Στις 27 Ιανουαρίου 1945 το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς - Μπιρκενάου απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.
Τον Νοέμβριο του 2005 κατά τη διάρκεια της εξηκοστής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων τους τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων και προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.
Η Εβραίοι της Ρόδου με τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση έζησαν εδώ ειρηνικά για περισσότερο από 2.200 χρόνια. Η ιστορική διαδρομή τους διακόπηκε βάναυσα στις 23 Ιουλίου του 1944, όταν οι 2.500 Εβραίοι της Ρόδου, μαζί με τους 100 Εβραίους της Κω εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
|
Περισσότερα...
|
|
Στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από τον εκτοπισμό και τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου και της Κω, το 1944.
Δυστυχώς τα Δωδεκάνησα έχουν συνδεθεί με τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης με τις απώλειες να ανέρχονται στο 94%.
Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε, ότι στη μεταπολεμική διαδρομήτης αγωνιώδους προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, η Ρόδος ήταν από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που αναγνώρισαν τη θυσία των Εβραίων συμπολιτών τους.
|
Περισσότερα...
|
Τoυ Mανώλη Κασσώτη
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο κόσμο, όχι μόνο από τους Εβραίους αλλά και από άλλες εθνότητες που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, αλλά και για να αποφευχθεί η επανάληψη Ολοκαυτώματος και σε άλλες εθνότητες και λαούς.
Η Εβραϊκή παροικία της Ρόδου
Η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου αρχίζει από την Ελληνιστική περίοδο, τουλάχιστον από 142 π.Χ. και μετά. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα ο ιστορικός Josephus και το 653 μ.Χ. ο ιστορικός Θεόφραστος αναφέρονται στην παρουσία Εβραίων στη Ρόδο και το 1116 μ.Χ. ο περιηγητής Rabbi Benjamin of Tuleda βρίσκει στο νησί γύρω στους 400-500 Εβραίους.
Αργότερα, λόγω της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, αρκετοί Εβραίοι, κυρίως, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά, και από τη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Ιερουσαλήμ μετακόμισαν στη Ρόδο. Το 1900, προτού αρχίσει η Εβραϊκή μετανάστευση, όπως και η Ελληνική, στην Αμερική και Αφρική οι Εβραίοι της Ρόδου αριθμούσαν 4500-5000.
|
Περισσότερα...
|
|
Με σειρά σημαντικών και ποικίλων εκδηλώσεων, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου, σηματοδοτήθηκε η επέτειος των 75 χρόνων από την εκτόπιση των Εβραίων της Ρόδου και της Κω και την εξόντωσή τους στο Άουσβιτς. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 19.7.2019 και ολοκληρώθηκαν στις 24.7.2019, με το ανοιχτό φόρουμ εισηγήσεων αφιερωμένων σε ιστορίες εβραϊκών οικογενειών της Ρόδου, τις οποίες αναβίωσαν οι ομιλητές βασισμένοι στα ιταλικά αρχεία που ανακαλύφθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν πρόσφατα. HΔιευθύντρια των ΓΑΚ Ρόδου Ειρήνη Τόλιου, ο ιστορικός Μάρκο Κλεμέντι που ανακάλυψε το ξεχασμένο αρχείο, ο Βαντίμ Αλτσκάν, εκπρόσωπος του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, που ψηφιοποίησε το αρχείο, ήταν μεταξύ των εισηγητών του φόρουμ.
Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας των εκδηλώσεων η συμμετοχή του κόσμου -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- ήταν μεγάλη ενώ, όπως κάθε χρόνο, συγκινητική ήταν η επιστροφή πολλών εβραϊκών οικογενειών του εξωτερικού και η επανασύνδεσή τους με τον τόπο καταγωγής τους.
Καινοτομία των φετινών εκδηλώσεων ήταν η πορεία Μνήμης, που έγινε στις 23.7.2019. Μια συμβολική πορεία που ξεκίνησε από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, και κατέληξε στο λιμάνι, στο σημείο όπου πριν 75 χρόνια οι Εβραίοι της Ρόδου και της Κω είχαν ξεκινήσει το χωρίς επιστροφή ταξίδι τους.
|
Περισσότερα...
|
Της ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ
Ψηλά στη λεωφόρο Καλλιθέας, στο ύψος του νεκροταφείου του Ταξιάρχη, αλλά από την μπροστινή πλευρά, βρίσκεται το νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Επιβλητικό, φροντισμένο, με τους τάφους των πάλαι ποτέ ραβίνων που έζησαν στη Ρόδο σε περίοπτη θέση και τους τάφους των υπολοίπων να φανερώνουν την ευημερία μιας τάξης που κάποτε κυριαρχούσε στην εμπορική ζωή του νησιού. Κάποτε, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και οι Γερμανοί πάρουν 2.500 ψυχές για τα κρεματόρια. Επέζησαν γύρω στους 100 Ροδίτες Εβραίους που σκορπίστηκαν σ’ όλη τη γη. Όλη τους την υπόλοιπη ζωή θυμόντουσαν όμως όσα δεν ξέχασαν ποτέ.
Κι αυτό που διαπίστωσα όταν μίλησα με το Σάμι που τον οδήγησαν στο Άουσβιτς στα 13 του, τη Στέλλα στα 18, και τον Βιτόριο Χασόν στα 15 του, είναι πως όσο καλά κι αν έζησαν τη ζωή τους μετά τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, από τα κολαστήρια δεν ξέφυγαν ποτέ στην πραγματικότητα ούτε καν σήμερα που είναι όλοι τους γύρω στα 90.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |