Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2002 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Μνήμες των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, αναδίφησαν οι ομιλητές μιας διπλής βιβλιοπαρουσίασης στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το βράδυ της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Μουσείου, η εκδήλωση με τίτλο «Οι Εβραϊκές κοινότητες στον Ελλαδικό χώρο και διδάγματα από ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο».

Παρουσιάστηκαν δύο βιβλία:

Το πρώτο, οι «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός». Είναι τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στις 21-23 Μαΐου 2015 και τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο το 2016.

Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος, ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Και οι τρεις τους, αναφέρθηκαν σε πτυχές και σημεία της ζωής των Εβραίων στη χώρα μας, με έμφαση στην όσμωση, τη συνεργασία, τις διασώσεις Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, τις παρελθούσες και παρούσες δυνατότητες διατήρησης των σχέσεων φιλίας των κοινοτήτων. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση για υπόμνηση της παρουσίας Εβραίων στην πόλη των Τρικάλων ή της εξόντωσης τμήματος της κοινότητας στο Ολοκαύτωμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου αναφέρθηκε στην πορεία της κοινότητας στον χρόνο με τη μακραίωνη παρουσία της στα Τρίκαλα. Εξάλλου, σε μια πόλη των τριών θρησκειών, που επί αιώνες οι κάτοικοί της ζούσαν αρμονικά, αυτή η συνύπαρξη απετέλεσε και στοιχείο της ανάπτυξής της για αιώνες. Είναι, επομένως, χρέος η αναστήλωση της Συναγωγής, προκειμένου, η τριπλή θρησκευτική παρουσία, να είναι πλέον ξανά ορατή.

Περισσότερα...
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Σάββατο, 4.2.2017 σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή  δύο ωρών  στο Ράδιο ΖΥΓΟΣ έγινε αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και πιο συγκεκριμένα στους Εβραίους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκπομπής κα Λέλα Κατεχάκη, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της Ι. Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου και Ματαθίας Βαρούχ, ο καθηγητής, ιστορικός κ. Κώστας Μιχαλάκης, καθώς και η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας που διέσωσαν εβραίους.  

Ο  κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέρθηκε στις ομιλίες που έκανε σε δύο σχολεία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, αλλά και γενικότερα για τους Εβραίους των Τρικάλων, τονίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές των Σχολείων όπου μίλησε κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις.

Η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας,  που κατοικούν στο ορεινό χωριό Κλεινός Καλαμπάκας το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και απέχει 70 χλμ. από τα Τρίκαλα, μίλησαν για τους παππούδες τους που έσωσαν δύο εβραϊκές οικογένειες από τη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό αυτό γεννήθηκαν και δύο μωρά, με τη γιαγιά να εκτελεί χρέη μαίας. Για την ηρωική στάση της η οικογένεια της Αθανασίας Παπάντου και του Δημήτρη Πίσπα τιμήθηκε με τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών από το Ίδρυμα Γιάντ Βασέμ.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΙΔΑ για την ΙΣΤΟΡΙΑ της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 24.10.10 η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων,  υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Η μακραίωνη ιστορία της Ι.Κ. Τρικάλων» στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Κατά την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία ήταν η πρώτη που διοργάνωσε η Ι.Κ. Τρικάλων ύστερα από πολλά χρόνια, οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη δραστηριότητα που ανέπτυξε στο πέρασμα των χρόνων το εβραϊκό στοιχείο και στη συμβολή του στην ανέλιξη και γενικότερα την πολύπλευρη ποιοτική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη προσέλευση Τρικαλινών, μη μελών της Κοινότητας, αλλά και πολλών ομοθρήσκων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Βόλο.

Περισσότερα...
 
Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος PDF Εκτύπωση E-mail
  Στις 5 Φεβρουαρίου 2006 έλαβαν χώρα στα Τρίκαλα εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νομαρχία και από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων.
Περισσότερα...
 
Η Αποκατάσταση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Τρικάλων PDF Εκτύπωση E-mail
    Πριν από μερικά χρόνια το Εβραϊκό Νεκροταφείο Τρικάλων προκαλούσε δέος και θλίψη. Θύμα των βανδαλισμών και μάρτυρας της αδυναμίας της εκεί μικρής εβραϊκής Κοινότητας να ανταποκριθεί οικονομικά στο μεγάλο έργο της αποκατάστασής του
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae