Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3290 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2017 PDF Εκτύπωση E-mail

HUFFINGTON POST, 1.2.2017: Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνδιοργάνωσαν την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, εκδήλωση με Θέμα το τρίπτυχο «Ολοκαύτωμα: Γνωρίζουμε; – Θυμόμαστε; – Διδασκόμαστε;».

Η εκδήλωση άρχισε με την απόδοση του τραγουδιού «Σε ένα βαγόνι η μνήμη» από τη χορωδία των μαθητών του Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι ζώντες στην Αθήνα Όμηροι των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης και στο πρόσωπό τους όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου κ. Ronald S. Lauder ο οποίος ανέφερε ότι:

«Μνημονεύοντας το Ολοκαύτωμα, είναι σημαντικό να το κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, γιατί η Εβραϊκή Κοινότητα υπέστη μια τεράστια απώλεια. Σχεδόν το 90% του Εβραϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα δολοφονήθηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο … Και αυτό δεν ήταν μόνο μια τραγωδία για τον Εβραϊκό λαό… ήταν μια τραγωδία και για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα έχασε μερικούς από τους καλύτερους και παραγωγικότερους πολίτες της… όταν η Εβραϊκή Κοινότητα καταστράφηκε.

«Πριν πολλά χρόνια», διηγείται ο Ρόναλντ Λόντερ, «περπατούσα στο Αουσβιτς μαζί με τον Ελί Βιζέλ – τον επιζώντα και βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ – και μου είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος - είναι η αδιαφορία. Όταν οι Ναζί άρχισαν να κυνηγούν τους Εβραίους την δεκαετία του 30 ο κόσμος ήταν αδιάφορος. Όταν ο Χίτλερ έκαψε 1000 συναγωγές τη νύκτα των Κρυστάλλων και σκότωνε Εβραίους στους δρόμους της Γερμανίας και της Αυστρίας, o κόσμος ήταν αδιάφορος. Ο Χίτλερ εξέταζε πάντα την αντίδραση του κόσμου… και όταν δεν άκουγε τίποτε παρά σιωπή σε κάθε μία από τις κινήσεις του κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει το οτιδήποτε με τους Εβραίους. Έτσι συνέβη το Ολοκαύτωμα. Συνέβη λόγω της αδιαφορίας του κόσμου απέναντι στους Εβραίους».

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΛΕΞΗ «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ» PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών είχε μία μεγάλη γιορτή. Φιλοξένησε την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα είναι αφιερωμένες στις Εβραϊκές Κοινότητες του Ελλαδικού  χώρου, ενεργές και ανενεργές, με στόχο την ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας που φέρνει πίσω της κάθε μία Κοινότητα και την διάσωση γραπτών, φωτογραφικών, ηχητικών και άλλων ντοκουμέντων που θα χρησιμεύσουν στον ιστορικό του μέλλοντος.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην Εβραϊκή Κοινότητα του Βόλου, μία από τις σπουδαιότερες, αλλά και αρχαιότερες στον Ελλαδικό χώρο.

Η συντονίστρια της βραδιάς κα  Ραχήλ Βαρούχ-Παπαδριανού, μαθηματικός, τ. Λυκειάρχης, μέλος της επιτροπής του Πνευματικού Κέντρου, απευθυνόμενη σε ένα πολυπληθέστατο ακροατήριο, έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, αφού διάβασε τα μηνύματα των κ. Β. Αλμπάλα, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων και Μ. Κωνσταντίνη, προέδρου του Κ.Ι.Σ.Ε., οι οποίοι λόγω εκτάκτου  κωλύματος δεν θα ήταν δυνατόν να παραστούν.

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Ι.Κ. Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, προκειμένου να απευθύνει φιλικό χαιρετισμό και να ευχαριστήσει όλους τους εμφανείς, αλλά και αφανείς παράγοντες της εκδήλωσης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σολομών στην κα Ντόνα-Λίλιαν Καπόν, τ. γενική γραμματέα Κ.Ι.Σ.Ε. και προσωπική του φίλη, επαινώντας τις πολύχρονες προσπάθειές της για την διάσωση εβραϊκών μνημείων στον Ελλαδικό χώρο και την καταγραφή της ιστορίας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον εβραϊσμό της Κρήτης.

Πρώτος ομιλητής, ο διευθυντής του Κ.Ι.Σ.Ε, Βολιώτικης καταγωγής κ. Ηλίας Φρεζής, έκανε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της εβραϊκής παροικίας του Βόλου, η οποία αριθμεί περίπου 2,5 αιώνες ιστορίας, αναφέρθηκε στην τραγική περίοδο της γερμανικής κατοχής, τους καταστροφικούς σεισμούς στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, για να καταλήξει στη σύγχρονη εποχή, όπου η Κοινότητα του Βόλου, αν και ολιγάριθμη, έχει μία έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και χαίρει της εκτίμησης όλων των συμπολιτών της.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2016 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Από την ιστοσελίδα της ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργάνωσαν  σειρά εκδηλώσεων την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν σαν Κεντρικό Θέμα τους Δικαίους Μεταξύ των Εθνών. Το κράτος του Ισραήλ, από το 1963 απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Εθνών» σε όσους μη Εβραίους έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από τη ναζιστική λαίλαπα. Με τον τίτλο αυτό έχουν τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και 328  Έλληνες πολίτες.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας τους 328 συμπολίτες μας, χάραξε ανάγλυφα τα ονόματα τους σε ειδικό μνημείο στο χώρο της Συναγωγής, στην οδό Μελιδόνη στο Θησείο, στον ίδιο χώρο δηλαδή που οι Ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 800 Εβραίους της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης. «Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών φιλοξενεί από σήμερα το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης του συνόλου των Ελλήνων Εβραίων. Παρακαταθήκη στην πόλη της Αθήνας για να τους θυμάται και να τους τιμά για πάντα. Γιατί απλά ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνος Μωυσής.

«Επρόκειτο για στελέχη της δημόσιας διοίκησης, για κληρικούς, αλλά και απλούς πολίτες που αψηφώντας τον κίνδυνο έδωσαν σε Εβραίους ταυτότητες με χριστιανικά ονόματα, τέλεσαν εικονικούς γάμους ή τους φυγάδευσαν στα βουνά», σημείωσε ο κ. Μωυσής Κωνσταντίνης, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, που αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ζακύνθου και της Κατερίνης, όπου σώθηκε αυτούσιος ο εβραϊκός πληθυσμός.

«Οι Εβραίοι διαθέτουν μιαν αίσθηση παραπάνω από τις πέντε, αυτήν της μνήμης». Η ρήση του πάλαι ποτέ Αρχιραββίνου της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδου Σαξ», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας οτι και ο ίδιος ήταν ένα από τα κρυμμένα παιδιά που μαζί με την οικογένεια του γλύτωσαν τον εκτοπισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χάρη στη γενναιότητα Χριστιανών συμπολιτών του.

Ο κ. Αλμπάλας, εμπνευστής του μνημείου για τους Ελληνες Δικαίους των Εθνών, είπε στην ομιλία του: «Στις 18 Νοεμβρίου 2013, σε σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ίδρυμα Raoul Wallenberg τίμησε τους Έλληνες Δικαίους και τον Ελληνικό λαό στο πρόσωπο του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια. Ήμουν εκεί, τότε ως Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή, που η μνήμη αυτή ξύπνησε.Ήταν τότε, που η εικόνα του χρέους και της απότισης τιμής στους Έλληνες Δικαίους των Εθνών πλημμύρισαν τη σκέψη μου.
Ήταν τότε, που υποσχέθηκα στον εαυτό μου και στο ακροατήριο, ως κρυμμένο παιδί που μαζί με την πατρική μου οικογένεια μας είχε σώσει ένας Έλληνας Δίκαιος, ότι ο Εβραϊσμός της Ελλάδος θα τιμήσει τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών».

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος  Παυλόπουλος, παρουσία πολλών εκ των 328 Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, απογόνων τους αλλά Ελλήνων Εβραίων που ζουν σήμερα χάρη στη γενναιότητα των συμπολιτών τους.

Περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΕΙΟ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» στη ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΑΘΗΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών, στο προαύλιο της Συναγωγής Μπεθ Σαλόμ της Αθήνας,  που έγιναν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Ελληνικός Εβραϊσμός απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες της Κατοχής, τους Έλληνες Χριστιανούς συμπατριώτες που με αυταπάρνηση έσωσαν πολλούς Εβραίους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και εκείνη των οικογενειών τους.

«Οι Εβραίοι έχουν μία παραπάνω αίσθηση, αυτή της Μνήμης», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο εμπνευστής του Μνημείου κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, τ. πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Αθηνών, και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων. Είναι γεγονός ότι οι Εβραίοι επιζώντες, μετά το τραύμα του διωγμού και της Κατοχής, αναζήτησαν τους σωτήρες για να τους τιμήσουν. Παράλληλα, το Ισραήλ τους απονέμει τον τίτλο και το μετάλλιο του «ΔΙΚΑΙΟΥ μεταξύ των Εθνών», που αποτελεί την ανώτερη κρατική διάκριση, επισημοποιώντας έτσι την αναγνώριση και την παντοτινή ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους έδωσαν την ανώτερη και ευγενέστερη αξία στη λέξη «Άνθρωπος», προσδίδοντάς της μια υπερβατική έννοια.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία απογόνων των Δικαίων και επιζώντων της Κατοχής. Ομιλίες για τη σημασία και το ρόλο του Μνημείου εκφωνήθηκαν από τον πρόεδρο της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνο Μωυσή, τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη και τον κ. Β. Αλμπάλα.

Το Μνημείο των Ελλήνων Δικαίων είναι ιδιαίτερο και πρωτότυπο, διαδραστικό και γεμάτο συμβολισμούς και μηνύματα.

Χώρος: Είναι τοποθετημένο στα κάγκελα του προαυλίου της Συναγωγής Αθηνών γιατί εκεί συγκεντρώνονταν οι Εβραίοι της Αθήνας για να καταγραφούν, βάσει της γερμανικής διαταγής της 4.10.1943. Εκεί διαδόθηκαν οι ψίθυροι για την ανάγκη διαφυγής και οι Εβραίοι ξεκίνησαν την αγωνιώδη αναζήτηση καταφυγίων. Επίσης, εκεί συγκεντρώθηκαν και οι 800 Εβραίοι που την μοιραία Παρασκευή 24.3.1944 συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο και εκτοπίστηκαν αρχικά στο Χαϊδάρι και στη συνέχεια στο Άουσβιτς. Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στον συμβολισμό του χώρου ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μίνος Μωϋσής: «Εδώ στην οδό Μελιδόνη, στο κέντρο της Εβραϊκής γειτονιάς της Αθήνας, τον Μάρτη του ’44, Εβραίοι που δεν είχαν την τύχη να προστατευτούν από τέτοιους Ανθρώπους, όπως οι Δίκαιοι, συλλαμβάνονταν και φορτώνονταν στα φορτηγά για το Χαϊδάρι και από εκεί στα τρένα για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης».

Περισσότερα...
 
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ HΜΕΡΑ MΝΗΜΗΣ EΛΛΗΝΩΝ EΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ HΡΩΩΝ ΤΟΥ OΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ MΝΗΜΕΙΟΥ «ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΩΝ EΘΝΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26.1.2016

H Hμέρα Mνήμης Eλλήνων Eβραίων Mαρτύρων και Hρώων του Oλοκαυτώματος έχει ως κεντρικό θέμα εφέτος την απονομή του τίτλου «Δίκαιος των Eθνών» σε όσους μη Eβραίους κινδύνεψαν προκειμένου να σώσουν Eβραίους από τον ναζιστικό Διωγμό. Tο κράτος του Iσραήλ απονέμει τον τίτλο «Δίκαιος των Eθνών» από το 1963, έχουν δε τιμηθεί 25.685 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 328 Eλληνες πολίτες. Oπως κάθε χρόνο, κι εφέτος, η Περιφέρεια Aττικής και η Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αύριο, Tετάρτη 27 Iανουαρίου 2016. H Iσραηλιτική Kοινότητα Aθηνών, τιμώντας τους 328 Eλληνες πολίτες με τη μεγάλη καρδιά, που έθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή τους ακόμα για να σώσουν Eβραίους από τη ναζιστική καταδίωξη και τον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα της φρίκης, ανέγραψε σε ειδικό μνημείο, στον χώρο της Συναγωγής, στην οδό Mελιδόνη στο Θησείο, τα ονόματά τους, στον ίδιο χώρο που οι ναζί συγκέντρωσαν, συνέλαβαν και εκτόπισαν 800 Eβραίους της Aθήνας, και που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το Mνημείο του Oλοκαυτώματος της Aθήνας. Tα αποκαλυπτήρια του μνημείου με τα ονόματα των «Δικαίων Mεταξύ των Eθνών» Eλλήνων μη Eβραίων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την Tετάρτη 27/1 στις 11 το πρωί.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae