Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5996 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ | Εκτύπωση |

Ο Δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Κομοτηνής, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 και ώρα 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανακλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλης Ριτζαλέος, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ, με θέμα: Οι διώκτες των Εβραίων της Κομοτηνής: ιδεολόγοι Ναζί ή «συνηθισμένοι άνθρωποι»;

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ - ΒΑΣΑΡ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ | Εκτύπωση |

Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στις 16.30 μ.μ, η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ θα παρουσιάσει σε Στρογγυλό Τραπέζι για τις εβραϊκές κοινότητες των Βαλκανίων, στο Auditorium της INALCO, στο Παρίσι τη νέα έκδοση του βιβλίου της "Des Sépharades aux Juifs grecs. Histoire, mémoire et identité" (Le Manuscrit, 2021). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Alliance Israélite Universelle Jean-Claude Kuperminc.

To Salon du livre des Balkans, που γιορτάζει φέτος τα δέκατα γενέθλιά του, εκτός από τη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου από τις βαλκανικές χώρες στο Παρίσι, είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, συναντήσεις με συγγραφείς, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές. Για ένα άλλο βλέμμα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 
PODCAST ΤΗΣ LIFO ΜΕ ΘΕΜΑ «Ο ΙΣΑΑΚ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» | Εκτύπωση |

Με αφετηρία την οικογένεια του Ισαάκ Γιουσουρούμ, η οποία εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Ψυρρή στα μέσα του 19ου αιώνα, η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Αναστασία Λουδάρου, για τους Εβραίους της Αθήνας, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

Στην καθομιλουμένη ως «γιουσουρούμ» περιγράφουμε αντικείμενα παλιά, μεταχειρισμένα, άνευ σημαντικής αξίας. Ενίοτε χρησιμοποιούμε τη λέξη αναφερόμενοι σε παλιατζίδικα ή υπαίθριες αγορές.

Όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε πως Γιουσουρούμ ήταν το επώνυμο ενός πολύτεκνου Εβραίου παλαιοπώλη, που λίγο μετά την Επανάσταση ξεκίνησε με ένα κατάστημα ρούχων στη γωνία Καραϊσκάκη και Ερμού; 

Στο podcast ακούγεται το παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι «Adio Kerida» που ερμηνεύει η  Yasmin Levy.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ - Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 | Εκτύπωση |

Ο Δήμος Ξάνθης, το ΚΙΣΕ και το ΠΑΚΕΘΡΑ, σας προσκαλούν στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος που έχει ανεγερθεί στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης, στη μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης-θυμάτων του Ναζισμού.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA, θα γίνουν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, τηρώντας πάντα τις ισχύουσες διατάξεις της υγειονομικής προστασίας. Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Δείτε εδώ την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Περισσότερα...
 
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | Εκτύπωση |

Η ΕΡΤ ιχνηλατεί τη διαχρονική παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ», την Πέμπτη 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 και ώρα 23.50 στην ΕΡΤ2.

Ο ρόλος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες, οι διαψεύσεις , η συμμετοχή στα κοινά, τους πολέμους, την Εθνική Αντίσταση, ο εκτοπισμός από τους Ναζί, η σιωπή της μνήμης, η ανάδυσή της στη δημόσια σφαίρα και η σύγχρονη ρατσιστική απειλή είναι κάποια από τα επίμαχα ζητήματα που αγγίζει το ντοκιμαντέρ: «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ».

Έρευνα και παρουσίαση: Παναγιώτης Τζόκας - Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας    

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae