Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4295 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2020 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.1.2020, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσαν εκδήλωση  για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που έγινε στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ, ο Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών  Μωυσής Ελισάφ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός, καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευθύνη της ηθικής και στην ηθική της ευθύνης. «Η εκτροφή της βίας είναι μια υπόγεια, καταστροφική διαδικασία, που αν την αφήσουμε να ενδυναμωθεί, η αντιμετώπισή της θα πάρει διαστάσεις σύγκρουσης και εξόντωσης. Τότε, το τίμημα είναι πάντα σκληρό μέχρι καταστροφικό, εννοώ για όσους κινήθηκαν με τέτοιες αντιλήψεις, αλλά και για τις κοινωνίες που παρασύρθηκαν σε τέτοιες λογικές. Τότε, αντί όπως έγραψε ο Μαρξ να έχουμε την επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα, τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται μπροστά μας ως την πιο εφιαλτική πραγματικότητα. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε την ιστορία του Προμηθέα Δεσμώτη. Ο Προμηθέας συμβολίζει την αφετηρία του εξανθρωπισμού του ανθρώπινου γένους. Ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς, γιατί έδωσε τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να γίνουν άνθρωποι, με βούληση, γνώση, κρίση και ικανότητα εξύψωσης από τα χθόνια όντα. Έχοντας δώσει στον κόσμο όλο τόσα δημιουργήματα του πνεύματος, έχουμε ιδιαίτερη υποχρέωση να μην ξεχνάμε τις ιδέες και τις αξίες που εμείς ως Έλληνες δημιουργήσαμε, να τις υπερασπιζόμαστε σταθερά και να μην ξεπέφτουμε σε συνθήκες ντροπής της ιστορίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων: «75 χρόνια μετά την εξόντωση του ενός τρίτου των Εβραίων πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Δεν αφορά την πολιτική, δεν αφορά τους Εβραίους, δεν είναι μια εβραϊκή τραγωδία, είναι μια τραγωδία για την ανθρωπότητα. Η αποτυχία των αξιών μας, η χρεοκοπία του πολιτισμού μας, και θα έλεγα δυνατά ότι είναι η αποτυχία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι η Ευρώπη που απέτυχε, που γέννησε τον ναζισμό και τον φασισμό, που νομιμοποίησε αυτόν τον πόλεμο και κανένας δεν έκανε τίποτα. Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε έναν που πέθανε, που είπε “όχι”, υπήρξαν πολλοί άλλοι που συνεργάστηκαν, που συμμετείχαν στην εξοντωτική μηχανή. Είναι εύκολο να ρίξουμε την ευθύνη μόνο στη ναζιστική Γερμανία. Η Γερμανία εξέθρεψε τον ναζισμό, αλλά αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους οι ναζιστές της Γερμανίας, είχαν συνεργάτες. Είδαμε κυβερνήσεις να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Εμείς πρέπει να τους υπενθυμίζουμε τα γεγονότα, να μάθουμε το μάθημα και να τους πούμε να σταματήσουν να αλλάζουν την ιστορία», και κατέληξε λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη ως άνθρωποι απέναντι στην ανθρωπότητα».

Περισσότερα...
 
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΤΡΟΤΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο του Ισραηλινού εθελοντικού προγράμματος «Ayalim», με το οποίο οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να γνωρίσουν τις παραδόσεις των εβραϊκών κοινοτήτων της διασποράς, 30 φοιτητές από το Ισραήλ, επισκέφθηκαν τα Ιωάννινα, όπου έμειναν μία εβδομάδα.

Κατά την παραμονή τους στα Ιωάννινα συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και επισκέφθηκαν το εβραϊκό νεκροταφείο όπου έκαναν εργασίες συντήρησης στα εβραϊκά μνήματα.  

Η ομάδα των φοιτητών επισκέφθηκε και την Θεσσαλονίκη, όπου περιηγήθηκε στα αξιοθέατα της πόλης και είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα στοιχεία  για την ιστορία της εβραϊκής Κοινότητας. 

Οι εμπειρίες των φοιτητών έδωσαν την αφορμή για ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοειυτήκε στην Jerusalm Post στις 20.11.2019. Η Μάγια Μιζράχη δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πρέπει να κατανοήσουμε την ιστορία για να χτίσουμε το μέλλον".   

Με στοιχεία από την ιστοσελίδα Jerusalem Post, 20.11.2019

 
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ» στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

*Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 21.00 θα προβληθεί από τη συνδρομητική Cosmote TV στο κανάλι History HD το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ - Οι ‘Ελληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων», το οποίο καταγράφει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες - Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» προβλήθηκε το Σάββατο 16.11.2019 σε πρώτη παγκόσμια προβολή, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων. Η ταινία, παραγωγής Στέλιου Τατάκη, συμπαραγωγής Cosmote TV και με την υποστήριξη της Ι.Κ. Ιωαννίνων, καταγράφει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και κέρδισε πρόσφατα το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ έχει επιλεγεί να προβληθεί στα Φεστιβάλ Αιγαίου και Χανίων.

Μετά τα Γιάννενα προβλέπεται να προβληθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις. 

Περισσότερα...
 
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 16 Νοεμβρίου 2019, θα προβληθεί στα Γιάννενα το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες» το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο ελληνικού ντοκιμαντέρ στο 13ο New York City Greek Film Festival 2019. Μάλιστα, αυτή η προβολή θα είναι η πρώτη παγκόσμια.  Εξάλλου, οι Ρωμανιώτες είναι οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων.

Οι «Ρωμανιώτες» είναι η καταγραφή της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια συμπαραγωγή του CosmoteTV και έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, στις 20:30.

ΠΗΓΗ: typos-i.gr, 25.10.2019

 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ & ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ 2019 PDF Εκτύπωση E-mail

Ο φετινός εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη χρονιά, αφού περισσότεροι από 380 επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αμερική, το Ισραήλ και την Ευρώπη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητάς μας και έφτασαν στην πόλη μας για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού, να απολαύσουν τις γνήσιες Ρωμανιώτικες μελωδίες και να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα που νοιώθει όποιος κάνει Κιπούρ στην ιστορική Συναγωγή μας με την εκπληκτική ακουστική. Ανάμεσά τους, oστρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τσβίκα Σσάχαρ, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, ο ταμίας του ΚΙΣΕ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο Σοφολογιώτατος πρώην Ραβίνος Αθηνών, Ισαάκ (Ζακίνος) Μιζάν, ο πρώην Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών, Ισάκ Μορδεχάι, καθώς και ο κ. Ραφαήλ Μωυσής.

Το μεσημέρι της παραμονής της μεγάλης γιορτής, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε την ειδική επιμνημόσυνη δέηση και το Καντίσς στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.  

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε με μεγάλη κατάνυξη η λειτουργία του Καλ-Νιδρέ. Τις πύλες του Εχάλ άνοιξε ο Πρόεδρος της Ι.Κ Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ενώ τα επτά Σεφαρίμ δόθηκαν τιμής ένεκεν σε επιφανείς επισκέπτες με Γιαννιώτικη καταγωγή. Το Σέφερ Καλ-Νιδρέ που χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα και πρόσφατα αναπαλαιώθηκε χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων δόθηκε στον κ. Ηλία Νεγρίν.

Στη πρωινή λειτουργία, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, ο κ. Ισχακής κάλεσε στο Σέφερ όσους ήθελαν να μνημονεύσουν τους αποβιώσαντες συγγενείς τους και να κάνουν δωρεές για τους ιερούς σκοπούς της Κοινότητάς μας. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η λειτουργία της Μινχά και ακολούθησε η λειτουργία της Νεϊλά, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντονης κατάνυξης με την πατροπαράδοτη Ιερατική Ευλογία και τον συγκλονιστικό ήχο του Σσοφάρ που προκάλεσε σε όλους ρίγη συγκίνησης. 

Αμέσως μετά, κόψαμε τη νηστεία όλοι μαζί σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας όπου η Κοινότητα παρέθεσε γεύμα στα μέλη της και σε όλους τους επισκέπτες. Μετά τη λήξη του δείπνου, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Μάκης Μάτσας και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αθηνών κ. Ισαάκκ Μορδεχάι αναγορεύτηκαν επίτιμα μέλη της Κοινότητας Ιωαννίνων ως αναγνώριση για την πολυετή προσφορά τους.

Η Κοινότητά μας τίμησε επίσης τον επί 50 έτη Ραβίνο Αθηνών και Λαρίσης κ. Ισαάκ (Ζακίνο) Μιζάν για την μακρόχρονη προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό, καθώς και για τη συγγραφή 4 σπουδαίων θρησκευτικών βιβλίων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της Εβραϊκής μας ταυτότητας. 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae