Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3829 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ HΜΕΡΑ MΝΗΜΗΣ EΛΛΗΝΩΝ EΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ HΡΩΩΝ ΤΟΥ OΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ MΝΗΜΕΙΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΩΝ EΘΝΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.1.2016

H Hμέρα Mνήμης Eλλήνων Eβραίων Mαρτύρων και Hρώων του Oλοκαυτώματος έχει ως κεντρικό θέμα εφέτος την απονομή του τίτλου «Δίκαιος των Eθνών» σε όσους μη Eβραίους κινδύνεψαν προκειμένου να σώσουν Eβραίους από τον ναζιστικό Διωγμό. Tο κράτος του Iσραήλ απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Eθνών» από το 1963, έχουν δε τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 328 Eλληνες πολίτες. Oπως κάθε χρόνο, κι εφέτος, η Περιφέρεια Aττικής και η Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αύριο, Tετάρτη 27 Iανουαρίου 2016. H Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών, τιμώντας τους 328 Eλληνες πολίτες με τη μεγάλη καρδιά, που έθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή τους ακόμα για να σώσουν Eβραίους από τη ναζιστική καταδίωξη και τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα της φρίκης, ανέγραψε σε ειδικό μνημείο, στον χώρο της Συναγωγής, στην οδό Mελιδόνη στο Θησείο, τα ονόματά τους, στον ίδιο χώρο που οι ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν 800 Eβραίους της Aθήνας, και που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το Mνημείο του Oλοκαυτώματος της Aθήνας. Tα αποκαλυπτήρια του μνημείου με τα ονόματα των «Δικαίων Mεταξύ των Eθνών» Eλλήνων μη Eβραίων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την Tετάρτη 27/1 στις 11 το πρωί.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2015 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην Αθήνα, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015.

Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από το Σοβιετικό Στρατό. Στο Άουσβιτς εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι και συνολικά 1.110.000 Εβραίοι της Ευρώπης.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τέθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 700 άτομα και τίμησαν με την παρουσία τους, Υπουργοί, Βουλευτές, Πρέσβεις ξένων χωρών, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμών. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Ολοκαύτωμα 70 χρόνια μετά: Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία» και στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκαν αποσπάσματα έρευνας που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος της Καθημερινής, κα Μαργαρίτα Πουρνάρα, για την εκπαίδευση στα Ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, γύρω από το θέμα του Ολοκαυτώματος. Η έρευνα κατέδειξε την ανεπάρκεια της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα ενώ παράλληλα ανέδειξε την αξία που θα μπορούσε να έχει μια πληρέστερη διδασκαλία του όχι μόνο για τη γνώση της ιστορίας αλλά και ως μέσο διάχυσης πολύτιμων μηνυμάτων στη νεολαία για την ανεκτικότητα και το σεβασμό της διαφορετικότητας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Περισσότερα...
 
Η ΑΘΗΝΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail
 Έκκληση προς όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και πεποιθήσεων, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως παιδιά του ίδιου Θεού απηύθυνε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, στις 27.1.14, με το σύνθημα «θα νικήσουμε τον ρατσισμό μαζί». «Είμαστε τοποθετημένοι απέναντι στο ναζισμό ως Ευρωπαίοι, ως Έλληνες και ως άνθρωποι», είπε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι «μια από τις αιτίες που επέτρεψε στα άνθη του κακού, του νεοναζισμού, να ανθίσουν στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα του grexit, εκλείπει με την επιστροφή της χώρας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. 
Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο της Συνδιάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων Εβραϊκών Αμερικανικών Οργανώσεων κ. Richard Stone, συμμετείχε, την Πέμπτη και την Παρασκευή 7 και 8 Φεβρουαρίου 2013, στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συνεργασία και συμμετοχή του CRIF (ΚΙΣ Γαλλίας).
Ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών ήταν ένας από τους δύο προσκεκλημένους ομιλητές, που δεν ήταν από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Το θέμα που του ζητήθηκε να αναπτύξει ήταν «Η παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της στην Εβραϊκή Κοινότητα».
Περισσότερα...
 
Η Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 10.12.2012, η Ι.Κ. Αθηνών διοργάνωσε στη Συναγωγή Ετς Χαγίμ, ειδική τελετή προς τιμήν της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης παρουσία του προέδρου της κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και μελών του Δ.Σ., της Ι.Κ. Θεσσαλονίκη, καθώς και εκπροσώπων του ΚΙΣΕ, Εβραϊκών Οργανισμών και Κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε την τρίτη ημέρα του Χανουκά και ξεκίνησε με το άναμμα των κεριών τη μεγάλης χανουκιγιάς στον πεζόδρομο της οδού Μελιδόνη. Ακολούθησε η λειτουργία και το άναμμα των κεριών του Χανουκά στη Συναγωγή Ετς Χαγίμ.     

 

Η τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του συντονιστή της εκδήλωσης κ. Βίκτωρα Ελιέζερ, ο οποίος έκανε μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, καθώς και ιδιαίτερη αναφορά στις ηγεσίες της μεταπολεμικής περιόδου, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη της αναγέννησης της Κοινότητας, αλλά και την ισχυροποίηση των δεσμών με τις υπόλοιπες κοινότητες. Ο κ. Ελιέζερ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα το μόχθο όλων αυτών που έφυγαν και άφησαν πίσω τους μια μεγάλη κληρονομιά. Τιμούμε ταυτόχρονα το μόχθο όλων των εθελοντών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης… Η καρδιά πολλών ομοθρήσκων μας που μένουν στην Αθήνα, ξεκίνησε να κτυπά στη Θεσσαλονίκη. Γιατί εκεί γεννήθηκαν, εκεί μεγάλωσαν, από εκεί οι ίδιοι, οι γονείς τους, τα αδέλφια τους, τα αδέλφια μας, εξορίσθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου, από εκεί εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση, και μετά όσοι επέζησαν, άλλοι γύρισαν στη Σαλονίκη, και άλλοι ήρθαν στην Αθήνα.  Η μνήμη όλων μας όμως είναι στη Θεσσαλονίκη γιατί εκεί χάθηκε το κύτταρο του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού των Βαλκανίων. Δεν χάθηκαν όμως όλοι. Αυτοί που έμειναν, φρόντισαν να μείνει άσβεστη η μνήμη του. Αναβίωσαν και αναβιώνουν την εβραϊκή κουλτούρα της πόλης για να αναδείξουν τις ηθικές και πολιτιστικές αξίες του Εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του προέδρου της Ι.Κ. Αθηνών κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, ο οποίος ύστερα από αναφορά σε προσωπικές του αναμνήσεις και εμπειρίες από τη φοιτητική του ζωή στη Θεσσαλονίκη, τόνισε τη σημασία της έννοιας «τσεντακά» (εβρ. δικαιοσύνη), και πόσο σημαντική είναι η ενότητα μεταξύ των κοινοτήτων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών επέδωσε στον πρόεδρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης τιμητική πλακέτα αφιερωμένη στην Ι.Κ. Θεσσαλονίκης στην οποία αναγράφεται: «Κολ Ισραέλ αρεβίμ ζε λεζέ (Όλοι οι Εβραίοι βοηθούν ο ένας τον άλλο). Απονέμεται στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Δαυίδ Σαλτιέλ σε ένδειξη αδελφοσύνης και ενότητας».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae