Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4707 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα αίτημα πολλών ετών των Εβραίων των Τρικάλων πήρε σάρκα και οστά σκορπίζοντας ικανοποίηση και χαρά στα μέλη της Κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός των Τρικάλων. Μετά από προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις, και χρηματοδότηση από δωρεές και από το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η Εβραϊκή Συναγωγή άλλαξε όψη εσωτερικά και εξωτερικά και προστέθηκαν καινούργιοι χώροιΈνα αίτημα πολλών ετών των Εβραίων των Τρικάλων πήρε σάρκα και οστά σκορπίζοντας ικανοποίηση και χαρά στα μέλη της Κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός των Τρικάλων. Μετά από προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις, και χρηματοδότηση από δωρεές και από το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η Εβραϊκή Συναγωγή άλλαξε όψη εσωτερικά και εξωτερικά και προστέθηκαν καινούργιοι χώροι

Εγινε καινούργια στέγη και ταβάνι, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εργασίες αρμολόγησης και ενίσχυσης στους τέσσερις κίονες του εσωτερικού της Συναγωγής, καινούργιο σοβάτισμα και αρμολόγηση του εσωτερικού πέτρινου τοίχου, εργασίες νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και νέες γύψινες διακοσμήσεις. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τον νέο χώρο του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης, όπου θα φιλοξενείται μέσα από έγγραφα, βιβλία και πίνακες όλη η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων. Για να γίνουν όλα αυτά, διευκρινίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βενουζίου, έπρεπε πρώτα να γκρεμιστούν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Η Συναγωγή πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Εβραίους τουρίστες από το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Ι.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ PIERCE PDF Εκτύπωση E-mail

Με  πολλή χαρά και ευχαρίστηση υποδεχθήκαμε στις 2 Μαΐου 2019 στη Συναγωγή Τρικάλων και στο Πνευματικό  Κέντρο  τους μαθητές του Τμήματος Εβραϊκών Σπουδών της Α΄ Γυμνασίου του Αμερικανικού  Κολεγίου Pierce στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης. Τα παιδιά συνοδεύονταν από την υπεύθυνη του προγράμματος κα Rivkah Carl.

Τους μαθητές υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιακώβος Βενουζίου, ο οποίος τους μίλησε για τη Συναγωγή και για την εβραϊκή παρουσία στα Τρίκαλα. Στη Συναγωγή Τρικάλων πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν να μάθουν λεπτομέρειες για το έργο αυτό.  

Η ξενάγηση  συνεχίστηκε  με την επίσκεψη των μαθητών στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Τρικάλων, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία του διωγμού και της εξόντωσης 139 Εβραίων της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα. Ο κ. Βενουζίου τους εξήγησε τους συμβολισμούς του Μνημείου, όπου η σιδηροδρομική γραμμή συμβολίζει τον εκτοπισμό των εβραίων με τα τρένα και σχηματίζει ένα δάκρυ.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησαν στο trikalanews.gr - στο χώρο του εργοταξίου της Συναγωγής Τρικάλων - τόσο ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας  Τρικάλων κ. Ιάκωβου Βενουζίου, όσο και ο εκπρόσωπος  της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, κ. Κώστας  Μανίκας, οι εργασίες ανακαίνισης της Συναγωγής  θα ολοκληρωθούν μέχρι  το τέλος Μαΐου 2019.

Εντός του εργοταξίου, πριν περίπου από ένα μήνα, ανακαλύφθηκαν από τα συνεργεία κατά τη διάρκεια των εργασιών, δυο μαρμάρινες επιγραφές.  Η  μια τεκμηριώνει τη χρονολογία του κτίσματος της Συναγωγής και  η άλλη, αναγράφει  το όνομα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Χεβρά Κεδούσα» με δαπάνες του οποίου  φτιάχτηκε ο πρώτος γυναικωνίτης της Συναγωγής, το 1931. 

Περισσότερα...
 
ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα –ένα δάκρυ που σχηματίζεται  από  σιδηροδρομικές  γραμμές, παραπέμποντας στα εκατομμύρια των Εβραίων που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης– βρέθηκε βεβηλωμένο στις 28.2.2019 το πρωί από την αστυνομία.

Σε μια πλευρά της μαρμάρινης στήλης που στέκει δίπλα από το «Δάκρυ» γράφτηκε η λέξη «ΓΚΟΪΜ». Η λέξη λέγεται ότι είναι Εβραϊκή, υπάρχει και στο Εβραϊκό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης και σημαίνει «Έθνη». Υπάρχουν όμως και αρκετοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η λέξη,  σημαίνει «Κτήνη». 

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας  Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου, ενημερώθηκε στις 8.30 π.μ από τον Αστυνομικό Διευθυντή για το γεγονός  και έσπευσε στο χώρο του Μνημείου. Ο κ. Ιάκωβος Βενουζίου μιλώντας στο trikalanews.gr δήλωσε «Ότι η πράξη αυτή είναι μια πράξη προσβολής, η οποία δημιουργεί απέχθεια και αποτελεί απογοήτευση μετά από 75 χρόνια, να υπάρχουν νοσταλγοί του μαύρου παρελθόντος. Πρέπει να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τους νέους, να μάθουν την Ιστορία και όλα όσα τραγικά συνέβησαν».

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ, αριθμός βραχίονα 182641» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 14.2.2019 παρουσιάστηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, το βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου με τίτλο: «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», του τελευταίου εν ζωή Εβραίου της Άρτας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Η παρουσίαση  ξεκίνησε με την προβολή βίντεo, υπό την μουσική υπόκρουση τμήματος του έργου «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν, τα οποία συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό της οικογένειάς του.

Το βιβλίο αναφέρεται - μέσα από το οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα  στα στρατόπεδα  Άουσβιτς  Μπιρκενάου και Μπέργκεν Μπέλζεν - στην κοινή τραγική πορεία του αφανισμού εκατομμυρίων  Εβραίων, στα στρατόπεδα του θανάτου. Σε αυτό, αποτυπώνεται ο ψυχικός  κόσμος του ήρωα - που εξοικειώνεται  μέσα  από ένα  θλιβερό τοπίο με απερίγραπτη βία και θάνατο - και  ταυτόχρονα η προσπάθειά   του  να κρατήσει αναμμένη  τη  φλόγα   πάνω απ'  τις  μαρτυρικές   μορφές   εβδομήντα   περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα  τους.

Την παρουσίαση  χαιρέτησε  ο δήμαρχος  Τρικκαίων  κ. Δημήτρης  Παπαστεργίου και ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνοντας  και οι δυο, ότι με αφορμή ένα βιβλίο, η Άρτα και τα Τρίκαλα  ήρθαν  πιο κοντά. «Εμείς στην Άρτα, αισθανόμαστε αισθητικά  οικεία  με τα Τρίκαλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae