Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6239 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 18.12.2009, η Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι, αποτελούμενη από πολίτες των Ιωαννίνων που αντιτίθενται στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές ενέργειες, μετά από τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Τα Γιάννενα θυμούνται». Η πρώτη εκδήλωση έγινε το μεσημέρι μπροστά στο νεκροταφείο, όπου δεκάδες πολίτες δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα περιφρούρησης (φωτογραφία), δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν μνήμη και κρίση και στέκονται απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ιστορία της.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΡΙΩΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΟΕΒΡΑΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Παράλληλα με το δείπνο για τον εορτασμό της Ημέρας του Εξιλασμού,  η Ι.Κ. Ιωαννίνων τίμησε τρεις Εβραίους των Ιωαννίνων, που δεν ζουν πια στην πόλη: την κα Ευτυχία Νάχμαν και τους κ. Σαλβατώρ Μπακόλα και Ισαάκ Μορδοχάι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία του προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς, συλλόγους, δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς και απλούς πολίτες που ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση του εβραϊκού νεκροταφείου και την καλλιέργεια της απαιτούμενης συνείδησης στους Γιαννιώτες για την προστασία των εβραϊκών μνημείων της πόλης. Αναφερόμενος στους τιμώμενους, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Ιωαννίνων επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι «Γιαννιώτες που ζουν στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τις ρίζες τους, δεν ξέκοψαν από τον ομφάλιο λώρο της πατρικής τους γης, λατρεύουν τα Γιάννενα, υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία της Κοινότητάς μας και συνάμα του ρωμανιώτικου εβραϊσμού».

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ PDF Εκτύπωση E-mail

Φέτος ο εορτασμός του Κιπούρ, που αποτελεί κάθε χρόνο το κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός για την Κοινότητα, συνδυάστηκε με εκδήλωση προς τιμήν τριών επιφανών προσωπικοτήτων που γεννήθηκαν στα Γιάννενα και μεταπολεμικά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από την Αθήνα και άλλες Κοινότητες της Ελλάδας, ενώ είχαμε τη χαρά, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, να φιλοξενήσουμε τουρίστες με γιαννιώτικες ρίζες από το Ισραήλ και την Αμερική.

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

  Στις 9 Ιουλίου 2009, για πέμπτη φορά από την αρχή του έτους και δεύτερη σε διάστημα 40 ημερών, άγνωστοι δράστες έσπασαν δύο τάφους στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων. Η νέα βεβήλωση του νεκροταφείου προκάλεσε αισθήματα οργής και αγανάκτησης στον Ελληνικό Εβραϊσμό. 

Η αντίδραση του Κ.Ι.Σ. ήταν άμεση με επιστολές που απέστειλε στο Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Νικόλαο Γκόντα και στους Αστυνομικούς Διευθυντές Ιωαννίνων και Ηπείρου. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, το Κ.Ι.Σ. επισημαίνει: «…Η αδιαφορία των τοπικών αρμοδίων Αρχών στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και η δυστοκία στη λήψη κι εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αποτρόπαιου αυτού αντισημιτικού φαινομένου, μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί. Εμπαιγμός που δεν συνάδει ούτε με την μακραίωνη ιστορία των Γιαννιωτών Εβραίων, ούτε με το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας -όπως έχει εκφραστεί και μέσω του Τύπου κατά τις πρόσφατες ντροπιαστικές επιθέσεις βανδαλισμού του νεκροταφείου.

Περισσότερα...
 
ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
Για μία ακόμη φορά, στις 2.6.2009, βεβηλώθηκε το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο Ιωαννίνων από οπαδούς του Αντισημιτισμού και του Ρατσισμού.
Κατά τη βεβήλωση κατεστράφη το εκεί ευρισκόμενο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και τάφοι οι οποίοι είχαν πρόσφατα κατασκευαστεί.Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος επισημαίνει την ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών, και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τη σύλληψη των ενόχων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων εκδηλώσεων βίας και καταστροφής. Η νέα βεβήλωση είναι μια ακόμη συνέπεια της πρόσφατης δικαστικής αθώωσης συγγραφέα οπαδού του Ναζισμού, ο οποίος
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae