Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4513 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


ΔΙΑΚΡΙΣΗ του 1ου ΕΠΑΛ ΆΡΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσιεύθηκαν στις 7.3.2019 τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Στο διαγωνισμό τιμητική διάκριση έλαβε το βίντεο του 1ου ΕΠΑΛ Άρτης με τίτλο «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Στο βίντεο, οι μαθητές του σχολείου Ευσταθία Μπιστιντζάνου και Ευάγγελος Δραγατάκης θέτουν ερωτήματα στον ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητος Άρτης κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.κ. Κατερίνας Αντωνίου και Σωκράτη Φωτιάδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο ασχολείται με το Ολοκαύτωμα, καθώς ήδη συμμετέχει στη δράση #WeRemember, αλλά και στο πρόγραμμα Erasmus+, στο πλαίσιο του οποίου το σχολείο «τρέχει» το project “Άρτα, ιστορία και πολιτισμός”, όπου γίνονται σαφείς αναφορές στην μακρά ιστορία των Αρτινών Εβραίων, ως αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας της πόλης.

Η Άρτα αποτελεί πόλη – παράδειγμα, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής ιστορίας της εβραϊκής της κοινότητας.

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ «ΤΑΝΑΪΣ» ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Γενικό Λύκειο Γαζίου, στην Κρήτη σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου διοργάνωσαν μια βραδιά – αφιέρωμα στον ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα και το έργο του Τάναϊς, την Παρασκευή 1.3.2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Γαζίου.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών ο ποιητής, συνομιλώντας με το κοινό για το έργο και τα ιστορικά βιώματα που καθόρισαν την τέχνη του. Μαθητές του σχολείου απήγγειλαν αποσπάσματα του ποιήματος και οι καθηγήτριες Μαρία Βαρούχα και Αναστασία Μπουλή παρουσίασαν το ποίημα.

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Β’ ΓΕΝΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το 6ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Σπυρόπουλου, προσκάλεσε τον πρόεδρο της Β’ Γενιάς απογόνων επιζησάντων του Ολοκαυτώματος κ. Μάριο Σούση να μιλήσει στους μαθητές για το Ολοκαύτωμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Σούσης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς στα προσωπικά του βιώματα.

Η πολύ καλά τεκμηριωμένη παρουσίαση του κ. Σούση συγκίνησε τους μαθητές, οι οποίοι του απέστειλαν ένα φυλλάδιο με τις  ευχαριστίες και με τις εντυπώσεις τους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των μαθητών να φτιάξουν ένα πανό με τη φράση we remember το οποίο ανάρτησαν μαζί με τον κ. Σούση (φωτογραφία).         

 
ΣΤΟ ΑΠΘ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ USC SHOAH FOUNDATION INSTITUTE- ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μόνιμη online πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση ενός από τα μεγαλύτερα οπτικοακουστικά αρχεία ιστορίας στον κόσμο, του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών του USC Shoah Foundation Institute for Visual History Archive and Education, απέκτησε από την 1η Ιανουαρίου 2019 η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΑΠΘ.

Η παρουσίαση της βάσης του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου (Visual Historic Archive - VHA) θα γίνει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.00, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, καθώς και οι εκπρόσωποι του USC Shoah Foundation Institute for Visual History Archive and Education, Dr. Kori Street, Senior Director of Programs and Operations, και Karen Jungblut, Director of Global Initiatives. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Αικατερίνη Νάστα, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη σύντομη ομιλία της επιζήσασας των στρατοπέδων Auschwitz II-Birkenau και Ravensbruck, Άννας Σαατσόγλου-Σαντικάριο, προφορική μαρτυρία της οποίας υπάρχει στο Αρχείο.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΩΣ ΕΠΙΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Η λέξη Σοά, στα εβραϊκά, σημαίνει «καταστροφή» (στη λατινική Shoa, Shoah).  Καθιερώθηκε δε ως «όρος» για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων από τους Ναζί. Υπ’ όψιν δε εξ αρχής, ότι από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, η 27η Ιανουαρίου εκάστου έτους αφιερώνεται στα θύματα του Ολοκαυτώματος για να αποτίεται ο επιβαλλόμενος φόρος Τιμής και να εκπληρώνεται το καθήκον Μνήμης.

Υπ’ όψιν επίσης, ότι για την Ελλάδα, η 27 Ιανουαρίου κάθε έτους, έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος», σύμφωνα με το Νόμο 3218 ΦΕΚ Α/12/27-1-04.

Ωστόσο, δεν αρκεί η 27η Ιανουαρίου εκάστου έτους, όπως άλλωστε απαιτεί και η εσωτερική έννομη τάξη, για να αφιερώνεται στη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εάν το χρέος αυτό δεν συνδυάζεται με την αναγκαία καταφορά κατά της απαξίας και της φρίκης, που αφορούν στην ιδεολογία και στην πράξη του Ναζισμού. Με τούτα ως προδιάθεση υπ’ όψιν τα εξής:

1) Με τον «όρο» Ολοκαύτωμα περιγράφεται τόσο ο θεωρητικώς υποκινηθείς όσο και ο εν τοις πράγμασι υλοποιηθείς συστηματικός διωγμός και  η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της. Στα αρχικά δεδομένα που συνθέτουν το Ολοκαύτωμα, είναι το πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» και το «Πρόγραμμα Ευθανασίας T-4», τα οποία οδήγησαν στη συνέχεια στα «Τάγματα θανάτου» και στα «Στρατόπεδα Εξόντωσης» τα οποία αποτέλεσαν μαζική και κεντρικώς οργανωμένη διαδικασία, για την πράγματι εξαφάνιση από προσώπου Γης, κάθε μέλους των κοινοτήτων που αποτελούσαν στόχο των Ναζί.

2) Ιστορικώς  αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος. Η επιχείρηση δε αφορούσε την «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος». Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού αφορά περί τα έξι εκατομμύρια! Πέρα όμως των Εβραίων, και άλλοι συνάνθρωποί μας που αφορούσαν περίπου 220.000 Ρομά και Σίντι (Αθίγγανους), θανατώθηκαν με φρικιαστικό τρόπο. Εξοντώθηκαν δε και άλλοι συνάνθρωποί μας, γιατί από τους Ναζί  κρίθηκαν «φυλετικά κατώτεροι» ή άλλως «ανεπιθύμητοι». Η «εκκαθάριση» δε αυτή αφορούσε ακόμη και Σοβιετικούς στρατιώτες και αιχμαλώτους σε κατεχόμενες περιοχές, Εβραίους και μη. Στην «εκκαθάριση» αυτή συμπεριλαμβάνονταν  διανοητικώς ασθενείς ή σωματικώς ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Τέκτονες, Κομμουνιστές, Καθολικοί και Προτεστάντες…

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae