|
Την Tετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος η Ειδική Απεσταλμένη για Θέματα Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, Ellen Germain, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα με αφορμή τη συμμετοχή της στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ολοκαύτωμα, Γενοκτονίες και Μαζικές Θηριωδίες: Να θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον» που διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και η Μητρόπολη Μεσσηνίας με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος FulbrightΕλλάδας και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).
Κατά την επίσκεψή της στο ΕΜΕ, την κα Germain, συνόδευσαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Burger καθώς και ο Αξιωματούχος του Πολιτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Brian Breuhaus.
|
Περισσότερα...
|
|
Μέσα από μια έκθεση και μια εκπαιδευτική εικαστική δράση, η πόλη της Καβάλας τιμάει τη μνήμη των 1.484 Εβραίων που χάθηκαν στην κόλαση της Τρεμπλίνκα και τη μνήμη του τελευταίου εναπομείναντος Εβραίου Καβαλιώτη, του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, του μοναδικού επιζήσαντος της άλλοτε πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν στο μουσείο - κονάκι του Μοχάμετ Άλι, στην παλιά πόλη της Καβάλας, την έκθεση «SHOAH - Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;» του διεθνούς κέντρου για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «SHOAH» αλλά και της εκπαιδευτικής εικαστικής δράσης «Πιτσιπόι» της καλλιτέχνιδας Έλλης Χρυσίδου έγιναν στις 18.2.2022 παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτλιέλ και του γιου του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, Ααρών Τσιμίνο, που πάντα κρατά στενούς δεσμούς με τη γενέθλια πόλη της οικογένειάς του.
|
Περισσότερα...
|
Του Ηλία Κάκανου
Εκδήλωση προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6.2.2022 στην Εβραϊκή Συναγωγή Ετς Χαγίμ Χανίων επί της παρόδου Κονδυλάκη στην παλιά πόλη των Χανίων.
Λόγω των υγειονομικών περιορισμών η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων και με την χρήση μάσκας.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα της Βασιλικής Γιακουμάκη προέδρου του Δ.Σ. της Συναγωγής Χανίων, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στα δραματικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου επισημαίνοντας τα εξής: “Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως “Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος”. Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την παραπάνω απόφαση. Δύο χρόνια σχεδόν νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2004, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τον ν. 3218/2004, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετεί επισήμως αυτή την μέρα. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, “Αουσβιτς- Μπίρκεναου”. Στο παραπάνω στρατόπεδο μεταφέρθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι. Στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης (Αουσβιτς) επρόκειτο πιθανότατα να καταλήξει και το σύνολο των Εβραίων της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο υπό ναζιστική σημαία πλοίο Ταναις.
|
Περισσότερα...
|
Όταν τα λόγια γίνονται εικόνες, όταν οι εικόνες μετουσιώνονται σε σκέψεις και οι σκέψεις αποτυπώνονται στο χαρτί, τότε η συγκίνηση είναι τεράστια…
Λίγα λόγια και κάποιες εικόνες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ήταν αρκετά για να ανάψουν την σπίθα της δημιουργίας ενός λυρικού κειμένου από την Ελεάνα Χρυσανθοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» που λειτουργούν στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.
Τα δάκρυα κύλησαν από τα μάτια των παιδιών ακούγοντας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν αθώες ψυχές και αμέσως λειτούργησαν «ομαδοσυνεργατικά» και δημιούργησαν ένα ψηφιακό έργο.
|
Περισσότερα...
|
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2022, προτείνει την ψηφιακή έκθεση «Οι Τελευταίοι Ελβετοί Επιζώντες του Ολοκαυτώματος» του Ιδρύματος Gamaraal. Την παρουσίαση της έκθεσης στηρίζουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA.
Η πρόεδρος και ιδρύτρια του Iδρύματος Gamaraal, Anita Winter, παρουσιάζει την έκθεση λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς υπάρχουν μόνο λίγοι μάρτυρες αυτής της τρομερής γενοκτονίας που έχουν απομείνει ανάμεσά μας. Τα πορτρέτα και οι ιστορίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης The Last Swiss Holocaust Survivors δίνουν μια προσωπική διάσταση στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και τη διαφυλάσσουν για τις μελλοντικές γενιές. Όσοι απεικονίζονται εδώ προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα ζουν στα γερμανόφωνα, γαλλικά ή ιταλόφωνα τμήματα της Ελβετίας. Αντιπροσωπεύουν όλους τους ανθρώπους που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και βρήκαν μια νέα πατρίδα στην Ελβετία».
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |