Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4139 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, η Βιβλιοθήκη της Βουλής διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος την 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία απελευθέρωσης, το 1945, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Η ίδια ημερομηνία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004, ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στη διάλεξή της με τίτλο «Auschwitz: Η κόλαση επί γης και η φαντασίωση της παντοδυναμίας» η εισηγήτρια ανέλυσε, υπό το πρίσμα της πολιτικής φιλοσοφίας, τη φρίκη και τον τρόμο που βίωσαν οι κρατούμενοι των ναζιστικών στρατοπέδων, αλλά και τα χαρακτηριστικά που συγκρότησαν τη ναζιστική ιδεολογία της απανθρωποποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Auschwitz, ως σύμβολο πλέον όλων αυτών των τόπων μαρτυρίου, θα δηλώνει πάντα ότι ο εικοστός αιώνας είναι ο αιώνας του Πρίμο Λέβι, αποκαλύπτοντας ότι η μετατροπή του ανθρώπινου όντος σε δείγμα του ζωικού είδους και η Γενοκτονία συνιστούν τον πυρήνα του Ολοκληρωτισμού».

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ENA CHANNEL, στις 27.1.2022, παρουσίασαν στο 4ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καβάλας, το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων”.

Στην προαναφερθείσα παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδημάρχος Παιδείας, Απόστολος Μουμτσάκης, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Ανθή Χατζηφραντζή, ο Εβραίος Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ, ο δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς και ο Πρόεδρος του ENA CHANNEL, Λευτέρης Κουκουτίνης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην προσφορά της εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα και στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα...
 
ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των μαθητών που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

«Εκατόν σαράντα εννέα μαθητές όλων των τάξεων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης επαύσαντο φοιτώντες την 8η.4.1943»… Ισάριθμοι μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματά τους βρίσκονται τοποθετημένοι στο έδαφος έξω από το σχολείο, στη Βασιλίσσης Όλγας, ακριβώς για να αποδοθεί τιμή στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τα 149 παιδιά μόνον έξι επέζησαν.

Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο δράσης του τομέα καθαριότητας περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν από το πεζοδρόμιο μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του σχολείου που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Περισσότερα...
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ιστορικά στοιχεία για τη ζωή, τη δράση, το οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της εβραϊκής κοινότητας στην Ξάνθη από το πόνημα του ιστοριοδίφη Δημήτρη Κασαπίδη

Στην Πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί Μνημείο για τους Εβραίους της Ξάνθης. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΑΚΕΘΡΑ και παραχωρεί ένα τμήμα της πλατείας για το σκοπό αυτό.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία καθώς βρίσκεται  στην προέκταση του νοητού άξονα της οδού 12 Αποστόλων όπου υπήρχαν προπολεμικά εβραϊκές κατοικίες. Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών και έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης που έκανε την εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, το Μνημείο θα περιλαμβάνει ένα μονόλιθο από γρανίτη (φωτογραφία) που θα μεταφερθεί από το Λιμνίο και μια επιτύμβια στήλη όπου θα γίνεται αναφορά στην μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Ξάνθης σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά – Εβραϊκά – Αγγλικά) και θα υπάρχει σμιλευμένη η επτάφωτη λυχνία,  το εβραϊκό σύμβολο. Το ΠΑΚΕΘΡΑ έχει  ήδη μελέτη και η παραχώρηση του χώρου από τον δήμο αποτελεί μια πράξη αναγνώρισης της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στην ακμάζουσα περίοδο της Ξάνθης αλλά και στην ανάδειξη της ιστορίας της.

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022: "ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ " PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μήνυμά του για την 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η ημερομηνία αυτή έχει το βαθύ ιστορικό συμβολισμό της καθώς το 1945, στις 27 Ιανουαρίου, απελευθερώθηκε το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος, τόπος εκτέλεσης, εκτοπισμού και μαρτυρίου για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές, κυρίως Εβραίους.

Είναι ταυτόχρονα μια ημέρα που εξίσου συμβολικά επισημαίνει αυτό που είναι μέρος της ζωής, της καθημερινότητας, των αρχών και των ιδεών όλων μας: τον σεβασμό στ’ ανθρώπινα δικαιώματα και στις οικουμενικές αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Αυτοδιάθεσης αλλά και την απερίφραστη καταδίκη και απομόνωση κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, κάθε φανατισμού, διάκρισης και βαρβαρότητας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae