Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4225 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ Τ/Σ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 30 Απριλίου 2022 προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων στην εκπομπή «Αστικό Τοπίο» ντοκιμαντέρ για το εβραϊκό νεκροταφείο Χαλκίδας, με παρουσιάστρια την Αρχιτέκτονα Έφη Μάντζαρη.

Στο ντοκιμαντέρ μίλησαν ο γενικός γραμματέας της Ι.Κ. Χαλκίδας, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Μαϊρ Μάϊσης, ο οποίος είναι ο κεντρικός παράγοντας του έργου ανάδειξης και συντήρησης του εβραϊκού νεκροταφείου της Χαλκίδας και ο αντιπρόεδρος της Ι.Κ. Χαλκίδας, φυσικός, συγγραφέας, δ/ντής Λυκείου Σάββας Οβαδίας.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 28 Ιανουαρίου 2022, τα μέλη του Δ.Σ της Ι.Κ. Χαλκίδας κατέθεσαν  στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη μνήμη  των 6.000.000  ομοθρήσκων  μας που χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ι.Κ. Χαλκίδας.

Κατά την τελετή έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον θρησκευτικό λειτουργό της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Μηνά Λεβή.

Ιδιαίτερα συμβολική ήταν και η τοποθέτηση του μηνύματος WeRemeber στις προτομές του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Γρηγορίου και του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, οι οποίες βρίσκονται δίπλα στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στο εβραϊκό νεκροταφείο της Χαλκίδας.   

Η ευχή όλων μας είναι να δοθεί τέλος στον αντισημιτισμό  και να επικρατήσει η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Αναμνήσεις 1940-1945» ΤΟΥ ΜΑΪΡ ΜΑΪΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Μαΐρ Μάισης, γέννημα θρέμμα της Χαλκίδας, είναι ο θεματοφύλακας της εβραϊκής μνήμης της πόλης του. Η Χαλκίδα έχει την αρχαιότερη εβραϊκή παροικία στην Ευρώπη και το εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο φροντίζει σπιθαμή προς σπιθαμή σαν δεύτερο σπίτι του ο Μαΐρ Μάισης, έχει παλαιότατους τάφους πολλών αιώνων. Eίναι ένας τόπος ποτισμένος με ιστορίες που χάνονται στον χρόνο.

Ο ίδιος με πάθος ξεναγεί όποιον προσέρχεται να μάθει το παρελθόν της Χαλκίδας. Οταν ο Μαΐρ Μάισης ήταν παιδί, γνώρισε τη θηριωδία της ναζιστικής κατοχής και έζησε ανείπωτες τραγωδίες. Είναι ο κατεξοχήν μελετητής της εβραϊκής ιστορίας της πόλης του και την έρευνά του την έχει αποτυπώσει σε βιβλία που είναι σημεία αναφοράς για τον ελληνικό εβραϊσμό. Το νέο του βιβλίο το διάβασα με την ίδια συγκίνηση και τον μεγάλο σεβασμό που αποπνέει το πρόσωπό του.

Περισσότερα...
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΟΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 5.12.2021, ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Μάκης Μάισης τίμησε τον ήρωα Μορδοχαίο Φριζή, που έπεσε μαχόμενος, στις 5 Δεκεμβρίου 1940 στην Πρεμετή, με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα στον οποίο είναι έφιππος. 

Ο θάνατος του Μορδοχαίου Φριζή καλύφθηκε εκτενώς από τον Τύπο της εποχής και χαρακτηριστικά παρατίθεται το δημοσίευμα της 24ης Δεκεμβρίου 1940 της εφημερίδας «Εύριπος» που γράφει:

«Δέησις εις την Συναγωγήν. “Αύριον Κυριακήν 24-12-1940 και ώραν 11 π.μ. αποφάσει του Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ψαλήσεται εις την Συναγωγήν δέησις υπέρ ευοδώσεως των ενδόξων Ελληνικών όπλων.

Εις ταύτην θα παρασταθώσι προσκληθείσαι άπασαι αι αρχαί, οργανώσεις και άλλοι”».

 
Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8.9.2020, του Νίκου Βατόπουλου. Έχω ακόμη ζωντανό εκείνο τον ήχο από το σύρσιμο της παλάμης του καθώς καθάριζε τις πευκοβελόνες πάνω στο μάρμαρο. Ο Μαΐρ Μάισης ήταν ο άνθρωπός μας. Αεικίνητος, να ξεχειλίζει δύναμη, με φλόγα πρωτογενή, περίμενε ήδη στην πύλη του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Χαλκίδας. «Να βρείτε τον κ. Μάιση, αν σας ενδιαφέρει να ξεναγηθείτε στο αρχαιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης», με είχε παραινέσει ο δημοσιογράφος κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, που μέσω Διαδικτύου είχε διαπιστώσει την παρουσία μου στη Χαλκίδα. Στη Χαλκίδα με είχε φέρει η πρόσκληση του bio-mechanical festival για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικήτα Σινιόσογλου «Λεωφόρος ΝΑΤΟ» (εκδ. Κίχλη). Μέσα σε αυτόν τον πολιτιστικό ορίζοντα και με τον νου μου στο ίχνος της παλιάς Χαλκίδας, αναδύθηκε ένας ολόκληρος κόσμος: η εβραϊκή κοινότητα της πόλης και το πανάρχαιο ρωμανιώτικο νεκροταφείο της.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae