Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5122 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ, αριθμός βραχίονα 182641» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 14.2.2019 παρουσιάστηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, το βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου με τίτλο: «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», του τελευταίου εν ζωή Εβραίου της Άρτας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Η παρουσίαση  ξεκίνησε με την προβολή βίντεo, υπό την μουσική υπόκρουση τμήματος του έργου «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν, τα οποία συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό της οικογένειάς του.

Το βιβλίο αναφέρεται - μέσα από το οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα  στα στρατόπεδα  Άουσβιτς  Μπιρκενάου και Μπέργκεν Μπέλζεν - στην κοινή τραγική πορεία του αφανισμού εκατομμυρίων  Εβραίων, στα στρατόπεδα του θανάτου. Σε αυτό, αποτυπώνεται ο ψυχικός  κόσμος του ήρωα - που εξοικειώνεται  μέσα  από ένα  θλιβερό τοπίο με απερίγραπτη βία και θάνατο - και  ταυτόχρονα η προσπάθειά   του  να κρατήσει αναμμένη  τη  φλόγα   πάνω απ'  τις  μαρτυρικές   μορφές   εβδομήντα   περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα  τους.

Την παρουσίαση  χαιρέτησε  ο δήμαρχος  Τρικκαίων  κ. Δημήτρης  Παπαστεργίου και ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνοντας  και οι δυο, ότι με αφορμή ένα βιβλίο, η Άρτα και τα Τρίκαλα  ήρθαν  πιο κοντά. «Εμείς στην Άρτα, αισθανόμαστε αισθητικά  οικεία  με τα Τρίκαλα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος.

Περισσότερα...
 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2019.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, κατασκευάστηκε καινούργια στέγη και ταβάνι. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αρμολόγησης και ενίσχυσης στους τέσσερις κίονες στο εσωτερικού της Συναγωγής, καινούργιο σοβάτισμα και αρμολόγηση εσωτερικού του πέτρινου τοίχου, εργασίες νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και νέες γύψινες διακοσμήσεις.

Να σημειώσουμε πως τον περασμένο Ιούνιο, είχαν πραγματοποιηθεί οι εργασίες κατεδάφισης τμήματος της Εβραϊκής Συναγωγής των Τρικάλων, όπου συνεργεία γκρέμισαν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Η Συναγωγή είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής και αποτελεί πόλο έλξεως Εβραίων τουριστών από το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Βενουζίου. 

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

του Θεόδωρου Α. Σπύρου*

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες (9-11/11/2018) να υποδεχτεί ένα σημαντικό γεγονός: τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) σε μια ελληνική πόλη, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του ελληνικού εβραϊσμού, την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στον αντισημιτισμό.

Τις φετινές εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικκαίων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, του Μουσείου «Βασίλης Τσιτσάνης» και του Πολιτιστικού Κέντρου «Αθανάσιος Τριγώνης».

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν, εκτός των άλλων, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το Ολοκαύτωμα που ανεγέρθη στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα έργα αναστήλωσης της τοπικής συναγωγής, η οποία αποτελεί σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Τρικάλων.

Περισσότερα...
 
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης της Εβραϊκής Συναγωγής Τρικάλων ξεκίνησαν τα έργα ανάδειξης του ιστορικού κτιρίου με την κατεδάφιση τμημάτων που βρίσκονταν μπροστά από αυτό, ώστε να είναι καλύτερα ορατή απ΄ όσους διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του εσωτερικού τμήματος της Συναγωγής. Για την αναστήλωση της Συναγωγής, η Ι.Κ. Τρικάλων και το ΚΙΣΕ είχαν ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης από το 2017 στην οποία ανταποκρίθηκαν ομόθρησκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο υποστηρίζεται και από τη Γερμανία, η οποία είναι βασικός χορηγός της αναστήλωσης.  

Περισσότερα...
 
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Συναγωγή των Τρικάλων κινδυνεύει. Ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και ιστορίας της ελληνοεβραϊκής παράδοσης απειλείται. Πρόκειται για την παλαιότερη Συναγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, που προπολεμικά συντηρούσε τρεις συναγωγές, και για την μοναδική που διασώθηκε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ιστορικό κτίριο της Συναγωγής Καλ Γιαβανίμ των Τρικάλων κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο χρόνος αφήνει το αποτύπωμά του με σημαντικές φθορές στο δάπεδο, στη στέγη και στις κολώνες λόγω της διάβρωσης από την υγρασία.

Η επισκευή είναι επείγουσα προκειμένου να σώσουμε όλοι μαζί τη συναγωγή μιας πόλης με ιστορική εβραϊκή παρουσία, μιας πόλης της οποίας η μικρή Κοινότητα προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις για κρατήσει τη συναγωγή όρθια και λειτουργική. Οι προσπάθειες όμως αυτές δεν αρκούν.

Για αυτόν τον λόγο το ΚΙΣΕ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων απευθύνουν έκκληση σε όλους τους ομοθρήσκους μας, ζητώντας τους να συνδράμουν οικονομικά στην αναστήλωση της Συναγωγής που αποτελεί όχι μόνον ιερό τόπο προσευχής αλλά και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Εβραίων της πόλης.

Οι ελληνικής καταγωγής ομόθρησκοι που ζουν στο εξωτερικό καλούνται να υποστηρίξουν κι αυτοί από την πλευρά τους την προσπάθεια αυτή, στην παρούσα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας και οι Εβραϊκές Κοινότητές της. 

Γίνε δωρητής τώρα και βοήθησέ μας να σώσουμε μια Συναγωγή, να της ξαναδώσουμε την λαμπρότητά της και να την παραδώσουμε και πάλι στο κοινό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΙΣΕ (  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )  και με την Ι.Κ. Τρικάλων (  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Τα ονόματα όλων των δωρητών θα δημοσιευθούν σε κατάλογο – λεύκωμα που θα δημιουργηθεί για την ιστορική Συναγωγή Τρικάλων και το έργο συντήρησης και επαναλειτουργίας της.

Τα ονόματα των ΧΟΡΗΓΩΝ (από 500 ευρώ), των ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ (από 2.000 ευρώ) και των ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ (από 10.000 ευρώ) θα αναγραφούν με χρυσά γράμματα σε Μαρμάρινη Στήλη που θα αναρτηθεί και θα αποκαλυφθεί σε ειδική τελετή στα πλαίσια της εκδήλωσης για την επαναλειτουργία της Συναγωγής.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae