Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2553 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ DEVIN NAAR ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΈΘΝΟΥΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Devin Naar, μέσα από τις ιστορίες του παππού του, αλλά και τις έρευνες που έχει κάνει. Η διάλεξη του κ. Νaar στις 15.3.2019 είχε θέμα: «Thessaloniki’s Jews and the Boundaries of the Greek Nation – Οι Εβραίοι  της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού Έθνους» και έγινε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. 

Πριν ανέβει στο βήμα ο καθηγητής, τον προσφώνησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ αναφέροντας: «Το 2004 υποδεχθήκαμε έναν νεαρό από τις ΗΠΑ τον Devin Naar. Ο τότε φοιτητής είναι πλέον καθηγητής σεφαραδίτικων σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και μετά από 15 χρόνια βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι τόπος καταγωγής των προγόνων του. Η παρουσία του μας τιμά». 

Από την πλευρά του ο κ. Naar άρχισε την ομιλία του μιλώντας στα ισπανοεβραϊκά, τη γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο να μιλά για την ιστορία της πόλης και στη συνέχεια μίλησε στα ελληνικά περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις από την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
 
ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 2019: Η Θεσσαλονίκη θυμάται και βαδίζει και πάλι προς τα τρένα του θανάτου PDF Εκτύπωση E-mail

Με μια σκέψη στο μυαλό τους, “Ποτέ ξανά”, όπως αναγράφονταν άλλωστε και στα λευκά μπαλόνια πάνω από τα κεφάλια τους, εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν στην Πορεία Μνήμης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, για τα 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον τότε Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, με Εβραίους και Εβραίες κατοίκους Θεσσαλονίκης, για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Στο τέρμα της σιωπηλής πορείας, σε χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης και τιμήθηκαν οι επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέας Κουκοβίνος.

“Ήθελε ψυχραιμία λιονταριού για να επιζήσεις, όχι ανθρώπου”, είπε συγκινημένος ο 100χρονος Αχιλλέας Κουκοβίνος, ο οποίος διηγήθηκε ότι ήταν στο ΕΑΜ όταν τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και “μετά από πολύ ξύλο”, τον έστειλαν πρώτα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και μετά στη Γερμανία.

“Δεν υπήρχε τρόπος για να ζει άνθρωπος εκεί, ήθελε ψυχραιμία λιονταριού, όχι απλώς ανθρώπου, μεγάλη υπομονή και να μην λογαριάζεις τίποτα, έπρεπε να το αποφασίσεις ότι θα ζήσεις”.

Περισσότερα...
 
ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 2019: Η Θεσσαλονίκη θυμάται και βαδίζει και πάλι προς τα Τρένα του Θανάτου PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε στις 7.3.2019 συνέντευξη τύπου στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις από τον πρύτανη του Αριστοτελείου, Περικλή Μήτκα

Την Τετάρτη 13.3.2019 θα γίνουν δύο ξεναγήσεις από 30 άτομα η κάθε μία στο Εβραϊκό Μουσείο και μετά για 1 ώρα αυτό που ονομάσαμε «εβραϊκό περίπατο» (στο κέντρο της πόλης παρά το ότι η εβραϊκή παρουσία ανιχνεύεται και σε πολλά άλλα σημεία). Θα ξεναγήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, ιστορικός, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών και ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ και οι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πορεία Μνήμης (στις 5 και στις 6μμ δηλώνετε σε βάση δεδομένων – σελίδα στο facebook Εβραϊκό Μουσείο και Εβραϊκός περίπατος).

Την ίδια μέρα στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα προβληθεί η ταινία Φιλιά εις τα παιδιά, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για εκπαιδευόμενους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΡΓΟΥ ΞΕΝΗ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΟ ΑΠΘ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στις 7.3.2029 στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ τα αποκαλυπτήρια του έργου που φιλοτέχνησε ο καθηγητής του τμήματος εικαστικών Ξενής Σαχίνης προς τιμήν των Εβραίων φοιτητών ζώντων και νεκρών που μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα.

Πάνω στο έργο τέχνης είναι χαραγμένα 76 ονόματα Εβραίων που είτε φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο, είτε μόλις είχαν αποφοιτήσει. Το έργο τοποθετήθηκε δίπλα στο πρώτο έργο που είχε δωρίσει ο κύριος Σαχίνης το 2014 και το οποίο είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για εμένα δεν φτάνει ο όρος ανοχή, δεν είναι αρκετό αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αποδοχή του διαφορετικού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα. Εμείς με όπλο τη συλλογική και την προσωπική μνήμη αντιστεκόμαστε στους δολοφόνους της Μνημοσύνης», τόνισε ο καθηγητής και γνωστός εικαστικός.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του αριστοτέλειου, Περικλής Μήτκας, τόνισε πως δεν πρόκειται απλά για μια πλάκα μαρμάρινη αλλά για μια ακόμα προσπάθεια αυτογνωσίας, απόδοσης τιμής και αποκατάσταση της αλήθειας.

Περισσότερα...
 
ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

«Γνώρισα τον παππού μου και την γιαγιά μου. Πιο πίσω δεν ξέρω τίποτα για την οικογένειά μου και την ιστορία της. Εκατοντάδες οικογένειες σαν την δική μου στην Θεσσαλονίκη δεν έχουν καταφέρει να βρουν μέχρι σήμερα τα ίχνη των προγόνων τους. Τις ρίζες τους», είπε στο ethnos.gr ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Graduate Institute of International and Development Studies στη Γενεύη, Λέον Σαλτιέλ, με αφορμή την ολοκλήρωση αποκατάστασης του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο μέχρι τα μέσα Μαρτίου-μετά την βεβήλωσή του τον περασμένο Ιανουάριο. 

Εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή του ιστορικού εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης-το οποίο περιλάμβανε 500.000 τάφους σε μια έκταση 350 στρεμμάτων όπου σήμερα στεγάζεται το ΑΠΘ- η ελληνική πολιτεία δεν έχει καταφέρει να καταγράψει και να μελετήσει συστηματικά όσες μαρμάρινες πλάκες διασώθηκαν. Εκατοντάδες ταφόπλακες ξηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής και χρησιμοποιήθηκαν για ποικίλες οικοδομικές χρήσεις στην πόλη όπως μεταξύ άλλων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Βασιλικό θέατρο, σε πεζοδρόμια μέχρι και σε κατασκευή τραπεζιών ανατομίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Όσες σώθηκαν  από δρόμους και κτίρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και φυλάσσονται σήμερα σε χώρους της υπηρεσίας. 

Αυτές τις πλάκες ζητά να δοθούν στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης- προκειμένου να μελετηθούν και να εκτεθούν τόσο στο Εβραϊκό μουσείο όσο και στο υπό ανέγερση  Μουσείο Ολοκαυτώματος- ο πρόεδρός της Δαυίδ Σαλτιέλ. 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae