Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο να αντλήσει άλλα 12 εκατ. δολάρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και σύγχρονο Μουσείο Αϊνστάιν, το οποίο θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή εγγράφων και άλλων προσωπικών αντικειμένων του διάσημου επιστήμονα, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής το 1921.
Το μουσείο, που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις Γκιβάτ Ραμ του πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, θα φιλοξενήσει το σύνολο του αρχείου που ο Αϊνστάιν κληροδότησε στο πανεπιστήμιο, του οποίου υπήρξε ένας από τους ιδρυτές. Ο Αϊνστάιν πέθανε στα 76 του το 1955 και άφησε περίπου 85.000 αντικείμενα στην κατοχή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.
Περισσότερα: ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΪΝΣΤΑΙΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Με αφορμή την Ημέρα του Εξιλασμού (Γιομ Κιπούρ), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανάρτησε στις 5.10.2022 στο twitter τις ακόλουθες ευχές:
«Αυτή την Ημέρα του Εξιλασμού (Γιομ Κιπούρ) είθε όλοι οι Εβραίοι αδελφοί και αδελφές μας να γνωρίσουν τις ευλογίες της χάρης του Θεού, και είθε ο κόσμος μας -που τόσο χρειάζεται τη συγχώρεση- να ευλογηθεί με Ειρήνη και κατανόηση».
Το κείμενο της παρακάτω Κοινής Δήλωσης ανακοινώθηκε από τους απεσταλμένους για θέματα Ολοκαυτώματος ή τους εκπροσώπους τους από τον Καναδά, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ:
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιήθηκε πριν από 81 χρόνια, όταν περίπου 34.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους στο Μπάμπι Γιαρ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η μνήμη όλων αυτών των θυμάτων και όλων όσων δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα να ατιμαστεί, να ξεχαστεί ή να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο για πολιτικούς σκοπούς. Επί 45 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση λογόκρινε τα τεκμήρια για το Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων και των έγκυρων ερευνών και αρχείων για τη δολοφονία των Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στις 30.9.2022, για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, τελετή για τον εορτασμό της εβραϊκής πρωτοχρονιάς (Ρος Ασανά).
Ως Αντιπρόεδρος, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα (2009 – 2017), ο Μπάιντεν έκανε εκδηλώσεις για το Ρος Ασανά και το Σουκότ (σκηνοπηγία) στην επίσημη κατοικία του αντιπροέδρου και υπήρξε ο πρώτος αντιπρόεδρος που το έπραττε.
Ο Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ήταν ο πρώτος που φιλοξένησε δεξίωση για το προσωπικό κατά τη διάρκεια του Χανουκά και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους έκανε μία δημόσια εκδήλωση για τους επικεφαλής των εβραϊκών κοινοτήτων, μια τακτική που ακολουθήθηκε από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ο Ομπάμα καθιέρωσε την διοργάνωση τελετής (σέντερ) για το εβραϊκό Πάσχα, κάτι που δεν συνέχισε ο Τράμπ.
Περισσότερα: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) και το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) δημοσίευσαν στις ιστοσελίδες τους ανακοινώσεις εκφράζοντας την βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια των προέδρων τους Ρόναλντ Λόντερ και Άριελ Μιουζικάντ προς την Βασιλική οικογένεια, καθώς και τους πολίτες της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας.
Δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις του WJC και του EJC, οι οποίες αναφέρονται στην χαρισματική προσωπικότητα της εκλιπούσης.
Ο πρόεδρος του WJC Ρόναλντ Λόντερ σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και η οικογένειά της υπήρξαν χαρακτηριστικά σύμβολα αντίστασης στη ναζιστική τυραννία. Αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο κατά τη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών της Μεγάλης Βρετανίας από την Ναζιστική Γερμανία (the Blitz: 7 Σεπτεμβρίου 1940 – 11 Μαϊου 1941) και βρέθηκαν υπό κατοχή αλληλέγγυοι μαζί με τους συμπατριώτες τους.
Περισσότερα: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ WJC & EJC ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β’