Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5519 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τριήμερο του Πάσχα ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και συναντήθηκε με φορείς της πόλης ώστε να  ενημερωθεί για τις δράσεις που σχεδιάζονται, είναι σε εξέλιξη και αφορούν την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαλτιέλ επισκέφθηκε τη Συναγωγή Τρικάλων και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιακώβ Βενουζίου για τη  μελέτη που έχει συνταχθεί και υποβληθεί στην Πολεοδομία Τρικάλων και για τη σχετική άδεια που αφορά την ανακαίνιση της Συναγωγής. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι δύο μηχανικοί στους οποίους είχε ανατεθεί η σύνταξη της μελέτης. Ο κ. Σαλτιέλ τους έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες για το συντονισμό και την έναρξη των εργασιών.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτριο Παπαστεργίου με τον οποίο συζήτησε δύο σημαντικά θέματα για τα οποία ο Δήμος έχει αναλάβει δράση.

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για την ανέγερση μνημείου Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους των Τρικάλων θύματα του Ολοκαυτώματος και το δεύτερο με την αποδοχή από τον Δήμο της πρότασης της Πρεσβείας της Ιταλίας και του ΚΙΣΕ για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης Ολοκαυτώματος του IHRA, την προεδρία του οποίου για το 2018 έχει η Ιταλία.

Περισσότερα...
 
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Τρίκαλα, αποστολή. Περπατώντας στην κεντρική πλατεία με τον Ιάκωβο Βενουζίου, τον πρόεδρο της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, απολαμβάνουμε τον ήλιο και την καλοκαιρία που «σκανδαλωδώς», όπως λέει, παραμένει στην περιοχή που είναι συνηθισμένη στα χιόνια, τον βαρύ χειμώνα και τα ορμητικά νερά του Ληθαίου, του ποταμού της λήθης, η οποία κατά κάποιον τρόπο ήταν και η αφορμή της συνάντησής μας.

Περνάμε την κεντρική πεζογέφυρα, χτισμένη το 1866 από Γάλλους μηχανικούς, που συνδέει τις δύο πλευρές των Τρικάλων, την πλατεία Ρήγα Φεραίου με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου για να μπούμε στην παλιά εμπορική καρδιά της πόλης. Ο κ. Βενουζίου μού δείχνει το πανόραμα της αγοράς και θυμάται τα παλιά εβραϊκά καταστήματα που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Το βλέμμα του σταματάει στο βορειοδυτικό άκρο της πλατείας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πιάτσα των ταξί. «Εδώ συγκέντρωσαν οι ναζί τους 139 Εβραίους που απέμειναν στα Τρίκαλα τον Μάρτιο του ’44», μας λέει. Οι Εβραίοι της Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα και από εκεί με τρένα οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς και το Μπιρκενάου.

Η διαδρομή

«Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης επέστρεψαν μόνο έξι άτομα», μας λέει ο ιστορικός Κώστας Μιχαλάκης. Συγγραφέας του βιβλίου «H Εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων 1881-1940» (εκδ. Τύποις), ο κ. Μιχαλάκης αναζήτησε τα σκόρπια αρχεία και στοιχεία πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και με τη συνδρομή της συγγραφέως Μαρούλας Κλιάφα ανασυνέθεσε την εποχή που η κοινότητα αποτελείτο από περίπου 500 μέλη και είχε σημαντική παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Εφαλτήριο συνεργασίας και εξαιρετικών δυνατοτήτων, η επίσκεψη της πρέσβεως του Ισραήλ στον Δήμο Τρικκαίων. Η κα Irit Ben-Abba (Ιρίτ Μπεν-Άμπα) το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου 2017 επισκέφθηκε το Δημαρχείο Τρικκαίων και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Η εγκαρδιότητα χαρακτήρισε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς υπήρξαν πολλά κοινά σημεία επαφής και πιθανής συνεργασίας.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου- συνεχίζοντας την εξωστρεφή παρουσία του Δήμου Τρικκαίων –  παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα συγκεκριμένα στοιχεία του Δήμου, όπως την καινοτομία στην τεχνολογία, τη μουσική παράδοση με τις σύγχρονες όψεις της, καθώς και το γενικότερο τουριστικό άλμα του Δήμου, μέσω του πλήθιους δράσεων (Μύλος Ξωτικών, Μουσείο Τσιτσάνη, Μύλος Ματσόπουλου, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών κ.α.).

Η κα Ben-Abba αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, αποτελεί επιλογή του Δήμου η έναρξη διερευνητικών επαφών, είτε με ισραηλινούς Δήμους είτε με εταιρείες, για συνεργασία και μέσω της e-trikala, σε πλήθος θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο που η πρέσβης επέμενε ιδιαιτέρως στις ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΤΜ Πιστοποιητικών που υπάρχει πιλοτικά στα Τρίκαλα. Ο κ. Παπαστεργίου την ενημέρωσε επίσης αναλυτικά για το Smart Trikala και τις δράσεις που προβάλλονται στο control room.

Σε δεύτερο επίπεδο, αυτό της μουσικής, η έντονη αγάπη των Ισραηλινών πολιτών για την ελληνική μουσική εκφράστηκε μέσα από την ξενάγηση της πρέσβεως στο Μουσείο Τσιτσάνη. Εκεί, διαφάνηκε ο μουσικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με κοινή παράδοση στη Μεσόγειο.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Μνήμες των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, αναδίφησαν οι ομιλητές μιας διπλής βιβλιοπαρουσίασης στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το βράδυ της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων και υπό την αιγίδα του Μουσείου, η εκδήλωση με τίτλο «Οι Εβραϊκές κοινότητες στον Ελλαδικό χώρο και διδάγματα από ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο».

Παρουσιάστηκαν δύο βιβλία:

Το πρώτο, οι «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός». Είναι τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στις 21-23 Μαΐου 2015 και τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο το 2016.

Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος, ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Και οι τρεις τους, αναφέρθηκαν σε πτυχές και σημεία της ζωής των Εβραίων στη χώρα μας, με έμφαση στην όσμωση, τη συνεργασία, τις διασώσεις Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, τις παρελθούσες και παρούσες δυνατότητες διατήρησης των σχέσεων φιλίας των κοινοτήτων. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση για υπόμνηση της παρουσίας Εβραίων στην πόλη των Τρικάλων ή της εξόντωσης τμήματος της κοινότητας στο Ολοκαύτωμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου αναφέρθηκε στην πορεία της κοινότητας στον χρόνο με τη μακραίωνη παρουσία της στα Τρίκαλα. Εξάλλου, σε μια πόλη των τριών θρησκειών, που επί αιώνες οι κάτοικοί της ζούσαν αρμονικά, αυτή η συνύπαρξη απετέλεσε και στοιχείο της ανάπτυξής της για αιώνες. Είναι, επομένως, χρέος η αναστήλωση της Συναγωγής, προκειμένου, η τριπλή θρησκευτική παρουσία, να είναι πλέον ξανά ορατή.

Περισσότερα...
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Σάββατο, 4.2.2017 σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή  δύο ωρών  στο Ράδιο ΖΥΓΟΣ έγινε αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και πιο συγκεκριμένα στους Εβραίους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκπομπής κα Λέλα Κατεχάκη, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της Ι. Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου και Ματαθίας Βαρούχ, ο καθηγητής, ιστορικός κ. Κώστας Μιχαλάκης, καθώς και η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας που διέσωσαν εβραίους.  

Ο  κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέρθηκε στις ομιλίες που έκανε σε δύο σχολεία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, αλλά και γενικότερα για τους Εβραίους των Τρικάλων, τονίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές των Σχολείων όπου μίλησε κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις.

Η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας,  που κατοικούν στο ορεινό χωριό Κλεινός Καλαμπάκας το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και απέχει 70 χλμ. από τα Τρίκαλα, μίλησαν για τους παππούδες τους που έσωσαν δύο εβραϊκές οικογένειες από τη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό αυτό γεννήθηκαν και δύο μωρά, με τη γιαγιά να εκτελεί χρέη μαίας. Για την ηρωική στάση της η οικογένεια της Αθανασίας Παπάντου και του Δημήτρη Πίσπα τιμήθηκε με τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών από το Ίδρυμα Γιάντ Βασέμ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae