Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2287 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το τριήμερο 7, 8 & 9 Ιουλίου διοργανώθηκε στη Χαλκίδα, από το Σύλλογο Πολιτών «To Κάστρο», εκδήλωση με θέμα «Το τρίστρατο των θρησκειών» με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων, της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καθώς και άλλων φορέων της πόλης,

Η Ι.Κ. Χαλκίδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου «Το Κάστρο» διατηρώντας ανοιχτή και επισκέψιμη την Συναγωγή καθ΄ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Η ανταπόκριση των πολιτών της Χαλκίδας ήταν ανέλπιστη και η επισκεψιμότητα μεγάλη με αποκορύφωμα το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου, όπου ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Σόλων Μάϊσης  υποδέχθηκε και καλωσόρισε με μια σύντομη εισήγηση, επί  του θέματος, τους συμπολίτες μας.  Ακολούθως  ο  κ. Μαϊρ Μάϊσης μίλησε σε μία κατάμεστη Συναγωγή με θέμα: «Η ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην περιοχή του Κάστρου».  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρ. Παγώνης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης μας.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, όπου ο κ. Μ. Μάϊσης  παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων και της προϊσταμένης της Βυζαντινής εφορίας αρχαιοτήτων στην Εύβοια κας Π. Καλαμαρά, ξενάγησε πλήθος πολιτών και απάντησε σε ερωτήσεις που έδειχναν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των επισκεπτών γι΄ αυτό το άνοιγμα της Κοινότητας. Η κα Καλαμαρά υποσχέθηκε περαιτέρω συνεργασία με την κοινότητα λόγω των σημαντικών ελληνιστικών και βυζαντινών ευρημάτων στο Νεκροταφείο.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με την υπόσχεση του χρόνου να επαναληφθεί και να πάρει  μεγαλύτερη έκταση η πρωτοβουλία του Συλλόγου που είχε ως στόχο την προβολή των τριών θρησκειών, οι οποίες συνυπάρχουν αρμονικά στην πόλη της Χαλκίδας.

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΤΡΙΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 7-9.7.17 * Ομιλία του κ. Μάριου Μάιση για την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας

 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΜΙΜ ΝΟΡΑΪΜ & ΣΟΥΚΩΤ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – 2015 PDF Εκτύπωση E-mail

Όπως κάθε χρόνο, οι γιορτές στη Χαλκίδα ήταν η αιτία για να συναντηθούν συγγενείς και φίλοι για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Για τον εορτασμό του Ρος Ασανά και του Κιπούρ οι λειτουργίες έγιναν από τον ιερουργό κ. Χαϊμ Ισχακή και τον ραββίνο κ. Μέντελ Χέντελ αντίστοιχα.

Η έκπληξη του Κιπούρ ήταν ότι το Ελ Νορά Αλιλά έψαλαν δύο μικρά παιδιά ο γιος του ραββίνου Μέντελ Χέντελ, Λέβη και ο Βίκτωρας Σαμουήλ. Με τη λήξη της εορτής κόψαμε τη νηστεία στον προαύλιο χώρο της Συναγωγής με γλυκά που προσέφερε η οικογένεια Μέντελ και αναψυκτικά που προσέφερε η Ι.Κ. Χαλκίδας.

Ιδιαίτερα τιμητική για την Κοινότητά μας ήταν η παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα κας Ιρίτ μπεν Άμπα, καθώς και της κας Καρόλ Μιωνή,  οι οποίες συμμετείχαν στη λειτουργία στο Σουκότ στη Συναγωγή, καθώς και στο πατροπαράδοτο τραπέζι που ακολούθησε το οποίο πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του προαυλίου της Συναγωγής, ο οποίος ήταν στολισμένος με μυρτιές, καλάμια και φρούτα.

Περισσότερα...
 
2015: ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ στην Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Κάθε χρόνο η Ι.Κ. Χαλκίδας προσπαθεί να γιορτάσει τις θρησκευτικές μας επετείους παραδοσιακά. Παρά το μικρό αριθμό των μελών μας, οι γιορτές διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία και με την προσφορά και τη συμμετοχή όλων.

Το Του Μπισβάτ, ημέρα που σηματοδοτεί το ξύπνημα της φύσης και προαναγγέλει τον ερχομό της άνοιξης, ευλογήσαμε τους καρπούς της γης και γευτήκαμε τα πατροπαράδοτα «τράγαλα» που φέτος ετοίμασε η κα Άννα Κοέν.

Το Πουρίμ έγινε λειτουργία στη Συναγωγή, με την ανάγνωση της Μεγκιλά από τον κ. Μηνά Λεβή και ακολούθησε στο κοινοτικό κέντρο πλούσιο γεύμα το οποίο προσέφεραν οι κυρίες της Κοινότητας.  Για τη σημασία της εορτής του Πουρίμ μίλησε η κα Λίλη Κωστή και προσφέρθηκαν δώρα στα παιδιά.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Επίσκεψη στη Χαλκίδα πραγματοποίησε στις 29.12.2014 η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, η οποία είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με εκπροσώπους της πόλης και του Νομού Εύβοιας. 

Αρχικά επισκέφθηκε το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο συνοδευόμενη από τον πρόεδρο κ. Σόλων Μάιση, το  γενικό γραμματέα κ. Μαϊρ Μάιση και μέλη του Δ.Σ. της .Κ. Χαλκίδας.

Ακολούθησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Σπανό και το δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρ. Παγώνη με τους οποίους συζήτησε για τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών δεσμών της πολύς με το Ισραήλ κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των ειδών διατροφής και της τεχνολογίας. 

Στη συνέχεια η πρέσβης επισκέφθηκε τη Συναγωγή της Χαλκίδας όπου ήταν συγκεντρωμένα μέλη της Κοινότητας και ο κ. Μαϊρ Μάισης απάντησε στις ερωτήσεις της πρέσβεως σχετικά με την αρχαιότερη κοινότητα της Ελλάδας. Της δωρίσθηκε γκραβούρα της Χαλκίδας, καθώς και το βιβλίο με την ιστορία της κοινότητας προσφορά του συγγραφέα κ. Μαϊρ Μάιση.

Μετά το γεύμα που παρέθεσε η Κοινότητα σε παραλιακό εστιατόριο, η πρέσβης επισκέφθηκε τα στελέχη της εβραϊκής κατασκήνωσης τα οποία πραγματοποιούσαν τριήμερο σεμινάριο.

Ισραηλιτική Κοινότητα Χαλκίδος

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Μ. ΜΑΪΣΗ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΠΟ 586 Π.Χ. ΕΩΣ ΤΟ 2001 Μ.Χ.» PDF Εκτύπωση E-mail
 
Η μακραίωνη και αδιάλειπτη παρουσία των Εβραίων στην Εύβοια και κυρίως στην Χαλκίδα παρουσιάζεται στο βιβλίο του κ. Μαΐρ Σ. Μάϊση «Η Ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Χαλκίδας από το 586 μ.Χ. έως το 2001 μ.Χ.». Η παρουσίαση αυτής της αξιόλογης έκδοσης πραγματοποιήθηκε στις 17.6.2013 στον προαύλιο χώρο του Κόκκινου Σπιτιού της Χαλκίδας και η διοργάνωση έγινε από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Χαλκίδας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Χαλκίδας και την Ευβοϊκή Αρχαιόφιλο Εταιρεία. 
Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου καλωσόρισε τους παριστάμενους, μίλησε για τη δράση του Ομίλου και αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του κ. Μάϊση στην καταγραφή ιστορικών στοιχείων που αφορούν την Χαλκίδα. Στη συνέχεια ο κ. Λέων Γαβριηλίδης, ο οποίος συνέβαλε στην επιμέλεια και ολοκλήρωση του βιβλίου, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα σπάνια και μεγάλης αξίας στοιχεία που περιέχει το έργο αυτό, η καταγραφή των οποίων τεκμηριώνει με «την αδιάκοπη προαιώνια παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα, αλλά και την ενεργό και σημαντική συμμετοχή τους στην εξέλιξη και στην πρόοδο της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae