Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4788 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ «ΠΕΝΤΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Το βιβλίο της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, με τίτλο, «Πέντε ομιλίες για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων», από τις Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάστηκε στις 9.5.2019, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης και ημέρα της Ευρώπης, στο Polis Art Café. Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Ελένη Τσερεζόλε. Το βιβλίο προλογίζουν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και η Α.Ε. ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin.

Κατά την έναρξη της παρουσίασης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης. Για το βιβλίο μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, Μάριος Σούσης, ο οποίος, παρουσιάζοντας τις πέντε ομιλίες της Περιφερειάρχη, υπογράμμισε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα σχολεία.

Ο Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός - Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την πλευρά του υπογράμμισε τις δυσκολίες της ένταξης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα, ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, ενώ αναφέρθηκε και στην παιδαγωγική της μνήμης σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Τιμητική διάκριση σε Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) απέσπασε ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.  Συγκεκριμένα οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Παύλος Γαλάνης, Φώτης Παπανικολάου και Αλέξανδρος Παπαπαναγιώτου διακρίθηκαν στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Την επίβλεψη των μαθητών και τον συντονισμό της ομάδας ανέλαβε η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη. Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες Εβραίους.

Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή. Οι διακριθέντες μαθητές θα συμμετάσχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει προπαρασκευαστική συνάντηση (σεμινάριο), εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου» στην Πολωνία και απολογιστική συνάντηση, στην οποία δύνανται να απονεμηθούν και οι τίτλοι διάκρισης στον διαγωνισμό.

Πηγή: trikalanews, 12.3.19

 
ΔΙΑΚΡΙΣΗ του 1ου ΕΠΑΛ ΆΡΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσιεύθηκαν στις 7.3.2019 τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Στο διαγωνισμό τιμητική διάκριση έλαβε το βίντεο του 1ου ΕΠΑΛ Άρτης με τίτλο «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Στο βίντεο, οι μαθητές του σχολείου Ευσταθία Μπιστιντζάνου και Ευάγγελος Δραγατάκης θέτουν ερωτήματα στον ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητος Άρτης κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.κ. Κατερίνας Αντωνίου και Σωκράτη Φωτιάδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο ασχολείται με το Ολοκαύτωμα, καθώς ήδη συμμετέχει στη δράση #WeRemember, αλλά και στο πρόγραμμα Erasmus+, στο πλαίσιο του οποίου το σχολείο «τρέχει» το project “Άρτα, ιστορία και πολιτισμός”, όπου γίνονται σαφείς αναφορές στην μακρά ιστορία των Αρτινών Εβραίων, ως αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας της πόλης.

Η Άρτα αποτελεί πόλη – παράδειγμα, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής ιστορίας της εβραϊκής της κοινότητας.

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ «ΤΑΝΑΪΣ» ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου, στην Κρήτη σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου διοργάνωσαν μια βραδιά – αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα και το έργο του Τάναϊς, την Παρασκευή 1.3.2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Γαζίου.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο ποιητής, συνομιλώντας με το κοινό για το έργο και τα ιστορικά βιώματα που καθόρισαν την τέχνη του. Μαθητές του σχολείου απήγγειλαν αποσπάσματα του ποιήματος και οι καθηγήτριες Μαρία Βαρούχα και Αναστασία Μπουλή παρουσίασαν το ποίημα.

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Β’ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το 6ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Σπυρόπουλου, προσκάλεσε τον πρόεδρο της Β’ Γενιάς απογόνων επιζησάντων του Ολοκαυτώματος κ. Μάριο Σούση να μιλήσει στους μαθητές για το Ολοκαύτωμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Σούσης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς στα προσωπικά του βιώματα.

Η πολύ καλά τεκμηριωμένη παρουσίαση του κ. Σούση συγκίνησε τους μαθητές, οι οποίοι του απέστειλαν ένα φυλλάδιο με τις  ευχαριστίες και με τις εντυπώσεις τους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των μαθητών να φτιάξουν ένα πανό με τη φράση we remember το οποίο ανάρτησαν μαζί με τον κ. Σούση (φωτογραφία).         

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae