Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5033 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ & ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΟΥ σε ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος Αρταίων και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Σκουφάς» τίμησαν και το 2022 την ημέρα σύλληψης των Αρτινών Εβραίων στις 26 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς 78 χρόνια μετά την μαζικότερη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού για την πόλη της Άρτας κατά τον 20ό αιώνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 26.3.2022 με περίπατο σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος με τον ερευνητή της ιστορίας της πρώην Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας Θεοχάρη Βαδιβούλη.

Ακολούθησε η τελετή στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, η οποία περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και χαιρετισμούς επισήμων.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΡΑΒΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΛΙΑΧΟΥ ΜΠΑΡΖΙΛΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Τάσου Κωστόπουλου

Ημέρα μνήμης του χιτλερικού Ολοκαυτώματος αύριο και, για μιαν ακόμη φορά, η συμβατική απότιση φόρου τιμής στα θύματά του θ’ αναμετρηθεί στον δημόσιο λόγο με τις απόπειρες ουσιαστικού αναστοχασμού του συλλογικού εκείνου εγκλήματος. Σε μια συγκυρία σχεδόν ομόθυμης, πλέον, καταδίκης του ναζισμού και του αντισημιτισμού ακόμη κι από επίσημα χείλη με άκρως βεβαρυμένο προσωπικό μητρώο, οι «διχαστικές» πτυχές του επίμαχου παρελθόντος απωθούνται όλο και περισσότερο στο περιθώριο των επιμνημόσυνων αφηγημάτων – είτε πρόκειται για την επικερδή αξιοποίηση του διωγμού των Εβραίων από την εγχώρια μικρή και μεγάλη «επιχειρηματικότητα» είτε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΑΜικής αντίστασης στη σωτηρία του πιο δυναμικού κομματιού της προγραμμένης μειονότητας.

Εχοντας ήδη ασχοληθεί με το πρώτο σκέλος («Ολοκαύτωμα και real estate», «Εφ.Συν.» 23/1/2016), θ’ αναφερθούμε σήμερα στο δεύτερο, μέσα από μια εμβληματική περίπτωση: την απόκρυψη του ραβίνου της Αθήνας, Ελιάχου Μπαρζιλάι, από το ΕΑΜ σ’ ένα χωριό της ορεινής Δωρίδας, μετά τη φυγάδευσή του από την πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο του 1943.

Η «απαγωγή»

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1891 και σπουδαγμένος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Μπαρζιλάι ανέλαβε ραβίνος της Αθήνας το 1936, ύστερα από πολυετή διδασκαλική καριέρα στα Σκόπια, το Βελιγράδι και το Τελ Αβίβ. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941, οι κατοχικές αρχές τον διόρισαν επικεφαλής της τοπικής ισραηλιτικής κοινότητας, αναβιώνοντας την οθωμανική ταύτιση θρησκευτικής και κοινοτικής ηγεσίας των μειονοτήτων.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 8ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2021-2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Οι βραβευθέντες/-είσες και διακριθέντες/-είσες στο διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, θα συμμετάσχουν σε ειδικό ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες).

Απονέμονται πέντε (5) Βραβεία και είκοσι δύο (22) Τιμητικοί Έπαινοι, ως ακολούθως (η σειρά δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη):

ΒΡΑΒΕΙΑ:

EΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΝΗΜΗ, ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ

Περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, του Διευθυντή του Γαλλικού Ιδρύματος Mémorial de la Shoah Jacques Fredj, του Προέδρου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκη Μάτσα και της Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου MOHA Άννας Μισσιριάν.

Στόχος του Μνημονίου είναι να ενισχύσει και να θέσει σε σταθερή βάση την υλοποίηση δραστηριοτήτων και σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με κεντρικό άξονα τις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα διοργανώνουν επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις Γενοκτονίες του εικοστού αιώνα, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα και για εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα που θα απευθύνονται σε στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα του δημοσίου ή άλλων ενδιαφερομένων φορέων.

Κατά την υπογραφή, η Υπουργός Νίκης Κεραμέως ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των οργανισμών, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες, ιδιαίτερα σε μία εποχή που βλέπουμε, δυστυχώς, να ξεσπούν πολεμικές συρράξεις σε ευρωπαϊκά εδάφη, ξυπνώντας μνήμες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον», στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Μητρόπολη Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος Fulbright Ελλάδας και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τηλεδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του IHRA Γιώργος Πολυδωράκης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της AJC Ντέιβιντ Χάρις.  

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά το μείζον θέμα του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που συμμετείχαν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης στην πόλη της Καλαμάτας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae