Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (ΕJC) εξέλεξε τον Δρα Μοσέ Κάντορ για πέμπτη θητεία ως Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 21.5.25, στην Ιερουσαλήμ, εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις της Ευρώπης εξέλεξαν τον βετεράνο ηγέτη Κάντορ με συντριπτική πλειοψηφία -σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων. Ο Μ. Κάντορ αντικαθιστά τον απερχόμενο μεταβατικό πρόεδρο Αριελ Μουζικάντ, ο οποίος ήταν ο αντίπαλός του σε αυτές τις εκλογές.
Από 18-20 Μαΐου 2025 έγινε στην Ιερουσαλήμ η Συνέλευση της Ολομέλειας του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) για την εκλογή της νέας διοίκησης του ανωτάτου οργάνου του διεθνούς Εβραϊσμού.
Απεβίωσε την Παρασκευή (9.5.2025) σε ηλικία 103 ετών η Μάργκοτ Φριντλέντερ, μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος. Είχε επιστρέψει στη Γερμανία έπειτα από δεκαετίες ως μετανάστρια στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αφιερώσει τη ζωή της στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
«Μιλώ εκ μέρους εκείνων που δεν τα κατάφεραν», είχε δηλώσει η Μάργκοτ Φριντλέντερ σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση ARD πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ απόψε επρόκειτο να τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η ιστορία της έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από ντοκιμαντέρ και τα απομνημονεύματά της και τις τελευταίες δεκαετίες τιμήθηκε κατ' επανάληψη - και σε ανώτατο επίπεδο, όπως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Περισσότερα: ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΖΗΣΑΣΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Η φετινή «Πορεία των Ζώντων» (International March of the Living, IMOTL), που έγινε στις 24.4.2025 στο Αουσβιτς, ήταν αφιερωμένη τιμητικά στη συμμετοχή 80 προσκεκλημένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, συμβολικά για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου το 1945. 80 ιστορίες διώξεων, αγωνίας, επιβίωσης και τελικά αντοχής, δύναμης, δημιουργίας, με στόχο τη διατήρηση της ΜΝΗΜΗΣ.
Περίπου 10.000 άτομα, κυρίως νέοι, από 40 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην Πορεία. Η Ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από 8 νέους της ΕΝΕ. Τίμησαν τις εκδηλώσεις Μνήμης και Ζωής, με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, πολλοί επίσημοι με επικεφαλής τους Προέδρους του Ισραήλ και της Πολωνίας, οι οποίοι χαιρέτησαν ιδιαίτερα τους 80 επιζώντες σε ειδική εκδήλωση στο Άουσβιτς I, πριν από την Πορεία και την ειδική τελετή στο Άουσβιτς ΙΙ (Μπιρκενάου).
Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ (23 Απριλίου), στα πλαίσια των εκδηλώσεων, και ειδική τελετή για το Γιομ Ασοά, στην Κρατική Όπερα της Κρακοβίας με βίντεο μνήμης, ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και χαιρετισμούς με ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, με δύο από τους απελευθερωθέντες να είναι παρόντες. Ακολούθησε το άναμμα 6 κεριών για τα 6 εκατομμύρια Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Μεταξύ των 80 τιμηθέντων επιζώντων ήταν και ο Βενιαμίν (Μπένης) Αλμπάλας, κρυμμένο παιδί στην κατοχική Αθήνα, Πρόεδρος της European March of the Living (EMOTL), επίτιμος Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών και τ. Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. Του απονεμήθηκε, όπως και στους άλλους 79 επιζώντες, ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο τιμής, που φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την περίσταση.
Ήταν 1910 όταν στην πόλη Νανσί της Γαλλίας μια οικογένεια Εβραίων της Λωρραίνης, τα ίχνη της οποίας χάνονταν στα βάθη του 17ου αιώνα, υποδεχόταν το νέο της μέλος.
O Άλεξ Μαγιέρ μεγάλωσε στη Λινεβίλ, όπου αργότερα ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα, ενώ στα 20 χρόνια του υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Αλγερία.