ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΠΙΣΝ: ΟΡΑΤΟΡΙΟ “Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί” του συνθέτη Κώστα Μουστάκα. Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Οι οδυνηρές μνήμες της Κατοχής παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένουν ζωντανές. Η Ναζιστική Γερμανία υπήρξε κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για το εύρος των καταστροφών και την ακραία αγριότητα που γνώρισε η χώρα μας την περίοδο της Κατοχής, 1941-1944, άλλοτε για να καμφθεί η Αντίσταση και άλλοτε γιατί οι στρατηγικές και τακτικές επιλογές των Ναζί σήμαιναν αδήριτα θάνατο και καταστροφή για τον Ελληνικό Λαό. Βία και καταστροφή που ακόμη περιμένει την δικαίωση και την αποκατάσταση.
Σε πολλές περιπτώσεις η βία ξεπέρασε κάθε όριο, αν και πολύ λίγα από τα φρικτά ιστορικά επεισόδια είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Η Κάνδανος (3/6/1941), το Κομμένο (16/8/1943), η Βιάννος (14-16/9/1943), τα Δερβενοχώρια (Οκτώβριος του 1943), τα Καλάβρυτα (13/12/1943), το Δίστομο (10/6/1944), ο Χορτιάτης (2/9/1944), και δεκάδες άλλες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά, στιγματίστηκαν ανεξίτηλα από την καταστροφή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις κατοχής, εξολοθρεύοντας ανθρώπους και ισοπεδώνοντας ολόκληρους οικισμούς.
Το Ορατόριο «Ρέκβιεμ για τις Σφαγές των Ναζί», συναντά το τραύμα της μνήμης, αναζητώντας την κάθαρση και αντιπαλεύοντας τη λήθη.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος
Δευτέρα 17/12, 20.30 - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚH ΣΚΗΝH ΕΛΣ στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Περισσότερα: Πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση του Ορατόριου “Ρέκβιεμ για τα θύματα των Ναζί”
Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Το ημερολόγιο κατοχής του Βενιαμίν Χαϊμ Καπόν 1446 ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» του Γιάννη Καρατζόγλου στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).
Με το συγγραφέα θα μιλήσουν για το βιβλίο οι: Λίλιαν Καπόν, π. γεν. γραμματέας Ι.Κ. Αθηνών και ο Γιώργος Πηλιχός, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας του τόμου «Άουσβιτς».
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Μίνος Μωυσής, πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.30, τo Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Σεφαραδίτες Εβραίοι – Ιστορία Πολιτισμός» σε μια πρωτοβουλία του Ισπανόφωνου Διαδικτυακού Περιοδικού “Panorama Griego” της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου)
Ομιλίες θα γίνουν από τους Οντέτ Βαρών – Βασάρ, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Ε.Κ.Π.Α, Συνεργάτις Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και Leon Nar, Δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Conde de Beroldingen Geyr, Cristina, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας.
Συντονιστής: Κώστας Μαυροειδής,
Υπεύθυνη Panorama Griego: Αυγή Παπαδοπούλου
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μακρή 11, 117 42 Αθήνα), στο πλαίσιο των διαλέξεων "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση" που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η όγδοη διάλεξη για την τύχη των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά από τις Κατερίνα Αναγνωστάκη & Δάφνη Λάππα
Συζητήτρια: Βασιλική Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Η μικρή εβραϊκή κοινότητα των Χανίων χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά μέσα στον Πόλεμο. Τι απέγιναν όμως οι περιουσίες των ανθρώπων αυτών; Ποιοι αναμείχθηκαν στη διαχείρισή τους; Αντλώντας από αρχειακά τεκμήρια και προφορικές μαρτυρίες, επιχειρούμε μια πρώτη σκιαγράφηση της τύχης των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά. Ανιχνεύουμε εκείνους που ενεπλάκησαν στη διαχείρισή τους και τις μεταξύ τους, ενίοτε αντικρουόμενες, δυναμικές: τους λίγους επιζώντες, τους κληρονόμους των ανθρώπων που χάθηκαν, τον Οργανισμό Περίθαλψης και Αποκατάστασης Εβραίων Ελλάδος (ΟΠΑΙΕ) που ιδρύθηκε το 1949, το τοπικό γραφείο που σύστησε ο ΟΠΑΙΕ στα Χανιά στις αρχές του 1950, την τοπική διοίκηση, αλλά και τοπικούς παράγοντες που έδρασαν ανεξάρτητα.
Περισσότερα: ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΑΝΙΑ
Tα Σάββατα 3 & 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00-13:00, στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (FM 91.6 και 105.8) «Αφύλαχτη Διάβαση», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης, θα παρουσιαστεί σε δύο συνέχειες η εκπομπή με τίτλο «Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς», η οποία περιλαμβάνει τη συγκλονιστική μαρτυρία της Γιαννιώτισας Εσθήρ Κοέν για την περίοδο του Ολοκαυτώματος και την ακμάζουσα Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ περισσότερα στοιχεία για την εκπομπή.