Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4144 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΔΟΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ | Εκτύπωση |

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) διοργανώνει έκθεση με τίτλο: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ». Η περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ διερευνά το θέμα των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής, μέσα από ιστορίες παιδιών από όλο τον ελλαδικό χώρο, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις εμπειρίες, εξελίξεις και καταλήξεις που βίωσαν αυτά τα άτυχα «παιδιά του πολέμου». Άνθρωποι απλοί, οι οποίοι χωρίς κανένα ιδιαίτερο συμφέρον προστάτεψαν τους κατατρεγμένους σε στιγμές που εκείνοι βρίσκονταν στα έσχατα όρια της απόγνωσης, μην έχοντας τρόπο να αμυνθούν τον απηνή διωγμό που οι κατακτητές είχαν εξαπολύσει εναντίον τους. Όχι μόνο μεμονομένα άτομα, αλλά συχνά οικογένειες ολόκληρες, βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια Χριστιανών συμπολιτών τους.

Η έκθεση θα λάβει μέρος από την 1η Νοεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου στο κατάλυμα  της Γαλλίας, οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη. Ώρες λειτουργίας:   10.00π.μ. – 13.00μ.μ. για τα Σχολεία & 17.00μ.μ. – 20.00μ.μ. για το κοινό. Θα παραμείνει ανοιχτή και το Σαββατοκύριακο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα γίνουν στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 18.00μμ.

Περισσότερα...
 
«Από την Ισπανία στο Λεβάντε: Βίος και Πεπρωμένο των σεφαραδιτικών κοινοτήτων - Η σεφαραδίτικη Ανατολή αφανισμένη από τη Shoah» | Εκτύπωση |

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Θεσσαλονίκη, 22 – 25 Οκτωβρίου 2017  &  Αθήνα, 26 – 28 Οκτωβρίου 2017

Τα Γαλλικά Ιδρύματα «Maison d’ Izieu», για τη μνήμη εξοντωθέντων εβραιοπαίδων και «Fondation pour la Memoire de la Shoah», για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, και το Ισραηλινό Ίδρυμα «Matanel», διοργανώνουν στην Ελλάδα -στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα- επιστημονικό σεμινάριο με θέμα «Από την Ισπανία στο Λεβάντε: Βίος και Πεπρωμένο των σεφαραδιτικών κοινοτήτων - Η σεφαραδίτικη Ανατολή αφανισμένη από τη Shoah».

Το Σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη των παρακάτω φορέων: του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γεν. Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Το Σεμινάριο αυτό πραγματοποιείται σε συνέχεια του πρώτου σχετικού Σεμιναρίου που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, τον Απρίλιο του 2017, με τους ίδιους συμμετέχοντες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD - ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" | Εκτύπωση |

Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 21.00 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα), οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το βιβλίο – cd «Ο πόνος όλου του Κόσμου» που περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση των Γιωσέφ Ελιγά και Πάουλ Τσελάν από την Πηγή Λυκούδη.

Τραγουδά η Νένα Βενετσάνου και αφηγητής ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι:  Ιωάννα Αβραμίδου φιλόλογος-μεταφράστρια, Δρ Ελένη Κουρμαντζή φιλόλογος- καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Γιώργος Μονεμβασίτης κριτικός-ιστορικός μουσικής και Κατερίνα Σχινά κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια.

Θα ακουστούν ζωντανά τα τραγούδια του άλμπουμ.

Είσοδος ελεύθερη

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO

ΠΗΓΗ: ΙΑΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΈΖΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ" | Εκτύπωση |

Με αφορμή το Συνέδριο «Από την Ισπανία στο Λεβάντε: Βίος και Πεπρωμένο των σεφαραδίτικων κοινοτήτων» και στη συνέχεια των εργασιών του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.30 στην αίθουσα Auditorium Theo Angelopoulos – IFG συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οικοδόμηση της Μνήμης».  

Πώς γράφεται η Ιστορία; Η Ιστορία αποτελεί απλά αντικείμενο μεταβίβασης ή συνεχή αναδιατύπωση του παρελθόντος που στρέφεται στο μέλλον; Πώς κληροδοτείται η ιστορική μνήμη; Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου; Ο καθηγητής Ιστορίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη της μνήμης του παρελθόντος και ποιό είναι αυτό; Ποια είναι τα περιθώρια μεταβλητότητας στην διδασκαλία της Ιστορίας στην περίπτωση τραυματικών γεγονότων; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της βραδιάς που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και σε εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό.

Περισσότερα...
 
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ - Μία αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος | Εκτύπωση |

H ΟΜΑΔΑ ΟΝΕΙΡΟ, με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου  παρουσιάζει, μόνο για 8 παραστάσεις, από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 17.00, στο «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5232097) τη θεατρική παράσταση ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ Μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Λίγα λόγια για το έργο:

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2003. Κτίριο Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, πρώην έδρα του Ιταλικού Σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο. Μια καλοκαιρινή μπόρα γίνεται η αφορμή που οδηγεί τον καθηγητή Antonio Crescenzi στο υπόγειο, για να αποτρέψει την πλημμύρα. Ένα χαρτί παρασυρμένο από τον άνεμο κολλάει στο στήθος του και η ιστορία ξετυλίγεται σαν κουβάρι μέσα από αυτήν την έκθεση, την άκρη του νήματος: «Μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής μου», του μαθητή Αλμπέρτο Μοδιάνο. Ημερομηνία: Δεκέμβριος 1941.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae