Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5233 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με στρατόπεδα, γκέτο και εκτοπίσεις. Ξεκίνησε με τις λέξεις, με λόγια μίσους και διχασμού!

Η Claims Conference,  με αφορμή την 84η τραγική επέτειο από τη Νύχτα των Κρυστάλλων, επαναπροτείνει την εκπαιδευτική εκστρατεία  #ItStartedWithWords και τον σχετικό ιστότοπο που περιλαμβάνει μαρτυρίες επιζώντων, εκπαιδευτικό υλικό, ψηφιακές εκθέσεις μουσείων απ΄ όλον τον κόσμο,  κουίζ και βίντεο. Δείτε το υλικό εδώ.

 
84η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ, ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟY PDF Εκτύπωση E-mail

Το διεθνές «March of the Living» νοηματοδοτώντας τη φετινή 84η επέτειο από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά την παγκόσμια εκστρατεία #LetThereBeLight, με την οποία διαδίδεται ένα πανανθρώπινο μήνυμα για αντίσταση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Στις  9 Νοεμβρίου 1938 οι Ναζί έκαψαν περισσότερες από 1.400 συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα στη Γερμανία και την Αυστρία. Τα γεγονότα αυτά ονομάστηκαν «Kristallnacht» (Η Νύχτα των Κρυστάλλων) και αποτέλεσαν την απαρχή της αλυσίδας των γεγονότων που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.

- Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα: Μπορούμε ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε στην εκστρατεία #LetThereBeLight ανεβάζοντας ένα προσωπικό μήνυμα στην ειδική πλατφόρμα συνεχούς ροής ΕΔΩ.

 
PODCAST ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί και αναβαθμίζει το τμήμα podcast, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ακούσει ζωντανά τα δέκα podcasts που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στην είσοδο του Λιμανιού (Πύλη 1-Δυτικό Φυλάκιο Εισόδου), για ολόκληρο το δεκαήμερο του Φεστιβάλ, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 20:00, με δωρεάν είσοδο. 

Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και το podcast με τίτλο «Εσθήρ» του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, το οποίο αναφέρεται στον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων στο Άουσβιτς. Το podcast είναι παραγωγή του Κώστα Λαζόπουλου και της Oros Films και περιλαμβάνει την τελευταία συνέντευξη της Εσθήρ/Στέλλας Κοέν-Μυγιωνή στον Θωμά Σίδερη. 

Το podcast θα είναι διαθέσιμο και οnline στη σελίδα του φεστιβάλ.

Ακούστε ΕΔΩ το podcast 

 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ 2.000 ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Ιστορίες ηρωισμού μέσα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος για την Ελλάδα ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου του 1940, και ακολούθησαν τα μαύρα χρόνια της κατοχής.

Μια περίπτωση, όχι και τόσο γνωστή, είναι αυτή του φαρμακοποιού Λάμπρου Καραμερτζάνη, συγγενή της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, ο οποίος βοήθησε σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής να σωθούν πολλοί Εβραίοι. Για την ηρωική του στάση συμπεριλήφθηκε το 1991 στο Πάνθεον των Δικαίων των Εθνών.

Από τους 77.377 Εβραίους που ζούσαν στην ελληνική επικράτεια πριν αρχίσει ο διωγμός, επέζησαν 10.226 (ποσοστό μείωσης πληθυσμού -86%). Σε κάποιες περιοχές συναντούμε υψηλά ποσοστά διάσωσης (Αθήνα, Βόλος, Λάρισα, Ζάκυνθος κ.ά.), ενώ σε άλλες σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κέρκυρα κ.ά.). Τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο είχαν να κάνουν με τις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και τοπικού πληθυσμού, το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση, την οικονομική ισχύ και το βαθμό αφομοίωσης της κάθε κοινότητας, τη στάση των ελληνικών αρχών και την παρουσία αντιστασιακών ομάδων στην περιοχή.

Ο Καραμερτζάνης εκείνη την εποχή διατηρούσε φαρμακείο στην οδό Πατησίων 145, στάση Κεφαλληνίας, ενώ ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και διευθυντής της εφημερίδας «Εφημερίς των Φαρμακοποιών».

Περισσότερα...
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου (Γέφυρα Θεσσαλονίκης) ίδρυσε και υλοποίησε ένα νέο  Ευρωπαϊκό  Έργο «Εtwinning»  με τίτλο "Αnne Frank, a kid like you". Συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των σχολείων που συμμετείχαν διάβασαν αποσπάσματα από το "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", έμαθαν για τη ζωή της και για την ιστορία του ημερολογίου της και έκαναν εργασίες για το Ολοκαύτωμα.

Μιλήσαμε για τις εβραϊκές κοινότητες, το παρελθόν και το παρόν τους, τα  ήθη και τις  παραδόσεις τους, ζωγραφίσαμε, μετείχαμε σε forum, επικοινωνήσαμε..

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae