|
της Νινέτας Μπεράχα Πιζάντε
Οταν αποφάσισα να γράψω για το Ολοκαύτωμα η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αυτό το κομμάτι της ιστορίας ανήκει στις προηγούμενες γενιές, είναι η θλιβερή τους ιστορία, είναι ένα θέμα πολύ βαρύ, τόσο μεγάλο, τι έχω εγώ να πω για αυτό; Εξάλλου δεν είμαι ιστορικός, είμαι απλά απόγονος ανθρώπων που κρύφτηκαν και επέζησαν.
Το Ολοκαύτωμα η γενιά μου το έζησε, το ζήσαμε στην αρχή της ζωής μας, στα παιδικά μας χρόνια, ως μυστικό. Δεν το συζητούσαμε στα σπίτια μας, οι γονείς μας δύσκολα μιλούσαν. Όμως, σαν να ήταν γραμμένο στο DNA μας, εμείς ξέραμε. Και προσπαθούσαμε δειλά να μάθουμε, χωρίς να κάνουμε ερωτήσεις που καταλαβαίναμε ότι δυσκόλευαν τους μεγάλους.
|
Περισσότερα...
|
|
Τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων και το κλείσιμο μιας πληγής που αιμορραγεί εδώ και χρόνια, με τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας από ...πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης, προτάσσει ως οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους με βάναυσο τρόπο στα στρατόπεδα- κολαστήρια του Γ’ Ράιχ, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ιστορικός ερευνητής Λεόν Σαλτιέλ.
Με την ιδιότητα του Θεσσαλονικιού, αλλά κι αυτή του επίμονου μελετητή των πιο μαύρων σελίδων της ιστορίας της πόλης, ο Λεόν Σαλτιέλ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της μνήμης αλλά και της εκπαίδευσης ως αντίδοτο στα φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού που εξακολουθούν να υφίστανται παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν οχτώ δεκαετίες από το Ολοκαύτωμα.
|
Περισσότερα...
|
Στις 26 Ιανουαρίου 2023, το Yad Vashem, το παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, παρουσίασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μια νέα έκθεση με τον τίτλο «Βιβλίο ονομάτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος».
Αυτό το μνημειώδες έργο περιλαμβάνει με αλφαβητική σειρά τα ονόματα 4.800.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί και τεκμηριωθεί και περιλαμβάνονται στην Κεντρική Βάση Δεδομένων των Ονομάτων Θυμάτων της Σοά, του Γιαντ Βασέμ. Το συνολικό μήκος του Βιβλίου των Ονομάτων είναι οκτώ μέτρα, έχει ύψος δύο μέτρα και πλάτος ένα μέτρο. Μια λωρίδα φωτός διατρέχει το εσωτερικό του Βιβλίου των Ονομάτων, φωτίζοντας τη μνήμη των Εβραίων ανδρών και γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να τους θυμούνται όλοι.
|
Περισσότερα...
|
Μια συγκλονιστική παράσταση για την ιστορία και των εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων παρουσιάστηκε χθες 25.1.2023 στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος». Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την υποστήριξη τη Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας φιλοξένησε την παράσταση «Μέρα Σάββατο».
Με αφηγηματικό μέσο μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ποιήματα και λαϊκές μελωδίες, η παράσταση ξετύλιξε το χρονικό τη ανείπωτης τραγωδίας και φώτισε πρόσωπα και ιστορίες ανθρώπων και οικογενειών με τη
Φωτεινή Μπάνου σε μια συγκινητική ερμηνεία.
|
Περισσότερα...
|
Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την έκθεση-δράση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου».
Στον χώρο του φουαγέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου», με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η έκθεση στοχεύει να καλέσει τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, την προκατάληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης συνδέει την ιστορία της ζωής της Αννας Φράνκ με το σήμερα. Η μοίρα εκατομμυρίων θυμάτων του διωγμού των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλεί και σήμερα προβληματισμό και ανησυχία. Με φωτογραφικό υλικό και κείμενα δίνεται η εικόνα της ζωής της, από την γέννησή της το 1925 στην Φρανκφούρτη, έως τον θάνατό της στο Μπέργκεν –Μπέλσεν, το 1945. Οι πίνακες της έκθεσης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του ημερολογίου της, και την εποχή που έζησε.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |