Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2631 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2017 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ημέρα Μνήμης την Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμήθηκε στα Ιωάννινα με εκδήλωση που έγινε στις 28.1.2017 στην αίθουσα ''Β. Πυρσινέλλας'' του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Κατά την εκδήλωση έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κα Ιρίτ Μπεν Άμπα, το δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και τον καθηγητή παθολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της υπόμνησης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να επαναληφθούν.  

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Διονύσης Δρόσος (φωτογραφία) με θέμα ''Αντισημιτισμός: ακρότητα και κοινοτοπία. Σκέψεις για τη μνήμη και την ευθύνη της γενοκτονίας'', ο οποίος με γλώσσα γλαφυρή, κάλυψε το θέμα της ομιλία του σφαιρικά, κατατοπιστικά, κατανοητά και εμπεριστατωμένα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η παγκόσμιαιστορία πρέπει να χωρίζεται στα χρόνια πριν το Ολοκαύτωμα και μετά το Ολοκαύτωμα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δίνουμε σε ορισμένα μεμονωμένα ίσως γεγονότα αντισημιτισμού, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις για την ανθρωπότητα.       

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Ιωαννιτών σε έργα των Βέρντι και Μπλοχ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Λάσλο Νέμες Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία, 2015).   

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 11ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ»

Το 11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος ανέλαβε την πρωτότυπη πρωτοβουλία δημιουργίας εικονογραφημένου αφιερώματος στο Ολοκαύτωμα χρησιμοποιώντας φωτογραφικά ντοκούμεντα, καθώς και στίχους από το έργο του Γιαννιώτη ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά. «Το Πέρασμα» είναι αφιερωμένο «στο ξεκλήρισμα των Γιαννιωτών Εβραίων από τους Ναζί», όπως δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής για το πρόγραμμα αυτό κ. Λευτέρης Παπαθανάσης.

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 5.10.2016 έγιναν στα Ιωάννινα τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Άπειρο Χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον μεσοπόλεμο», η οποία διοργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων,  θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δρα κ. Κωνσταντίνο Σουέρεφ.

Η παρουσίαση του θέματος έγινε από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κα Κατερίνα Λιάμπη και ακολούθησε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων για την μετανάστευση από τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Σπέγγο.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ του ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΙΩΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στην εφημερίδα των Ιωαννίνων ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, 27.9.2016, δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο του Απόστολου Τζελέτα σχετικά με την επίσκεψη του επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Σταύρου Θεοδωράκη στη Συναγωγή των Ιωαννίνων.  

«Δεν είστε μόνοι σας»

Με μία συμβολική επίσκεψη στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων ολοκλήρωσε τη διήμερη παρουσία του στην Ήπειρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Λίγες μέρες μετά τη βεβήλωση του χώρου με αγκυλωτούς σταυρούς, ο κ. Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στους χώρους της Συναγωγής από τον πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας Μωυσή Ελισάφ, στέλνοντας μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας.

«Η ιστορία επιβάλλει να σεβόμαστε τέτοιους χώρους», τόνισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Ελισάφ: «Δεν είστε μόνος σας και δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε πολλοί μαζί σας. Δεκάδες χιλιάδες Γιαννιώτες και εκατομμύρια Έλληνες είναι απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να δείχνουν ασέβεια και να βανδαλίζουν ιερούς χώρους. Είναι ελάχιστοι, δεν εκπροσωπούν κανέναν και δε θα φοβίσουν ούτε εσάς, ούτε κανέναν», τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού για την ιστορία και το παρόν της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, καθώς και για τα προβλήματα επιβίωσης σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης ελληνικού κόμματος που επισκέπτεται τη Συναγωγή.

Περισσότερα...
 
ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Αφιέρωμα στον εμβληματικό συγγραφέα Φράντς Κάφκα ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2016, στα Ιωάννινα και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας μια εξαιρετική ευκαιρία πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο τόπους με πλούσια ιστορική παράδοση.

Το αφιέρωμα διοργανώνουν η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Την ιδέα είχε ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιάν Μπόντυ (Jan Bondy). Στις 14 Ιουλίου 2016, ο κ. Μπόντι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, συζητώντας τις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η πρόταση του Τσέχου διπλωμάτη για τη διοργάνωση ενός αφιερώματος στον Φραντς Κάφκα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Το αφιέρωμα αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ένα πρόγραμμα αλληλογνωριμίας των δυο πόλεων (Πράγας και Ιωαννίνων).

Το απόγευμα της Τετάρτης 21.9.2016 εγκαινιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη οι δύο παράλληλες εκθέσεις που αποτελούν την κεντρική ιδέα του αφιερώματος. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Φράντς Κάφκα, ενώ η δεύτερη με τίτλο «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία» μεταφέρει τον θεατή στη σύγχρονη Τσεχία με τη ματιά του διακεκριμένου Τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν (Karel Cudlín).

Ακολούθησε ημερίδα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με θέμα «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου», κατά την οποία μίλησαν ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 PDF Εκτύπωση E-mail

Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις λόγου, ιστορίας και τέχνης προγραμματίζεται να γίνουν στα Ιωάννινα τον προσεχή Σεπτέμβριο, με συνδιοργανώτρια την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Τσέχο λογοτέχνη Φραντς Κάφκα και θα παρουσιάσουν τα διαχρονικά ζητήματα του έργου του. Παράλληλα, θα προβάλλουν την ιστορία των Εβραίων της Τσεχίας, με την ομιλία του Τόμας Κράους, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας, αλλά και πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, με την  παρουσίαση του βιβλίου της Μάργκαρετ Μπούμπερ-Νόιμαν «Η Μίλενα από την Πράγα» για την αγαπημένη του Κάφκα Μίλενα Γέσενκα, που πέθανε στο στρατόπεδο του Ράβενσμπρουκ. Έκθεση φωτογραφίας για τον Κάφκα, μουσικό πρόγραμμα με έργα του Τσέχου κλασσικού συνθέτη Ντβόρακ και προβολή της ταινίας του Ορσον Γουέλς «Η Δίκη» (της μνημειώδους κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου έργου του Κάφκα), είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων συνεργάζονται η Πρεσβεία της Τσεχίας στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, η Δημοτική Πινακοθήκη και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο  πρέσβη της Τσεχίας κ. Γιαν Μπόντυ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των τοπικών παραγόντων καθώς και με τον πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Ελισάφ (φωτογραφία).

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae