Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4037 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΙΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΝΕΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ - Χτυπήθηκε η Νίκαια την Εθνική Ημέρα της Βαστίλης PDF Εκτύπωση E-mail

Η Γαλλία έμελλε να βαφτεί ξανά στο αίμα και μάλιστα χθες την 14η Ιουλίου 2016, ημέρα εθνικού εορτασμού.

Η γιορτή του γαλλικού έθνους, η ημέρα της Βαστίλης, χτυπήθηκε από την τρομοκρατία. Η ημέρα προφανώς δεν επιλέχθηκε τυχαία: είναι η μέρα που συμβολίζει τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το νεωτερικό κόσμο συνολικά, όλα όσα δηλαδή μισούν οι φανατικοί τρομοκράτες. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Νίκαιας να γνωρίσει τη φρίκη ενός τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο απολογισμός είναι και πάλι βαρύς, με τους νεκρούς να ανέρχονται για την ώρα σε  84. Ο στόχος της επίθεσης είχε οριστεί από νωρίς,   ήταν το πλήθος που παρακολουθούσε με χαρά τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Γαλλίας.

Η Ευρώπη ζει στο φόβο. Το ερώτημα πλέον είναι πότε και πού θα γίνει το επόμενο χτύπημα, καθώς αυτός ο αιματηρός κύκλος δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα. Όσο η τρομοκρατία δεν ηττάται ολοκληρωτικά, τόσο θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το φόβο να πλανάται από πάνω μας.

Η φραστική καταδίκη κάθε νέας τρομοκρατικής επίθεσης, προφανώς, δεν αρκεί. Οι εθιμοτυπικές ανακοινώσεις τείνουν να γίνουν κενά λόγια. Το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, θεωρεί πως είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, προκειμένου να μπει τέλος σε αυτή την τραγωδία. Όσο μένουμε αδρανείς και απλοί παρατηρητές των γεγονότων, τόσο ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία θα κερδίζουν έδαφος και η Ευρώπη θα βυθίζεται στο σκοτάδι. Η ευθύνη που φέρουμε είναι πλέον ιστορική. Τέλος, ας είναι η σκέψη όλων μας, τούτες τις δύσκολες στιγμές, δίπλα στα θύματα και τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας.

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κάθε εύτακτη κοινωνία υπάρχουν αρχές που ορίζουν τι είναι ορθό και τι όχι, ενώ η  κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, θεωρούμε ανησυχητικό το γεγονός της καταδίκης του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, όπως  αναδεικνύεται από σχετικό δημοσίευμα, για  εξύβριση διά του Τύπου σχετικά με άρθρο, στο οποίο ο δημοσιογράφος κ. Στρατής Μπαλάσκας αναφέρει ως  «εθνικοσοσιαλιστή και νεοναζί» Διευθυντή Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Κρίνουμε σκόπιμο να προβούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτον, το να διακρίνει κανείς την έννοια του εθνικοσοσιαλισμού από τον ναζισμό είναι πέρα ως πέρα ανιστόρητο, πολλώ δε μάλλον το να θεωρεί πως η πρώτη αποδίδει ηπιότερο χαρακτηρισμό από τη δεύτερη. Ο καταδικασθείς κ. Μπαλάσκας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στηλίτευσε ορθώς τις ακραίες πεποιθήσεις του εγκαλούντος, ασκώντας κριτική στο έργο ενός δημόσιου εκπαιδευτικού, κρίνοντας πως ο κοινωνικός του ρόλος δεν συνάδει με την εκφορά ακραίου εθνικιστικού λόγου.

Έπειτα, είναι ιδιαιτέρως λυπηρό το γεγονός ότι ένας εκπαιδευτικός  εκφέρει αυτές τις ακραίες απόψεις χωρίς συνέπειες. Κανείς δάσκαλος δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται κήρυκας μισαλλοδοξίας. Ο ακραίος εθνικισμός, ο φανατισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στη διάπλαση των μαθητών.

Θεωρούμε χρέος μας να σταθούμε δίπλα στον κ. Μπαλάσκα, συμπαρατασσόμενοι στον αγώνα του για δικαίωση καθώς η πίστη μας στο θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης παραμένει ακλόνητη.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει αδιάκοπα κάθε έκφραση ρητορικής μίσους και κάθε μισαλλόδοξη συμπεριφορά.   

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην ελληνική κοινωνία αποτελούν δυστυχώς καθημερινό σχεδόν φαινόμενο. Τελευταίο περιστατικό στη θλιβερή αυτή αλυσίδα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Σύμφωνα με το από 27.6.2016 δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr, ο κ. Δημήτρης Τσερμενίδης, κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου, φέρεται πως δήλωσε ότι ο Θεός από λάθος έπλασε τους Εβραίους, οι οποίοι στη συνέχεια σκότωσαν τον Χριστό. Μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, ο κ. Τσερμενίδης δεν δίστασε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι «δυστυχώς ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε το έργο του». Τέλος, επισημαίνεται πως καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Αβραάμ Μπεναρόγια, ιδρυτή της Federation, το όνομα του οποίου έφερε η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η συνέλευση.

Πιστεύουμε πως δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε και να παραβλέπουμε οποιαδήποτε εκδήλωση αντισημιτισμού, όση έκταση και ένταση κι αν έχει. Η καταδίκη τους οφείλει να είναι άμεση και κατηγορηματική. Σε αυτό το πνεύμα, μας ικανοποιεί το γεγονός πως οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί του κ. Τσερμενίδη δεν έμειναν αναπάντητοι. Τόσο η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης, όσο και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή», καταδίκασαν απερίφραστα τις ανωτέρω δηλώσεις, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως υπάρχουν συμπολίτες μας με ευαίσθητα αντανακλαστικά έναντι του αντισημιτισμού.

Το  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος δεν θα κουραστεί ποτέ να καταδικάζει κάθε αντισημιτικό λόγο, κάθε προσβλητικό για τους Εβραίους χαρακτηρισμό. Θα το κάνουμε πάντα με τη συνείδηση ότι δεν υπερασπιζόμαστε απλώς μια κοινότητα, αλλά την κοινωνία συνολικά και τη δημοκρατία.

Αθήνα, 1η Ιουλίου 2016

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΙΣΕ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΙ ΒΙΖΕΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Η διεθνής εβραϊκή κοινότητα είναι σήμερα φτωχότερη, καθώς έχασε ένα σημαντικό μέλος της. Το περασμένο Σάββατο, 2.7.2016, o Elie Wiesel έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, και ο θάνατός του γέμισε τις καρδιές όλων μας με θλίψη και συγκίνηση.

Ο Elie Wiesel γεννήθηκε το 1928 σε μια μικρή πόλη των Καρπαθίων. Μικρό παιδί θα ζήσει τη φρίκη των στρατοπέδων εξόντωσης, όπου θα χάσει τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του. Σε ηλικία 30 χρόνων θα αποτυπώσει τη φρίκη αυτή στο συγκλονιστικό βιβλίο του H Nυxτα (1958). Θα αφιερώσει έκτοτε όλη τη ζωή του στον αγώνα κατά της λήθης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το συγγραφικό του έργο είναι τεράστιο και αφορά στο σύνολό του την ιστορική τραγωδία του εβραϊσμού.  Για το πλούσιο αυτό έργο και τη δράση του τιμήθηκε το 1986 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν πάντοτε η λήθη και η αδιαφορία των ανθρώπων. «Ας είναι η θύμησή σου δικαίωση και τιμή, εμπόδιο στο χθεσινό εχθρό να σκοτώσει τα θύματά του με δεύτερο θάνατο – τη λήθη», γράφει για τα θύματα του Ναζισμού και καλεί τον διαβάτη να μην ξεχάσει τις 6 εκατομμύρια ψυχές που εξοντώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι. Τα συγκλονιστικά του αυτά λόγια κοσμούν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θεωρεί χρέος του να μην αφήσει του φόβους του Elie Wiesel να πραγματοποιηθούν. Με όλες μας τις δυνάμεις οφείλουμε να διατηρούμε πάντοτε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στη φρίκη που βίωσαν.

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Λίγους μόνο μήνες μετά τα διαδοχικά χτυπήματα σε Κωνσταντινούπολη και Βρυξέλλες, μια νέα τρομοκρατική επίθεση έπληξε χθες, 28.6.2016, την Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι τραγικός: 38 νεκροί και 150 τραυματίες. Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει πλήξει το τελευταίo διάστημα τη γειτονική χώρα. Τις δύσκολες τούτες στιγμές, οι σκέψεις μας βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, προς τις οποίες εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας.

Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης αποτελούν την πιο πρόσφατη πράξη ενός έργου, που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο έχουν πληθύνει δραματικά και ο δράστης είναι πάντοτε κοινός: είναι το Ισλαμικό Κράτος και ο ακραίος φανατισμός του. Ο φόβος της τρομοκρατίας πλανιέται πλέον καθημερινά πάνω από την Ευρώπη.

Η απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων αυτών από την πλευρά του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος είναι δεδομένη.

Οφείλουμε στην Ευρώπη να αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό και γενικότερα τον φανατισμό που βυθίζει τις κοινωνίες στο φόβο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο μίσος να φωλιάσει μόνιμα στην καρδιά των Ευρωπαίων. Χρόνος για εφησυχασμό, δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2016

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae