Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5002 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΜΝΗΜΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑΤΑΙ… ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σύσσωμη η Ελληνική Πολιτεία, ο Ελληνικός Εβραϊσμός και η κοινωνία απότισαν φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2022, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε μορφής ρατσισμού αλλά και τη δέσμευσή τους για τη διατήρησητης Μνήμης.

Μηνύματα ανάρτησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Μηνύματα εξέδωσαν επίσης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα,  η Ελληνική Προεδρία στον IHRA και το ΚΙΣΕ.

Η Βουλή των Ελλήνων και το Δημαρχείο Αθηνών φωταγωγήθηκαν στις 26 και 27.1.2022 συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία Μνήμης We Remember μεταδίδοντας ένα σημαντικό μήνυμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Επίσης, η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ για τη σημασία της επετείου μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Με εγκύκλιό του, το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε στα σχολεία της χώρας να αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το Ολοκαύτωμα κατά την επέτειο της 27ης Ιανουαρίου. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διέθεσε σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικό υλικό για την ιστορία του Ολοκαυτώματος και προώθησε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες και πρότεινε ψηφιακές εκθέσεις για τη διατήρηση της Μνήμης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς, αν και συμμετείχε σε πολλές διαδικτυακές ευρωπαϊκές δράσεις, επέλεξε να στείλει το μήνυμά του από την Ελλάδα και συμμετείχε με φυσική παρουσία στην εκδήλωση της Ι.Κ. Αθηνών στις 27.1.22, ενώ ήταν ο κεντρικός ομιλητής και στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 30.1.22.

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, η Βιβλιοθήκη της Βουλής διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος την 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία απελευθέρωσης, το 1945, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Η ίδια ημερομηνία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Ιανουάριο του 2004, ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στη διάλεξή της με τίτλο «Auschwitz: Η κόλαση επί γης και η φαντασίωση της παντοδυναμίας» η εισηγήτρια ανέλυσε, υπό το πρίσμα της πολιτικής φιλοσοφίας, τη φρίκη και τον τρόμο που βίωσαν οι κρατούμενοι των ναζιστικών στρατοπέδων, αλλά και τα χαρακτηριστικά που συγκρότησαν τη ναζιστική ιδεολογία της απανθρωποποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το Auschwitz, ως σύμβολο πλέον όλων αυτών των τόπων μαρτυρίου, θα δηλώνει πάντα ότι ο εικοστός αιώνας είναι ο αιώνας του Πρίμο Λέβι, αποκαλύπτοντας ότι η μετατροπή του ανθρώπινου όντος σε δείγμα του ζωικού είδους και η Γενοκτονία συνιστούν τον πυρήνα του Ολοκληρωτισμού».

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ENA CHANNEL, στις 27.1.2022, παρουσίασαν στο 4ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καβάλας, το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων”.

Στην προαναφερθείσα παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδημάρχος Παιδείας, Απόστολος Μουμτσάκης, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Ανθή Χατζηφραντζή, ο Εβραίος Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ, ο δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς και ο Πρόεδρος του ENA CHANNEL, Λευτέρης Κουκουτίνης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην προσφορά της εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα και στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα...
 
ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμος περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των μαθητών που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

«Εκατόν σαράντα εννέα μαθητές όλων των τάξεων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης επαύσαντο φοιτώντες την 8η.4.1943»… Ισάριθμοι μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματά τους βρίσκονται τοποθετημένοι στο έδαφος έξω από το σχολείο, στη Βασιλίσσης Όλγας, ακριβώς για να αποδοθεί τιμή στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τα 149 παιδιά μόνον έξι επέζησαν.

Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο δράσης του τομέα καθαριότητας περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν από το πεζοδρόμιο μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του σχολείου που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Περισσότερα...
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ιστορικά στοιχεία για τη ζωή, τη δράση, το οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της εβραϊκής κοινότητας στην Ξάνθη από το πόνημα του ιστοριοδίφη Δημήτρη Κασαπίδη

Στην Πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί Μνημείο για τους Εβραίους της Ξάνθης. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΑΚΕΘΡΑ και παραχωρεί ένα τμήμα της πλατείας για το σκοπό αυτό.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία καθώς βρίσκεται  στην προέκταση του νοητού άξονα της οδού 12 Αποστόλων όπου υπήρχαν προπολεμικά εβραϊκές κατοικίες. Όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών και έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης που έκανε την εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, το Μνημείο θα περιλαμβάνει ένα μονόλιθο από γρανίτη (φωτογραφία) που θα μεταφερθεί από το Λιμνίο και μια επιτύμβια στήλη όπου θα γίνεται αναφορά στην μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Ξάνθης σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά – Εβραϊκά – Αγγλικά) και θα υπάρχει σμιλευμένη η επτάφωτη λυχνία,  το εβραϊκό σύμβολο. Το ΠΑΚΕΘΡΑ έχει  ήδη μελέτη και η παραχώρηση του χώρου από τον δήμο αποτελεί μια πράξη αναγνώρισης της συμβολής της εβραϊκής κοινότητας στην ακμάζουσα περίοδο της Ξάνθης αλλά και στην ανάδειξη της ιστορίας της.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae