Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4375 επισκέπτες και 5 μέλη συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΞ ΜΕΡΤΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail

του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Η δίωξη Γερμανών, που ήταν υπεύθυνοι για σκληρά αντίποινα και απάνθρωπα εγκλήματα απέναντι στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της ιστορίας της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Οι ένοχοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν τιμωρήθηκαν για τις πράξεις τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, έγινε σαφής η επιθυμία τόσο από τη, διάδοχο του Γ΄ Ράιχ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όσο και από την Ελλάδα να ρυθμιστεί το ζήτημα των εγκληματιών πολέμου προς όφελος των διμερών σχέσεων. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, διαφωνούσαν στον τρόπο. Η Αθήνα δεχόταν να παραπέμψει τις υποθέσεις στις γερμανικές αρχές με την προϋπόθεση ότι η γερμανική Δικαιοσύνη θα επιλαμβανόταν του θέματος. Από την πλευρά της η Βόννη προτιμούσε να κλείσει το ζήτημα οριστικά με πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς δικαστικές διαδικασίες.

Το 1952 (με τον νόμο 2058) η ελληνική Δικαιοσύνη είχε ήδη στείλει περίπου διακόσιες σχετικές υποθέσεις στις γερμανικές αρχές για περαιτέρω δίωξη και της απέμεναν τότε ακόμα περίπου εξακόσιες υποθέσεις εγκληματιών πολέμου. Τον Δεκέμβριο του 1954 η Αθήνα πρότεινε να παραπέμψει ακόμα 250 υποθέσεις, όμως η Βόννη, που ήθελε να κλείσει το ζήτημα χωρίς δικές της ενέργειες, απέρριψε την πρόταση – με το επιχείρημα ότι η υλοποίηση της ελληνικής πρότασης όχι μόνο θα επιβάρυνε σημαντικά τη γερμανική Δικαιοσύνη, αλλά θα προκαλούσε και τη δημοσιότητα. Στις διμερείς διαπραγματεύσεις του Ιουνίου του 1956, η Γερμανία ζήτησε να αναβληθούν προσωρινά οι διώξεις κατά των εγκληματιών πολέμου από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να προετοιμαστεί η γερμανική Δικαιοσύνη για να ρυθμίσει το θέμα.

Περισσότερα...
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ EJC ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο Κοτροτσένι στο Βουκουρέστι, στις 11.3.14, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου EJC Μοσέ Κάντορ έλαβε την ύψιστη κρατική διάκριση της Ρουμανίας, τον «Μέγα Σταυρό του Εθνικού Τάγματος της Αξίας». Τον Μεγαλόσταυρο απένειμε στον κ. Κάντορ ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, παρουσία Ρουμάνων αξιωματούχων, διπλωματών και προέδρων Εβραϊκών Κοινοτήτων από όλη την Ευρώπη. Στην εκδήλωση αυτή ο Ελληνικός Εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλα ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του προέδρου του EJC.

Περισσότερα...
 
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
 
Πέθανε ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου. 
Είχε εξοντώσει 15.000 Εβραίους
 
Σε ηλικία 99 ετών πέθανε το Σάββατο από πνευμονία σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, ο ούγγρος Λάζλο Τσάταρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Γκαμπόρ Χόρβατ.
Ο Τσατάρι βρισκόταν υπό κατ΄ οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη εν αναμονή της δίκης του για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κυρίως για τον εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 ως το 1944, 15.700 εβραίων κρατουμένων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε.
Την περίοδο εκείνη, το Κόζιτσε ήταν υπό τη διοίκηση της Ουγγαρίας, συμμάχου της ναζιστικής Γερμανίας.
«Πέθανε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα στο έντερο και τελικά υπέστη πνευμονία», τόνισε ο δικηγόρος του.
Περισσότερα...
 
ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σοκάρουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην Πολωνία, όπου διαπιστώθηκε ότι το 44,1% των νέων στη Βαρσοβία δεν θα ήθελε να έχει εβραίο γείτονα και το 40,1% δεν θα ήθελε να έχει εβραίους συμμαθητές. Η έρευνα έδειξε την ελλιπέστατη μόρφωση των νέων σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζιστές στη χώρα τους.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Μάρτιο 2013 σε δείγμα 1.250 μαθητών σε 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα από το ινστιτούτο Homo Homini. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ποσοστό 60,7% των νέων που ρωτήθηκαν δεν θα ήθελαν εβραίο σύντροφο.
Η έρευνα μάλιστα, που έγινε σε σχολεία κοντά στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, διεξήχθη στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν εκατοντάδες έγκλειστοι Εβραίοι αντιστάθηκαν στην προσπάθεια των Ναζιστών να μεταφέρουν τους εναπομείναντες κατοίκους του γκέτο στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Η φτωχά εξοπλισμένη αντίσταση συντρίφτηκε από τα γερμανικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Γιούργκεν Στρόοπ.
Περίπου 13.000 Εβραίου σκοτώθηκαν στο γκέτο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, η οποία ξεκίνησε στις 19 Απριλίου 1943. Από τους εναπομείναντες 50.000 κατοίκους του γκέτο, οι περισσότεροι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης, κυρίως στην Τρεμπλίνκα.

(Πηγή: www.newsbeast.gr)
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Είναι ντροπή. Δεν θα παραγγείλω ξανά τίποτα», σχολιάζει ένας αναγνώστης της «Μπίλντ». Και σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός καθώς το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το πρώτο πρόγραμμα της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο επιχειρησιακό κέντρο της Amazon στο Μπαντ Χέρσφελντ της Εσσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο, οι πέντε χιλιάδες μετανάστες που προσλήφθηκαν προσωρινά για να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας των Χριστουγέννων, επιτηρούνταν από μια οργάνωση ύποπτη για στενές σχέσεις με την Ακροδεξιά. Το όνομα της εταιρείας είναι H.e.s.s. Security και αποτελεί ανοιχτή παραπομπή στον Ρούντολφ Ες, δεξί χέρι του Χίτλερ ενώ οι «υπάλληλοί» της ντύνονται αποκλειστικά με ρούχα Thor Steinar, επίσημη μάρκα των νεοναζιστών την οποία η Amazon έχει αποσύρει από τον κατάλογό της. Η Ντιάνα Λεμπλ και ο Πίτερ Ονεκεν, οι δύο δημοσιογράφοι του ARD, δεν υπολόγισαν τα απειλητικά μηνύματα που τους έστειλαν οι «υπεύθυνοι» ασφαλείας της εταιρείας και κατάφεραν να καταγράψουν μια τραγική κατάσταση: χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως η Ισπανία, στοιβαγμένοι σε καταλύματα γύρω από την κεντρική αποθήκη της Amazon, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι, αναγκασμένοι να δουλεύουν πολλές ώρες παραπάνω και να υπόκεινται σε ελέγχους παρόμοιους με εκείνους που εφαρμόζονται σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

Οσον αφορά την απασχόληση νεοναζί για την επιτήρηση των εργαζομένων, η εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γερμανία Ουλρίκε Στέκερ δήλωσε πως «παρότι το συμβόλαιο με την εταιρεία ασφαλείας δεν υπογράφτηκε από την Amazon, εξετάζουμε τις κατηγορίες για τη συμπεριφορά των φυλάκων και θα λάβουμε αμέσως τα κατάλληλα μέτρα. Δεν ανεχόμαστε ούτε τις διακρίσεις ούτε τους εκφοβισμούς».

(ΤΑ ΝΕΑ, 18.2.2013)

Δείτε εδώ το σχετικό link από την εφημερίδα Τα Νέα. 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae