Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4671 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ: «Ασμα Ασμάτων. Το εβραϊκό κείμενο και οι ερμηνείες του», Εκδόσεις Νίκας, Αθήνα 2021. Εισαγωγή: Nicholas de Lange. Επίμετρο: Κίρκη Κεφαλέα. | Εκτύπωση |

Η δίγλωσση νέα αυτή έκδοση του Άσματος Ασμάτων παρουσιάζει το κείμενο του Εβραϊκού Κανόνα με τη φωνητική του μεταγραφή και μετάφραση στα ελληνικά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μία ανθολόγηση σχολιασμών για κάθε στίχο, οι οποίοι αναφέρονται στην κοσμική του ανάγνωση, την επίσημη θρησκευτική του ερμηνεία και την προσέγγισή του σύμφωνα με τον εβραϊκό μυστικισμό.

Στο βιβλίο εξετάζονται οι διάφορες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί όσον αφορά την ερμηνεία του Άσματος, τον συγγραφέα του, τη χρονολογία γραφής του, και συνοδεύεται από παραρτήματα που βοηθούν στην κατανόησή του.

Ο ομότιμος καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Nicholas de Lange γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει προσφέρει ένα εξαιρετικό έργο μεταφράζοντας πιστά το Άσμα Ασμάτων από το μασοριτικό κείμενο το οποίο παραθέτει μαζί με την προφορά του στα ελληνικά».

Περισσότερα...
 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ | Εκτύπωση |

της Μάρως Βασιλειάδου

«Για μένα, το ότι έχω καταγωγή από την Αίνο είναι μέρος αυτού που είμαι σήμερα, είναι ένα από τα κομμάτια μου, είναι η ιστορία που φέρω». Με αυτή τη φράση ξεκινάει την αφήγησή του ο Λουκάς Κουινέλης στο βίντεο-μαρτυρία που περιλαμβάνεται στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Τίνος είσαι;», η οποία παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. (Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 13 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου).

Δεν είναι ο μοναδικός αφηγητής βεβαίως. Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί τον χώρο, θα ακούσει να μιλούν στην κάμερα κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης που προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές και πολιτισμικές ομάδες της πόλης, απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς εκείνων που συγκρότησαν τον πληθυσμιακό κορμό της, από το 1870 έως το 1945. «Το μεγάλο βιβλίο, όσον αφορά την παράδοση, ήταν η γιαγιά μου», λέει στην κάμερα ο Σαρακατσάνος στην καταγωγή Χρήστος Σκεύας. «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Πόντιος», σχολιάζει ο Αχιλλέας Γωνιάδης, και θυμάται τους παππούδες του που ήλπιζαν πως θα γυρίσουν στον τόπο τους, τη Σάντα του Πόντου και το Κογός της Αρμενίας. Οσο για τον Στάθη Μακρίδη που κατάγεται από την Αδριανούπολη, ξεκινάει την εξιστόρηση τραγουδώντας το δημοτικό που έλεγε η όμορφη γιαγιά του.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΡΩΜΑΝΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ | Εκτύπωση |

Μια ξεχωριστή συναυλία ρωμανιώτικης και σεφαραδίτικης μουσικής πραγματοποιήθηκε στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» τον Ιούλιο που μας πέρασε υπό την ενορχήστρωση του Σάκη Νεγρίν, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Από το 2012 μέχρι σήμερα, ο Σάκης Νεγρίν διευθύνει το Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.

Επιβλητική η ερμηνεία των ρωμανιώτικων τραγουδιών από τον Μάρκο Μπατίνο – ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα το «Κίνα γλώσσα», που αποτελεί έμμετρη απόδοση στα ελληνικά της ιστορίας της Εσθήρ και που τραγουδιέται  στη γιορτή́ του Πουρίμ. Στα ρωμανιώτικα τραγούδια διακρίναμε εν γένει πολλές επιρροές από την δημοτική μουσική παράδοση. Μελωδικότατη η ερμηνεία των σεφαραδίτικων τραγουδιών από την Σόλυ Ιωχανά – από τις πιο όμορφες στιγμές της συναυλίας η ερμηνεία του «Alta Es La Luna» υπό το φως του φεγγαριού.

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ 27o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | Εκτύπωση |

Το Ισραήλ συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. O χορογράφος Adi Boutrous παρουσιάζει, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ, το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 και ώρα 9:30 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το τελευταίο έργο του “One More Thing”.

Πληροφορίες παράστασης

Στο νέο έργο του «One More Thing» ο Adi Boutrous μας καλεί να εξετάσουμε την αξία της ομάδας και του ατόμου μέσα στην ομάδα. Μέσα σε ένα τελετουργικό που διαπερνά τόσο το σύγχρονο όσο και το παραδοσιακό, τέσσερις άντρες συμμετέχουν σε μια τελετή μύησης που βασίζεται στην ενσυναίσθηση, στο κοινό πεπρωμένο, στην κατανόηση. Μέσα από αυτό επανεξετάζουν τη σχέση μεταξύ αρρενωπότητας και δύναμης από τη μία και ψυχικού σθένους, έντασης και επιθυμίας για συγχρονισμό από την άλλη.

Πληροφορίες και εισιτήρια ΕΔΩ

 
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΟ "ΕΞΑΓΩΓΗ/ΕΞΟΔΟΣ" | Εκτύπωση |

Στις 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζεται στη Δήλο η παράσταση  «ΕΞΑΓΩΓΗ – ΕΞΟΔΟΣ» από το Θέατρο Σημείο και τον Νίκο Διαμαντή στα πλαίσια του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η παράσταση στηρίζεται στα εκτενέστερα σωζόμενα σπαράγματα αρχαίας τραγωδίας, από την  τραγωδία με τίτλο «ΕΞΑΓΩΓΗ – ΕΞΟΔΟΣ» γραμμένη από τον ΕΖΕΚΙΗΛ και την συνομιλία τους με την σύγχρονη ΕΞΟΔΟ από την πανδημία του κορονοϊού. Η τραγωδία (σπαράγματα) παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

«ΕΞΑΓΩΓΗ – ΕΞΟΔΟΣ»: Ένα θεατρικό ορατόριο για την ελπίδα και την καρτερία.

Η έξοδος του ανθρώπου προς το φως, η πάλη με τις δυσκολίες του βίου, η ομορφιά και η αγάπη, σαν μία μουσική ανθρώπινου βηματισμού, στον άδειο χώρο της Δήλου είναι η παράσταση - ορατόριο, από τον Νίκο Διαμαντή.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae