Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 12537 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
 
Πέθανε ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου. 
Είχε εξοντώσει 15.000 Εβραίους
 
Σε ηλικία 99 ετών πέθανε το Σάββατο από πνευμονία σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος ναζιστής εγκληματίας πολέμου, ο ούγγρος Λάζλο Τσάταρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Γκαμπόρ Χόρβατ.
Ο Τσατάρι βρισκόταν υπό κατ΄ οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη εν αναμονή της δίκης του για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», κυρίως για τον εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1941 ως το 1944, 15.700 εβραίων κρατουμένων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε.
Την περίοδο εκείνη, το Κόζιτσε ήταν υπό τη διοίκηση της Ουγγαρίας, συμμάχου της ναζιστικής Γερμανίας.
«Πέθανε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα στο έντερο και τελικά υπέστη πνευμονία», τόνισε ο δικηγόρος του.
Περισσότερα...
 
ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΠΟΛΩΝΙΑ
Σοκάρουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην Πολωνία, όπου διαπιστώθηκε ότι το 44,1% των νέων στη Βαρσοβία δεν θα ήθελε να έχει εβραίο γείτονα και το 40,1% δεν θα ήθελε να έχει εβραίους συμμαθητές. Η έρευνα έδειξε την ελλιπέστατη μόρφωση των νέων σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζιστές στη χώρα τους.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Μάρτιο 2013 σε δείγμα 1.250 μαθητών σε 20 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα από το ινστιτούτο Homo Homini. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ποσοστό 60,7% των νέων που ρωτήθηκαν δεν θα ήθελαν εβραίο σύντροφο.
Η έρευνα μάλιστα, που έγινε σε σχολεία κοντά στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, διεξήχθη στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την εξέγερση της Βαρσοβίας, όταν εκατοντάδες έγκλειστοι Εβραίοι αντιστάθηκαν στην προσπάθεια των Ναζιστών να μεταφέρουν τους εναπομείναντες κατοίκους του γκέτο στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Η φτωχά εξοπλισμένη αντίσταση συντρίφτηκε από τα γερμανικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Γιούργκεν Στρόοπ.
Περίπου 13.000 Εβραίου σκοτώθηκαν στο γκέτο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, η οποία ξεκίνησε στις 19 Απριλίου 1943. Από τους εναπομείναντες 50.000 κατοίκους του γκέτο, οι περισσότεροι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης, κυρίως στην Τρεμπλίνκα.

(Πηγή: www.newsbeast.gr)
 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Είναι ντροπή. Δεν θα παραγγείλω ξανά τίποτα», σχολιάζει ένας αναγνώστης της «Μπίλντ». Και σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός καθώς το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το πρώτο πρόγραμμα της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD σχετικά με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο επιχειρησιακό κέντρο της Amazon στο Μπαντ Χέρσφελντ της Εσσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο, οι πέντε χιλιάδες μετανάστες που προσλήφθηκαν προσωρινά για να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας των Χριστουγέννων, επιτηρούνταν από μια οργάνωση ύποπτη για στενές σχέσεις με την Ακροδεξιά. Το όνομα της εταιρείας είναι H.e.s.s. Security και αποτελεί ανοιχτή παραπομπή στον Ρούντολφ Ες, δεξί χέρι του Χίτλερ ενώ οι «υπάλληλοί» της ντύνονται αποκλειστικά με ρούχα Thor Steinar, επίσημη μάρκα των νεοναζιστών την οποία η Amazon έχει αποσύρει από τον κατάλογό της. Η Ντιάνα Λεμπλ και ο Πίτερ Ονεκεν, οι δύο δημοσιογράφοι του ARD, δεν υπολόγισαν τα απειλητικά μηνύματα που τους έστειλαν οι «υπεύθυνοι» ασφαλείας της εταιρείας και κατάφεραν να καταγράψουν μια τραγική κατάσταση: χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως η Ισπανία, στοιβαγμένοι σε καταλύματα γύρω από την κεντρική αποθήκη της Amazon, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι, αναγκασμένοι να δουλεύουν πολλές ώρες παραπάνω και να υπόκεινται σε ελέγχους παρόμοιους με εκείνους που εφαρμόζονται σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

Οσον αφορά την απασχόληση νεοναζί για την επιτήρηση των εργαζομένων, η εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γερμανία Ουλρίκε Στέκερ δήλωσε πως «παρότι το συμβόλαιο με την εταιρεία ασφαλείας δεν υπογράφτηκε από την Amazon, εξετάζουμε τις κατηγορίες για τη συμπεριφορά των φυλάκων και θα λάβουμε αμέσως τα κατάλληλα μέτρα. Δεν ανεχόμαστε ούτε τις διακρίσεις ούτε τους εκφοβισμούς».

(ΤΑ ΝΕΑ, 18.2.2013)

Δείτε εδώ το σχετικό link από την εφημερίδα Τα Νέα. 

 

 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ιταλός εβραίος δικηγόρος και βουλευτής Εμμάνουελ Φιάνο, ανάρτησε μία «ανοιχτή» έκκληση στο διαδίκτυο με στόχο να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια «νεοφασιστικών, νεοναζιστικών και ρατσιστικών» κινημάτων. 
Ο Ε. Φιάνο απηύθυνε  το αίτημα στον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, ύστερα από τη δημιουργία παραρτήματος του εξτρεμιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ιταλία. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την επιθυμία συμμετοχής υποψηφίων του στις εκλογές που θα γίνουν στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2013.
Η ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Ιταλία έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Ο Ε. Φιάνο ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εμποδίσουν κάτι τέτοιο επικαλούμενος νόμο του 1993, ο οποίος απαγορεύει την υποκίνηση φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων, καθώς και την ναζιστική και φασιστική ιδεολογία.
Στην έκκληση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.change.org, αναφέρεται: «κάνουμε έκκληση σ΄ εσάς, καθώς και στο δικαστικό σώμα, ώστε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί με αυστηρότητα». Επίσης καλούνται οι αρχές να μην είναι «αδιάφορες προς την επιθετική και αλαζονική επανεμφάνιση νεοφασιστικών κινημάτων, νεοναζιστών και ρατσιστών στην χώρα μας. Αυτοί προσβάλλουν το Σύνταγμά μας και αποτελούν πραγματικό κίνδυνο της ελεύθερης και πολιτισμένης συνύπαρξης. Θεωρούμε ότι όποια υποτίμηση τέτοιων φαινομένων είναι σοβαρή και ένοχη».     
 (JTA, 24.12.12)
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 PDF Εκτύπωση E-mail
ΗΠΑ - "OXI DAY"
 
Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε το ΟΧΙ Day” στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2012. Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό ανήκει στον κ. Αντριου Μανάτος και σε ελληνοαμερικανικές οργανώσεις των ΗΠΑ που μέσω σειράς εκδηλώσεων, ιστορικών διαλέξεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων θέλησαν να προβάλλουν τη γενναιότητα των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των εκδηλώσεων απονεμήθηκε το βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος» στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ελι Βίζελ για τη «μακρόχρονη συμβολή του, ως συγγραφέα, καθηγητή, ακτιβιστή και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων». 
 Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), υπογραμμίζοντας έτσι την ουσία του βραβείου, που είναι αφιερωμένο στον ηρωϊκό επί Κατοχής Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο ο οποίος έσωσε τον εβραϊκό πληθυσμό του νησιού. Παράλληλα, τονίστηκε η συνέχιση των δεσμών και η μακρόχρονη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ελληνοαμερικανικών και εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ, ενώ στο πρόσωπο του βραβευθέντος Έλι Βίζελ επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη της παιδείας μέσω της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Στην τελετή απονομής παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ εκ μέρους της AJC μίλησε ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Τζέισον Άιζακσον.
Η κα Μιμίκα Τσεζάνα-Hyman,  η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο, μίλησε κατά την εκδήλωση για την ηρωική στάση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου κατά την κατοχή, (με αναφορές στην οικογένειά της) τονίζοντας ότι η διάσωση ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα αυτοθυσίας στα χρονικά του διωγμού των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.   
Ο Έλι Βίζελ λαμβάνοντας το βραβείο αναφέρθηκε στους δεσμούς μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών Ελλήνων που το βραβείο αντικατοπτρίζει και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων: «Η θρησκεία δεν είναι γροθιά, είναι ένα ανοιχτό χέρι», είπε χαρακτηριστικά. 
 
 
ΙΣΡΑΗΛ 
ΓΚΙΛΑΤ ΣΑΛΙΤ
Πέντε χρόνια αιχμαλωσίας
 

Έναν χρόνο μετά την απελευθέρωσή του από τη Χαμάς, έπειτα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας, ο πρώην στρατιώτης του Ισραήλ Γκιλάντ Σαλίτ έχει γίνει αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» και προσκλήθηκε από την Μπαρτσελόνα για να παρακολουθήσει το ματς με τη Ρεάλ στις 7 Οκτωβρίου στο Καμπ Νου - κατόπιν διαμαρτυρίας της Χαμάς, η καταλανική ομάδα έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει ότι δεν μεροληπτεί στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Έδωσε επίσης την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, στην οποία μίλησε για τις 1.492 ημέρες που πέρασε στα χέρια των ισλαμιστών και για τη ζωή μετά την απελευθέρωσή του.

Ο Σαλίτ ήταν 19 ετών όταν αιχμαλωτίστηκε, τον Ιούνιο του 2006, από άνδρες της Χαμάς. Κρατούνταν σε υπόγεια στη Λωρίδα της Γάζας και τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είδε σχεδόν καθόλου τον ήλιο. Απελευθερώθηκε πέρυσι στις 18 Οκτωβρίου, αφού το Ισραήλ συμφώνησε με τη Χαμάς σε αντάλλαγμα να αφήσει ελεύθερους 1.027 παλαιστίνιους κρατουμένους. Ουδείς τον γνώριζε όταν αιχμαλωτίσθηκε, όμως όταν απελευθερώθηκε ήταν διάσημος στο Ισραήλ και το εξωτερικό.

Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, αφηγήθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξή του, μιλούσε μόνο με τους δεσμοφύλακές του, στα αγγλικά και λίγο στα αραβικά. Δεν αύξησε τις ώρες του ύπνου για να μην οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Άντεξε ψυχολογικά κυρίως χάρη στα σπορ, που ήταν ανέκαθεν το πάθος του. «Έφτιαχνα μπάλα από ένα πουκάμισο ή μια κάλτσα και έβαζα καλάθια στο δοχείο απορριμμάτων», αφηγήθηκε. Σχεδίαζε επίσης χάρτες του Ισραήλ με την πόλη όπου γεννήθηκε, την Μίτζπε Χίλα, και τα αγαπημένα του μέρη. «Στην αρχή το έκανα αρκετά συχνά για να θυμάμαι, να μην ξεχάσω», είπε. «Έγραφα, έφτιαχνα καταλόγους και παρακολουθούσα τις αθλητικές συναντήσεις», μερικές φορές μαζί με τους δεσμοφύλακές του, πρόσθεσε. Οι τελευταίοι τον άφηναν να παρακολουθεί αραβικά κανάλια, αλλά τον τελευταίο χρόνο της αιχμαλωσίας του, του είχαν δώσει ένα ραδιόφωνο και άκουγε τις ισραηλινές ειδήσεις. Μερικές φορές έπαιζε σκάκι ή ντόμινο μαζί τους. «Τον ήλιο τον έβλεπα μόνο στην τηλεόραση. Τον φανταζόμουν επίσης…».

Την τελευταία χρονιά της αιχμαλωσίας του, οι δεσμοφύλακές του, του έδωσαν ένα ρολόι. «Η εβδομάδα που μου ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερωθώ ήταν ατελείωτη. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, κοιμόμουν ίσως μια ώρα τη νύκτα», είπε. «Φοβόμουν ότι οι άνθρωποι θα με είχαν ξεχάσει». Διαπίστωσε όμως πως αντίθετα είχε γίνει διάσημος, παρ' όλο που δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτή τη διασημότητά του. «Είναι δύσκολο να επιστρέφεις στη φυσιολογική ζωή, είναι δύσκολο κοινωνικά, οι άνθρωποι έχουν αλλάξει, έχουν μεγαλώσει, αισθάνεσαι να έχεις μείνει πίσω… Όμως τελικά το κράτος του Ισραήλ με απελευθέρωσε, πλήρωσε το τίμημα. Πιστεύω πως θα στείλω τα παιδιά μου στον Στρατό. Ελπίζω να μην πρέπει να πάνε, όμως προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται ότι θα αποτελεί επιλογή». 

 (ΤΑ ΝΕΑ, 23.10.12)

 

 
ΙΤΑΛΙΑ
 
Ο Σλόμο Βενέτσια,  ένας από τους τελευταίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που ζούσε στην Ιταλία, πέθανε την 1η Οκτωβρίου 2012 στη Ρώμη, σε ηλικία 88 ετών. Ο Βενέτσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του το 1944 στο Άουσβιτς, όπου επιλέχτηκε -λόγω της καλής φυσικής του κατάστασης-  να «εργαστεί» στο Ζοντερκομμάντο, ομάδα που ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά  των πτωμάτων από τους θαλάμους αερίων στα κρεματόρια. Η μητέρα του και οι δύο αδελφές του θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Ο Βενέτσια επί σειρά ετών με διαλέξεις σε σχολεία και με συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης κρατούσε άσβεστη τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.  Για το θάνατο του Σλόμο Βενέτσια ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. Ιταλίας δήλωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα λόγια του, την καθαρή και γενναία μαρτυρία του για όσα έζησε και θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για το πολύ διαφωτιστικό βιβλίο – ντοκουμέντο  που έγραψε το ‘Ζόντερκομμάντο’…». Το βιβλίο του κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο «Sonderkommando: Μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων» (μτφ. Κυριακής Χρα, εκδόσεις Πατάκη, 2008).
Το Κ.Ι.Σ.Ε. απέστειλε στην οικογένεια του Σλόμο Βενέτσια συλλυπητήρια επιστολή εκφράζοντας τη θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού «για την απώλεια ενός ανθρώπου που με τις προσωπικές του μαρτυρίες συνέβαλε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος».    
(E.J.C., 4.10.12)
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae