Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3476 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΒΡΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟ 1921 PDF Εκτύπωση E-mail
Ιστορικό γεγονός με σημασία, από τη συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής της 15ης Φεβρουαρίου 1921, που δείχνει τη σχέση των Εβραίων με την Ελλάδα.
Ο βουλευτής Δαβίδ Αλχανάτη υποστήριξε ότι ο εβραϊκός κόσμος της Ελλάδας παρακολουθούσε τις περιπέτειες του έθνους και ένωνε τη φωνή του σε κοινή διαμαρτυρία εναντίον του τρόπου με τον οποίο αμφισβητούνταν τα από αιώνων αναγνωρισμένα ελληνικά δίκαια, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στην επιδιωκόμενη επανεξέταση της Συνθήκης των Σεβρών.
 
Πηγή: Γεώργιος Καλαντζής,  Διδακτορική διατριβή «Οι παράγοντες διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους για τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, 1919-1928», Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Ρέθυμνο 2002, σ. 284:
 
«Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων να επανεξετάσουν τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών που αφορούσαν στο μέλλον της Θράκης και της Σμύρνης με την ταυτόχρονη επανεμφάνιση της Βουλγαρίας ως διεκδικητή θρακικών εδαφών σε μια τέτοια περίπτωση, επανέφερε τις μνήμες από την βουλγαρική συμπεριφορά του 1913 στους μουσουλμάνους διευκολύνοντας έτσι τους ελληνικούς χειρισμούς ενώ προκάλεσε και την αντίδραση των Αρμενίων και των Εβραίων.
Περισσότερα...
 
ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Το ηλεκτρονικό περιοδικό πολιτισμού "24 γράμματα" στο ένθετο "Εάν" δημοσίευσε εκτενή και εμπεριστατωμένη ανάλυση του συνεργάτη του Απόστολου Θηβαίου για το ποιητικό έργο του Ιωσήφ Βεντούρα με τίτλο "Ουσία και σύνορο. Τα τελευταί άκρα της ποιητικής δημιουργίας του Ιωσήφ Βεντούρα". 
 
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ   
 
ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΜΑΡ. ΦΡΙΖΗ PDF Εκτύπωση E-mail
 Ένα δημοτικό τραγούδι για τον ηρωικό Συνταγματάρχη Φριζή κυκλοφόρησε στο You Tube. Ακούστε το ΕΔΩ.
 
Το δημοτικό αυτό τραγούδι –συρτό- αποτελεί ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο. Ηχογραφήθηκε από την ORTHOPHONIC Αμερικής ORS-587  το 1941,  αμέσως μετά τη γενναία νίκη των Ελλήνων στο Αλβανικό Μέτωπο (1940 – 1941), με ερμηνευτή τον Πέτρο Λάντζα και σε μουσική του  Αντ. Σακελλάριου.
Το θέμα του τραγουδιού είναι εμπνευσμένο από τις ηρωικές νίκες που πέτυχε κατά των Ιταλών, ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Έλληνας Εβραίος από τη Χαλκίδα. Η φυσιογνωμία του Συνταγματάρχη Φριζή -ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης στις 5 Δεκεμβρίου του 1940 και ήταν μεταξύ των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα- έμεινε θρυλική στα βουνά της Αλβανίας, εμψύχωνε τον αγώνα των Ελλήνων, ενώ ενέπνευσε ακόμα και στιχουργούς.
Το τραγούδι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προσφοράς του Μ. Φριζή στον αγώνα για την Ελευθερία και της γενναιότητας της ελληνικής ψυχής.
Οι φωτογραφίες του βίντεο είναι από την έκδοση του ΚΙΣΕ «ΜΑΡ. ΦΡΙΖΗΣ» (Αθήνα 1977). Ο έφιππος ανδριάντας του Μ. Φριζή –με χορηγία και ενέργειες Ελλήνων των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα του «Συλλόγου Φίλων Συνταγματάρχη Φριζή» με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Μπιτσάρα (Μίτσιγκαν, ΗΠΑ)- τοποθετήθηκε στη γενέτειρά του Χαλκίδα τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ήδη από το 1971 βρίσκεται στη Χαλκίδα η προτομή του.
 
ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ: ΕΒΡΑΪΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τα Μουσεία -το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στην Αθήνα, και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης- παρουσιάστηκε στην εκπομπή "ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ" (επ. 8) της ΕΤ1. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ.

 
Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι πρόεδροι του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Αθηνών κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και Βενιαμίν Αλμπάλας έδωσαν συνέντευξη στην αγγλόφωνη ισραηλινή εφημερίδα “JerusalemPost” με θέμα την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της “JerusalemPost” στις 24.10.2011, με τίτλο «Φοβούμενοι τη χρεοκοπία, οι Έλληνες Εβραίοι ζητούν βοήθεια από αδελφούς Οργανισμούς».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae