Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4674 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
VIDEO της AJC. «ΧΑΝΟΥΚΑ: Οι Έλληνες και οι Εβραίοι τότε και τώρα. Συζήτηση με τοv Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο | Εκτύπωση |

Στη σειρά διαδικτυακών συζητήσεων της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), με αφορμή τη γιορτή του Χανουκά, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνομιλεί με τον Ραββίνο Νόαμ Μάρανς, Διευθυντή Διαθρησκειακών Σχέσεων της AJC, για καίρια θέματα με επίκεντρο την άνοδο του αντισημιτισμού, τη γεωπολιτική της ανατολικής Μεσογείου και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, τη σημασία της πίστης στη φετινή γεμάτη προκλήσεις εορταστική περίοδο και φυσικά τις σχέσεις μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ιουδαϊσμού. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σχετικά με το μήνυμα του Χανουκά τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:  «Στη μάχη των Μακκαβαίων εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βλέπουμε την ίδια μάχη των πρώτων Χριστιανών. Και οι δύο λαοί αντιστάθηκαν στην ειδωλολατρία και τον πολυθεϊσμό». Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση.

Πηγή: Ιστότοπος AJC, 14.12.2020, Hanukkah, Greeks, and Jews, Then and Now: A Conversation with H.E. Archbishop Elpidophoros of America – AJC Advocacy Anywhere

 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ MEMΟRIAL DE LA SHOAH | Εκτύπωση |

Κυριακή 13.12.2020, ώρα 15.30’, Kambanellis, ein Mensch (Καμπανέλλης, ένας άνθρωπος). Με αφορμή τη μετάφραση στα γαλλικά του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη Mauthausen (εκδ. Albin Michel, 2020), συζήτηση μέσω zoom με τους: Solange Festal-Livanis, μεταφράστρια του βιβλίου, Κωνσταντίνο Μπόμπα, καθηγητή νεοελληνικών και διαπολιτισμικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Λίλ, και την ιστορικό Οντέτ Βαρών-Βασάρ (ΕΜΕ). 

  • Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή σας εδώ.

Κυριακή 13.12.2020, ώρα 17.30’, Regards croisés sur la déportation des Juifs romaniotes d’IoanninaΑφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων. Συζήτηση με αφορμή το θεατρικό έργο της σκηνοθέτη Irène Bonnaud C’était un samedi, (Μέρα Σάββατο), που έχει ανέβει σε θεατρική σκηνή του Παρισιού για λίγες παραστάσεις τον Δεκέμβριο, εμπνευσμένο από έργο του Γιοσέφ Ελιγιά και του Δημήτρη Χατζή. Συζητούν: Η σκηνοθέτης Ιρέν Μπονό, η ηθοποιός Φωτεινή Μπάνου, και ο Γιώργος Δρέττας, γλωσσολόγος, εθνολόγος.

  • Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η δωρεάν εγγραφή σας εδώ.
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΠΕΡΡΥΣ ΝΑΧΜΙΑ «ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» | Εκτύπωση |

Από την Πέμπτη 19 έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιείται διαδικτυακά -λόγω των περιορισμών της πανδημίας- η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το σημαντικότερο γεγονός για το βιβλίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Το βιβλιόφιλο κοινό  μπορεί να επισκεφτεί την Έκθεση ψηφιακά, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του, και να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τις νέες εκδόσεις βιβλίων.

Στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια συμμετείχαν στις 26.11.2020 με την εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Μπέρρυς Ναχμίας ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ (επιμέλεια-επίμετρο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Μαρία Καβάλα, επίκ. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ,  Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου, και η επιμελήτρια του βιβλίου Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ιστορικός, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. 

Την εκδήλωση προλόγισε  ο δημοσιογράφος Τάσος Ρέτζιος.  

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

 

 

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» | Εκτύπωση |

Την Τετάρτη 02.12.2020 μεταξύ των ωρών 17.00 με 19.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα".

Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας «Memories of the Occupation in Greece» (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για μη κερδοσκοπική χρήση. Τοπρόγραμμα MOG διενεργείταιστο Center für Digitale Systeme (CeDiS) του Freie Universität Berlin.

Τα διδακτικά σενάρια που περιέχονται στην Πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής Κατοχής. Τα σενάρια, έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες, δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην εκμάθηση μέσω έρευνας και επίλυσης προβλημάτων. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG είναι δίγλωσση και κατάλληλη για το μάθημα, τόσο σε γερμανικά, όσο και σε ελληνικά σχολεία.

Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υβριδικό περιβάλλον.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ…» | Εκτύπωση |

Μία σύμπραξη σύγχρονου χορού, αφήγησης και κλασσικής μουσικής είναι η νέα δουλειά της Ανδρομάχης Δημητριάδου Λίνταλ με τίτλο «Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα;», που παρουσιάζεται την Τετάρτη 25 & την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στην Κύπρο.

Σε συνεργασία με την ομάδα της, τις «Ασώματες Δυνάμεις», τον ηθοποιό Βασίλη Βασιλάκη και το κουαρτέτο εγχόρδων Fusionia Quartet, προτείνουν μια παράσταση με θέμα τις πόλεις που έχασαν τους πληθυσμούς τους, με επίκεντρο την εβραϊκή κοινότητα της γενέτειρας της χορογράφου, της Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή διάδραση λόγου- χορού- μουσικής, σ΄ ένα πρωτότυπο και αυθεντικό έργο- ντοκουμέντο.

«Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα κάτω απ' τη μουριά στον τοίχο του αμπελώνα;». Το σπαραχτικό έργο της νιότης του Φέλιξ Μέντελσον με τον ομώνυμο τίτλο, έρχεται να συναντήσει ιστορίες αποχωρισμών που έμελλε να ξεδιπλωθούν εκατό χρόνια αργότερα. «Πόλεις που χάσανε τους κατοίκους τους, σπίτια που άδειασαν ξαφνικά, οικογένειες που χώρισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άνθρωποι στριμωγμένοι μέσα σ΄ ένα τραίνο, με άγνωστο προορισμό. Χέρια που δεν πρόλαβαν να αγκαλιάσουν, να κρατήσουν, να χαϊδέψουν, ν΄ αποχαιρετίσουν. Ένα έργο φόρος τιμής στους πολίτες των πόλεων που άδειασαν. Τις νύχτες το αεράκι φέρνει τις φωνές και τα τραγούδια τους στις γειτονιές  που έζησαν» σημειώνει η Μάχη Δημητριάδου.

«Οι αφηγήσεις της μητέρας μου για το πώς χάθηκε η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης το 1943, μαζί και οι Eβραιοπούλες φίλες της, συνάντησαν το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ 'Μη με ξεχάσετε' -γράμματα τριών εβραίων μητέρων από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, που με χτύπησε κατάκαρδα, όπως κι όλους όσοι το διάβασαν. Οι επιστολές της Σαρίνας Σαλτιέλ, προς τον αγαπημένο της γιο Μωρίς που σπούδαζε στην Αθήνα, αποτελούν την προσωπική της μαρτυρία σ' ένα δράμα που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε αριθμούς. Μ’ αυτό το έργο- αφιέρωμα στην πόλη μου, στη μητέρα μου και στη γενιά της, επιχειρώ να δώσω πρόσωπο, χώρο και λόγο σ΄ αυτούς που χάθηκαν», προσθέτει η χορογράφος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae