα κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα κάνει τις απαιτούμενες και κατάλληλες ενέργειες και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο θα παρακολουθεί τις ενέργειες των χωρών για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού». 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae