Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3281 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2019: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι Μεγάλες Εορτές Γιαμείμ Νοραείμ, ξεκίνησαν στην Κοινότητά μας με τα Σελιχώτ της παραμονής του Ρος Ασανά. Την πρώτη ημέρα της γιορτής   έγινε η πρωινή προσευχή, με ανάγνωση της Τορά και το σάλπισμα του Σοφάρ. Τη λειτουργία παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα μέλη μας. 

Το απόγευμα κάναμε το Τασλίχ στον κήπο της Συναγωγής, ένα πατροπαράδοτο εβραϊκό έθιμο, όπου κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει τα λάθη του και  παρακαλεί για άφεση αμαρτιών. Τις ημέρες αυτές η Συναγωγή λειτούργησε με τον κ. Χαϊμ Ισχακή.

Για τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ ήρθε στη Χαλκίδα ο ραβίνος κ. Μέντελ Χέντελ. Πλήθος επισκεπτών γέμισε τη Συναγωγή μας θυμίζοντας μας παλιές εποχές.  Η λειτουργία και η νηστεία τελείωσαν με το σάλπισμα του Σοφάρ. Με τη λήξη της γιορτής, όπως κάθε χρόνο, οι παρευρισκόμενοι «έκοψαν τανίθ» στην αυλή της Συναγωγής με γλυκά που προσέφερε η οικογένεια Μέντελ και αναψυκτικά που προσέφερε η Κοινότητα.

Το Σουκώτ μας έκανε την τιμή να γιορτάσει μαζί μας ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι. Μετά τη βραδινή λειτουργία Αρβίτ καθίσαμε, σχεδόν όλα τα μέλη της Κοινότητας, μέσα στη στολισμένη με διάφορα φρούτα, καλάμια και μυρτιές Σουκά, που οι άντρες της Κοινότητας ετοίμασαν και πάλι στη μικρή πίσω αυλή της Συναγωγής. Εκεί  γιορτάσαμε ενωμένοι και μαζί με τους επισκέπτες μας απολαύσαμε ένα πλούσιο δείπνο.

Περισσότερα...
 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΦΙΛΙΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μία χαρούμενη τελετή η Ι.Κ. Χαλκίδας γιόρτασε την εισαγωγή του Σόλωνα Οβαδία στην ενηλικίωσή του. Την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2019 στη Συναγωγή της Χαλκίδας κατά τη λειτουργία που τέλεσε ο Σοφολογιώτατος Ραββίνος Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν ο νεαρός Σόλωνας έβαλε τεφιλίν.

 

Στη λειτουργία παρέστησαν ο πρόεδρος Μάκης Μάισης, ο αντιπρόεδρος Σάββας Οβαδίας και ο γενικός γραμματέας Μάριος Μάισης της Ι.Κ. Χαλκίδας, καθώς και μέλη της Κοινότητας, οι οποίοι ευχήθηκαν στο νεαρό Σόλωνα να είναι υγιής, ευλογημένος και καλότυχος και να γίνει ένας χρήσιμος άνθρωπος, αλλά και σωστός Εβραίος. Στη λειτουργία παρέστη επίσης και ο χαζάν της Κοινότητας Χαλκίδας κ. Μηνάς Λεβής. 


 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ από το 586 π.Χ. έως το 2001 μ.Χ. - ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργάνωσαν στις 20.5.2019 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών την παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας από το 586 π.Χ. έως το 2001 μ.Χ. - ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ» του Μάριου Μάιση, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία και τα έθιμα των Εβραίων της Χαλκίδας, μετά  από μελέτη των επιτύμβιων πλακών του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ  κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος συνεχάρη το συγγραφέα για το πολύτιμο έργο του – συμβολή στη διάσωση ιστορικών στοιχείων για την εβραϊκή παρουσία στη Χαλκίδα, και  υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των νεκροταφείων σαν άλλη μια πηγή ιστορικών πληροφοριών. Με αφορμή το βιβλίο του κ. Μάιση, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Σαλτιέλ επισήμανε  το σημαντικό έργο  που επιτελούν  οι  μικρές Κοινότητες αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω το πόσο σημαντικό -και πόσο δύσκολο- είναι το έργο που υλοποιείται στις μικρές εβραϊκές κοινότητες, όπως εν προκειμένω στη Χαλκίδα, αλλά και σε άλλες, όπως στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα. Είναι κάτι που δεν γίνεται κατανοητό από τις μεγάλες εβραϊκές κοινότητες, που λειτουργούν με μία δεδομένη οργανωμένη υπηρεσιακή δομή. Στις μικρές Κοινότητες το έργο -είτε πρόκειται για συντήρηση μνημείων και νεκροταφείων, είτε για εκδόσεις βιβλίων ή για πολιτιστικές δράσεις- επιτελείται με ανυπολόγιστη προσωπική εργασία και ελάχιστα μέσα, ενώ βασίζεται αποκλειστικά στο μεράκι και τον κόπο των ανθρώπων.  Τους αξίζουν τα συγχαρητήρια και ο θαυμασμός μας». Στη συνέχεια προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να αγοράσουν το βιβλίο, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις ο συγγραφέας ευγενώς προσέφερε για τη στήριξη της Κοινότητάς του. 

«Κάτι που μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το πραγματοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας, αναφερόμενος στη συστηματική εργασία του συγγραφέα για τη συγγραφή του βιβλίου για το νεκροταφείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας, μιας από τις αρχαιότερες κοινότητες  της Ελλάδος. 

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΡΩΝΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ! PDF Εκτύπωση E-mail

του Κώστα Τσαούση

Ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Πίσω ολοταχώς στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα. Στις 5 Απριλίου 1897 –λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο της Θεσσαλίας που οδήγησαν στην ταπεινωτική, για τα ελληνικά συμφέροντα, ήττα κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο- η εφημερίδα «Παλίρροια» δημοσιεύει μια είδηση για μια «απροσδόκητη επίσκεψη» στα νερά του Εύριπου και την πόλη της Χαλκίδας. Μια πόλη πολύ διαφορετική από τη σημερινή, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της γνώρισμα ήταν το Κάστρο και τα Τείχη του.

«Η πάλευκος περίκομψος θαλαμηγός του ζάμπλουτου βαρόνου Ρότσιλντ ονομαζομένη “Ρόνα” αφίκετο ενταύθα το παρελθόν Σάββατο περί την 4η μ.μ. προσορμισθείσα εις τον Νότιον του Λιμένα μας. Παρευθύς ούτος συνοδευόμενος υπό της ακολουθίας του και του μεταβάντος συμπολίτου μας κ. Συμαντού Σακκή, εκ μέρους της ενταύθα Ισραηλιτικής παροικίας, εξήλθεν εις την πόλην μας και τη οδηγία του κ. Σ. Σακκή περιήλθεν ταύτην εκ των φυσικών καλλονών της οποίας έμεινε καταγοητευμένος. 

Περισσότερα...
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥΚΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 γιορτάσαμε  την έναρξη του Χανουκά στην κοινότητα Χαλκίδας.

Με ψαλμούς ανάψαμε τα κεριά της Χανουκιγιά και ήρθαν στις μνήμες όλων μας οικογενειακές συγκεντρώσεις με παιδικά τραγούδια κα παιχνίδια με την σβούρα. 

Ακολούθησαν οι ομιλίες του κύριου Μηνά Λέβή με θέμα το Χανουκά και της κα Λίλης Κωστή και Βίκτωρα Σαμουήλ με θέμα την ιστορία της Ιουδίθ.

Η βραδυά έκλεισε με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες. 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae