Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4603 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΙΣΡΑΗΛ

Μια ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με θέμα το χρονικό της απαγωγής του Ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν παρουσιάζεται από τον Δεκέμβριο στο Ισραήλ, εκθέτοντας αντικείμενα που είχε συλλέξει η Μοσάντ κατά τη διεξαγωγή της εν λόγω επιχείρησης.
Τα αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημόσια, εκτίθονταν μέχρι σήμερα στο Αρχηγείο της Μοσάντ. Πρώτος σταθμός της έκθεσης θα είναι η Ισραηλινή Βουλή, η Κνέσσετ, όπου θα παραμείνει για ένα μήνα, για να συνεχίσει την περιοδεία της σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους ανά το Ισραήλ.
Τα εκθέματά της περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιχείρηση, την ψεύτικη ταυτότητα που χρησιμοποιήθηκε για να φυγαδευτεί ο Άιχμαν από την Αργεντινή χωρίς να κινηθούν οι υποψίες των Αρχών, τα κλειδιά του διαμερίσματος του Άιχμαν στο Μπουένος Άιρες, τις ψεύτικες ταυτότητες των πρακτόρων της Μοσάντ κατά την παραμονή τους στην Αργεντινή, καθώς και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών που καταγράφουν το όλο χρονικό από την απαγωγή μέχρι την άφιξη του Ναζί εγκληματία στο Ισραήλ. Επίσης, εκτίθεται η απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον Άιχμαν σε θάνατο.
Όπως είναι γνωστό, ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους εμπνευστές και ενορχηστρωτές της «Τελικής Λύσης», συνελήφθη το 1960 από πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, στο Μπουένος Άιρες όπου είχε καταφύγει. Η κολοσσιαία επιχείρηση μεταγωγής του στο Ισραήλ, η δημόσια δίκη του το 1961, η καταδίκη και η εκτέλεσή του αποτέλεσαν σταθμό για την καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων και την ιστορία του Ολοκαυτώματος.
(EJC, 30.11.2011)
 
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

** «Πρέπει να καταφέρουμε –είναι η αποστολή μας ως ομοσπονδιακής κυβέρνησης- να βγάλουμε από τα κεφάλια των ανθρώπων το μίσος, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τον νεοναζισμό. Να μην ησυχάσουμε ώσπου να το έχουμε επιτύχει. Και γι΄ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν το θάρρος να παλεύουν γι΄ αυτόν το σκοπό. Όχι, δεν θέλουμε να ζούμε με το μίσος σε τούτη τη χώρα, στη χώρα μας. Δεν αποδεχόμαστε αυτές τις απάνθρωπες σκέψεις. Και γι΄ αυτό θα λέμε πάντα ξεκάθαρα: Υψώνουμε εναντίον τους την ανθρωπιά, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος Δικαίου».
Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το διαδικτυακό μήνυμα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη δολοφονία δέκα ατόμων (μεταξύ των οποίων και ενός Έλληνα) από ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση.
(Καθημερινή, 22.11.2011)
 
 
** Την κτηνωδία του χιτλερικού καθεστώτος φέρνει ξανά στο φως το ημερολόγιο ενός «αγανακτισμένου» δικαστικού υπαλλήλου μιας μικρής πόλης στη ναζιστική Γερμανία –ένα χρονικό που καταγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βασανιστήρια, εξαφανίσεις και συνοπτικές εκτελέσεις και, κυρίως, δίνει για πρώτη φορά στοιχεία για το τι μπορεί να γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα οι απλοί πολίτες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, που έχει τίτλο «Όλα τα Μυαλά Θολωμένα και Σκοτεινά, Ημερολόγιο 1939 – ‘45», ο Φρίντριχ Κέλνερ καταγράφει περιστατικά ωμής βίας που διάβασε σε αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που άκουσε από ιδιωτικές συζητήσεις, στα οποία έγινε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας.
(Ημερησία, 13.10.2011)
 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με την ευκαιρία του νέου εβραϊκού έτους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρζι Μπουζέκ φύσηξε το σοφάρ (φωτογραφία) σε ειδική τελετή που έγινε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 21.9.2011, υπό την αιγίδα της πολωνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Ο κ. Μπουζέκ ευχήθηκε «Σανά Τοβά» και ειρήνη για τον καινούργιο χρόνο και για τα χρόνια που θα έρθουν. «Το Ρος Ασανά είναι περίοδος ανασκόπησης του παρελθόντος και αισιοδοξίας για το μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Κ.
Επίσης, ο κ. Μπουζέκ μίλησε για την εβραϊκή παράδοση και παιδεία, δίνοντας τις ευχές του σε ένα μικρό 3χρονο αγόρι, τον Σαλόμ Γκάρελικ, ο οποίος είχε κόψει τα μαλλιά του για πρώτη φορά κατά το θρησκευτικό εβραϊκό έθιμο. «Σαλόμ, δεν είναι μόνο ένα όνομα αλλά και μια ευχή. Και είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι όταν μεγαλώσει ο Σαλόμ θα ζήσει σ΄ έναν κόσμο ανοχής και ειρήνης», ήταν τα λόγια του κ. Μπουζέκ.
Παράλληλα με την εκδήλωση, εγκαινιάστηκε έκθεση με θέμα «1.000 χρόνια εβραϊκής ζωής στην Πολωνία», την οποία επιμελήθηκε το «Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων», που με απόφαση της Πολωνικής Κυβέρνησης βρίσκεται υπό ανέγερση στο χώρο του γκέτο της Βαρσοβίας.
(EJP, 22.9.2011)

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

*Εκτός νόμου τέθηκε η μεγαλύτερη ναζιστική οργάνωση της χώρας με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Εθνική Οργάνωση Αρωγής προς Πολιτικούς Κρατούμενους και τις Οικογένειές τους παρείχε στήριξη σε νεοναζί που είχαν φυλακιστεί για τη δράση τους. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η HNG αποτελεί απειλή για την κοινωνία και η δράση της κρίθηκε αντισυνταγματική.
(ΤΑ ΝΕΑ, 22.9.11)

*Mea culpa από την εταιρεία Hugo Boss για το ναζιστικό παρελθόν της, που ανάγεται στην αποθέωση του Χίτλερ από τον ιδρυτή της φίρμας ρούχων και τη συνέργειά του σε εγκλήματα. Η γερμανική φίρμα, που ιδρύθηκε το 1925 από τον Ούγκο Μπος, ανέθεσε στον Γερμανό καθηγητή στρατιωτικής ιστορίας Ρόμαν Κέστερ να ερευνήσει και να συγγράψει την πραγματική ιστορία του Μπος.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23.09.11)

 
ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

ΙΣΡΑΗΛ - Special Olympics

Έχοντας κερδίσει 66 μετάλλια γύρισαν στο Ισραήλ οι 88 Ισραηλινοί αθλητές των Special Olympics που συμμετείχαν στην παγκόσμια ομώνυμη αθλητική διοργάνωση, που έγινε στην Αθήνα από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2011. Τους υποδέχθηκε και τους συνεχάρη, σε ειδική τελετή προς τιμήν τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία). Η αντιπρόεδρος της ισραηλινής ομάδας των Special Olympics Τάλι Κορνχάουζερ, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Όρλι Φρούμαν, που συνόδευσαν την αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, αλλά και οι αθλητές μίλησαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τη ζεστή ελληνική φιλοξενία και την επιτυχημένη διοργάνωση. Στην Αθήνα, την ισραηλινή αντιπροσωπεία είχαν υποδεχθεί το ΚΙΣΕ και η Ι.Κ. Αθηνών σε εκδήλωση που έγινε στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ.
 

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 

Σε επίσημο δείπνο με περισσότερους από 500 προσκεκλημένους ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, στις 5.7.2011, ο κύκλος εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του BOD, του κεντρικού συντονιστικού οργανισμού των Εβραίων της Βρετανίας. Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας. Τιμώντας τον Εβραϊσμό της Βρετανίας ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου μίλησε για την «ουσιαστική συμβολή της εβραϊκής κληρονομιάς σε κάθε τομέα της βρετανικής ζωής: στις τέχνες, τις επιστήμες και την ιατρική, στην οικονομία και το εμπόριο». Ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη λύπη του που η συνεισφορά αυτή δεν είναι επαρκώς γνωστή στο ευρύ κοινό, ενώ με επαινετικά λόγια μίλησε για το θάρρος των Βρετανών Εβραίων πολεμιστών που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των κοινωνικών αξιών.

 
ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 PDF Εκτύπωση E-mail

Η.Π.Α. - ΚΕΝΤΡΟ Σ. ΒΙΖΕΝΤΑΛ

Ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα του Γ΄ Ράιχ, η περίφημη «επιστολή Γκέμλιχ», εδώ και μερικές μέρες «κοσμεί» το αρχείο του Κέντρου Σάιμον Βίζενταλ, του Λος Άντζελες. Πρόκειται για μια επιστολή, την οποία έγραψε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν ακόμη ένας ασήμαντος δεκανέας και υπηρετούσε στα γραφεία αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας του βαυαρικού στρατού στο Μόναχο.
Χαρισματικός ομιλητής, ο 30χρονος Αδόλφος γοήτευε συχνά τους συναδέλφους του με τα αντισημιτικά του ξεσπάσματα και καθώς η ευφράδειά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον προϊστάμενό του, ο λοχαγός Καρλ Μέιρ του ζήτησε να γράψει αυτός την απαντητική επιστολή προς το στρατιώτη Αδόλφο Γκέμλιχ -οργανωτή ακροδεξιών ενόπλων τμημάτων στην πόλη Ουλμ- ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για την επίσημη θέση της υπηρεσίας στο «Εβραϊκό Πρόβλημα».
 
Ο Χίτλερ έγραψε την περίφημη επιστολή στις 16 Σεπτεμβρίου 1919 και σε αυτήν εκφράζει την άποψη ότι τα διάφορα πογκρόμ κατά των Εβραίων δεν επαρκούν και ότι η εβραϊκή φυλή θα πρέπει να «ξεριζωθεί» από τη Γερμανία, βάσει συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής. Όπως επισημαίνουν οι ιστορικοί, η τετρασέλιδη επιστολή αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο έγγραφο, καθώς σε αυτήν αποτυπώνεται ξεκάθαρα το μίσος το οποίο έτρεφε ο νεαρός Αδόλφος για τους Εβραίους.
 (Ελεύθερος Τύπος, 9.6.11)
 
 
ΓΑΛΛΙΑ
 
Από 14 έως 30.6.11 έγινε στο Παρίσι το Φεστιβάλ Εβραϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ένα πλούσιο και ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο ποικίλων εκδηλώσεων. Μουσικά κονσέρτα, εκθέσεις τέχνης, επισκέψεις σε Μουσεία και χώρους εβραϊκού ενδιαφέροντος, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές προβολές και συνέδρια, έδωσαν ξεχωριστή ζωντάνια στο ήδη εμβληματικό Μαραί, την παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία του Παρισιού όπου διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη Δήμων του Παρισιού και εβραϊκών οργανώσεων.
 
(http://festivalculturesjuives.fsju.org)
ΓΑΛΛΙΑ
 
Απεβίωσε στη Γαλλία, σε ηλικία 87, ετών ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Ο Α. Σιμαντώβ εργάστηκε σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου διέπρεψε στον τομέα των αγροτικών και γεωργικών τεχνικών. Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1954 ζούσε στη Γαλλία όπου διορίστηκε, ως ειδικός στην οικονομία των αγροκαλλιεργειών, στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία. Υπήρξε επικεφαλής του Τομέα Γεωργικής Πολιτικής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και στη συνέχεια πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτερων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Γεωργικής Οικονομίας. Ο Α. Σιμαντώβ έχει βραβευτεί από πολλές χώρες και τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια. Διατύπωσε τους «Σταθερούς Δείκτες Σιμαντώβ» που εξηγούν την ανάπτυξη του αγρονομικού τομέα στη δυναμική οικονομία.
Ο Αλβέρτος Σιμαντώβ, παρά τη διεθνή του σταδιοδρομία, διατηρούσε πάντα δεσμούς με την Ελλάδα. Άλλωστε, η ιστορία της οικογένειας είναι μεγάλη στη γενέτειρα του πατέρα του, τις Σέρρες. Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ, έμπορος καπνού, ξυλείας και βαμβακιού, αλλά και ο άνθρωπος που εισήγαγε τον κινηματογράφο στις Σέρρες, έσωσε με προσωπικές του ενέργειες 600 Χριστιανούς συμπολίτες του κατά τη βουλγαρική εισβολή το 1913. Το 2001 ο Δήμος Σερρών, σε αναγνώριση του ρόλου των Εβραίων στην ανάπτυξη της πόλης, εξέδωσε Ψήφισμα τιμώντας τη δράση του Μεναχέμ Σιμαντώβ. Ο γιος του Αλβέρτος παρέλαβε το Ψήφισμα σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις Σέρρες, το Μάρτιο του 2001.
 
 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
 
Με μεγάλη πλειοψηφία (116 – 30) ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη σφαγή ζώων χωρίς νάρκωση, το οποίο ουσιαστικά θέτει εκτός νόμου την τελετουργική εβραϊκή σφαγή κασέρ –αλλά και την αντίστοιχη μουσουλμανική- που δεν επιτρέπουν τη νάρκωση προ της σφαγής.
Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να κινήσει νομική διαδικασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά της απαγόρευσης της σφαγής κασέρ, η οποία αντιβαίνει στην αρχή της ελευθερίας της θρησκείας όπως αυτή διατυπώνεται στην ΕΣΔΑ. Οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν νάρκωση του ζώου πριν τη σφαγή ώστε να ελαχιστοποιείται ο πόνος, αλλά παράλληλα προβλέπουν εξαιρέσεις για τις αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις Εβραίων και Μουσουλμάνων.
Το Συνέδριο Ευρωπαίων Ραββίνων έκανε έκκληση στην Ολλανδική Γερουσία, η ψήφος της οποίας είναι απαραίτητη για να ισχύσει ο νόμος, να μην ψηφίσει την απαγόρευση. «Στην πράξη, η ισχύς του νέου αυτού νόμου θα σημάνει ότι οι Εβραίοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην Ολλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Ραββίνων Πίγχας Γκόλντσμιτ, ο οποίος αντιτάχθηκε επίσης στην επιστημονική έκθεση των υποστηρικτών της απαγόρευσης που υποστηρίζει ότι η τελετουργική σφαγή είναι εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα.
40.000 Εβραίοι και ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι ζουν στην Ολλανδία, σε συνολικό πληθυσμό 16 εκατομμυρίων.
 
(Reuters, 30.6.2011)
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae