Σε συνέχεια της ανακοίνωσης με την οποία το ΚΙΣΕ χαιρέτισε την είδηση για την επιστροφή στην Ελλάδα των προπολεμικών αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος από τη Μόσχα, στην από 15.12.2021 επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, που δημοσιεύεται παρακάτω, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Γεν. Γραμματέας Βίκτωρ Ελιέζερ εκφράζουν την ικανοποίηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για την απόφαση αυτή της Ρωσίας που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνοεβραϊκή κοινότητα.
Από τη ρωσική πλευρά, στις 2.1.2022, ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, Θ. Καλαΐντοφ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ και του μετέφερε την απόλυτη συμφωνία του Ρώσου Προέδρου Πούτιν με τις θέσεις του ΚΙΣΕ όπως αποτυπώνονται στην παρακάτω επιστολή:
Αξιότιμε Πρόεδρε Πούτιν,
Εκ μέρους του Kεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), το οποίο είναι το κεντρικό συντονιστικό και αντιπροσωπευτικό όργανο των Εβραίων της Ελλάδας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα των προπολεμικών Αρχείων των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής της χώρας μας και μεταφέρθηκαν στη Μόσχα από τον Κόκκινο Στρατό μετά την κατάληψη του Βερολίνου, τον Μάϊο του 1945.
|
Περισσότερα...
|
|
Με την παρακάτω επιστολή το ΚΙΣΕ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το «σημαντικό επίτευγμα» της επιστροφής των εβραϊκών αρχείων από τη Μόσχα, που -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. του ΚΙΣΕ- «φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μια χρονίζουσα μάχη της ελληνικής διπλωματίας». Το πλήρες κείμενο της επιστολής (9.12.2021) για την ιστορική αυτή απόφαση έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρακολουθήσαμε την ανακοίνωσή σας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, για την επιστροφή των προπολεμικών Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από τη Μόσχα.
Εκ μέρους του Συμβουλίου μας και σύσσωμου του Ελληνικού Εβραϊσμού σάς εκφράζουμε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μας για το σημαντικό αυτό επίτευγμα, που φέρνει ένα αίσιο τέλος σε μια χρονίζουσα μάχη της ελληνικής διπλωματίας. Η προσωπική σας δέσμευση και οι καίριες ενέργειές σας αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.
|
Περισσότερα...
|
Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών της 21ης Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια της Ακαδημίας ψήφισε ομόφωνα να απονεμηθεί στον Δρα Ραφαήλ Μωυσή το άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως βραβείο, σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας.
Στοιχεία από Δελτίο Τύπου Ακαδημίας Αθηνών, 21.12.2021 (σελ. 20) |
Το Διεθνές Μπενέ Μπερίτ επέλεξε τον Πρόεδρο του Μπενέ Μπερίτ Αθήνας κ. Βίκτωρα Μπατή (μαζί με άλλα 22 άτομα παγκοσμίως) για το βραβείο «B'nai B'rith International President's Award 2021».
Το διάσημο αυτό βραβείο θεσπίστηκε πριν από τρία χρόνια και απονέμεται ετησίως σε άτομα που προσφέρουν εθελοντικό έργο όχι για αναγνώριση, προσοχή ή προσωπικό όφελος, αλλά για το καλό του Εβραϊσμού και που προάγουν τις αρχές και τις αξίες του Μπενέ Μπερίτ.
Η διαδικτυακή εκδήλωση για την τιμητική αυτή διάκριση στο πρόσωπο του κ. Βίκτωρα Μπατή πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Ζoom την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 κατά τη διάρκεια του B’nai B’rith Leadership Forum. |
Στις 12.12.2021, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Τα Εβραϊκά αρχεία είναι “ελεύθερα” να επιστρέψουν στον τόπο τους» του Aναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Άνοιξη του 1943, Θεσσαλονίκη. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους 60.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που προόριζαν για τα κρεματόρια, φορτώνουν στα τρένα και όλα όσα οι πρόγονοί τους είχαν δημιουργήσει στη μητρόπολη του Σεφαραδισμού, καθώς και αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, άνδρες του αποσπάσματος του σοβιετικού στρατού εντοπίζουν στα βαγόνια ενός εγκαταλειμμένου τρένου στο Βερολίνο, χιλιάδες φακέλους και κιβώτια γεμάτα με έγγραφα, τα οποία μεταφέρουν προς φύλαξη στη Μόσχα.
Τα χρόνια έτρεξαν βασανιστικά, οι μνήμες όμως δεν ξεχάστηκαν.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |