Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5707 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΖΙΝΑΣ ΑΣΣΕΡ - ΠΑΡΔΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 14.5.2016, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το παρακάτω άρθρο της κας Ιωάννας Φωτιάδη με τίτλο "ΟΙ 548 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΣΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" το οποίο αναφέρεται στην ιστορία διάσωσης της οικογένειας της κας Ροζίνας Ασσέρ - Πάρδο.  

Η διαδρομή από το γκέτο της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού, μια ριψοκίνδυνη κίνηση που αποδείχθηκε απελευθερωτική, δεν έσβησε ποτέ από τη μνήμη τής κ. Ροζίνας Ασσερ - Πάρδο. «Η μητέρα μου ξήλωσε το άστρο από το πανωφόρι, με συμβούλευσε να προσέχω και να κρατώ τη μικρή μου αδελφή σφιχτά από το χέρι μέχρι να συναντήσουμε την κ. Φαίδρα», διηγείται στην «Κ» η κ. Πάρδο, μέλος μιας εκ των ελαχίστων εβραϊκών οικογενειών που επέζησαν στη Θεσσαλονίκη χάρη στο καταφύγιο που τους προσέφεραν χριστιανοί. «Είμαστε, μάλιστα, οι μοναδικοί που κρυφτήκαμε στην καρδιά της πόλης, επί της οδού Τσιμισκή, κοντά στο αρχηγείο των Γερμανών που στεγαζόταν τότε στο ξενοδοχείο Ματζέστικ». Τα δύο κορίτσια, δέκα και πέντε ετών, δραπετεύουν από το γκέτο, όπου είχαν μεταφερθεί οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, για να βρουν καταφύγιο στο σπίτι της οικογένειας Καρακώτσου, όπου τους υποδέχεται μια συνομήλικη Ελληνίδα, η 13χρονη Μαρία, που έχοντας αφήσει τη δική της οικογένεια πίσω, εργάζεται εκεί ως οικιακή βοηθός. «Ποτέ δεν μου εξήγησαν ποιοι ακριβώς ήταν, γνώριζα, όμως, ότι δεν έπρεπε να μιλώ σε κανέναν για την ύπαρξή τους», διηγείται στην «Κ» τηλεφωνικώς από τη Θεσσαλονίκη, η κ. Μαρία Κάβουρα. «Από τη μητέρα της οικογένειας, την κ. Ευγενία είχα τις καλύτερες αναμνήσεις», αναφέρει η κ. Κάβουρα, «με είχε σαν τέταρτη κόρη της». «Εγινε η απελευθέρωση και χωρίσαμε» σημειώνει η ίδια, «συχνά αναρωτιόμουν τι απέγιναν και πού βρίσκονταν. Αλλά εκείνες τις εποχές ήταν δύσκολο να βρεις ίχνη άλλων ανθρώπων».

Περισσότερα...
 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΣ ΚΟΥΝΙΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 13.5.2016, ο κ. Χάϊντς Κούνιο, επιζών του Ολοκαυτώματος, μίλησε για το Ολοκαύτωμα και την τραγική εμπειρία του στο Άουσβιτς, σε φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, στα πλαίσια του μαθήματος «Διδασκαλία της ιστορίας με τη χρήση πηγών». Στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Χρόνος» της Θράκης δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο από την ομιλία του Χάϊντς Κούνιο.

Έγραψε το βιβλίο «Έζησα το θάνατο - Το ημερολόγιο του αριθμού 109565» και συνέταξε κατάλογο με τα στοιχεία ταυτότητας δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο άνθρωπος που έχει στο σώμα του και την ψυχή του το Ολοκαύτωμα. Ο Χάιντς Κούνιο, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδασκαλία της ιστορίας με τη χρήση πηγών» φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ο Χάιντς Κούνιο και μίλησε στην κάμερα του "Χ". Μην επιτρέψετε ξανά να γίνουν τα εγκλήματα του ολοκαυτώματος, ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της κάμερας του "Χ" και στην δημοσιογράφο Δήμητρα Συμεωνίδου, λέγοντας ότι τα εγκλήματα έγιναν από έναν δαιμονισμένο άνθρωπο.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκε η παρακάτω είδηση για την εκδήλωση, που έγινε την 1η Ιουλίου 2016, στο Υπουργείο, για τους μαθητές που συμμετείχαν στη φετινή εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άουσβιτς. Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη.

Σε σημερινή εκδήλωση στο υπουργείο ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλατζή, μίλησε  σε ομάδα μαθητών γενικών και επαγγελματικών λυκείων της Αθήνας, Πάτρας και Λάρισας που επισκέφτηκαν τα κρεματόρια του Άουσβιτς, αφού συμμετείχαν σε διαγωνισμό παραγωγής βίντεο για το Ολοκαύτωμα. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε προ τριετίας με 20 μαθητές και τώρα οι συμμετέχοντες έχουν φτάσει τους 81.

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε πως αν τα δημόσια σχολεία της χιτλερικής Γερμανίας λειτουργούσαν πιο δημοκρατικά θα είχαν αποφευχθεί οι τραγωδίες και το Ολοκαύτωμα και ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης πλήρωσαν προϋπάρχοντα ρατσιστικά στερεότυπα.

Περισσότερα...
 
Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στις 4-10.3.2016 δημοσιεύτηκε άρθρο του Γιάννη Συμεωνίδη για τον αυστριακό τ. Γ.Γ. του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχαϊμ και τη σύνδεσή του με τον αφανισμό χιλιάδων ανθρώπων τα χρόνια της Κατοχής. Στο άρθρο περιλαμβάνεται σχόλιο του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 
Η ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΤΟΥ BRITISH MILITARY HOSPITAL PDF Εκτύπωση E-mail

του Μάριου Δημητρίου

Στις 24.2.2016, οι Υπουργοί Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Moshe Yaalon, συμμετείχαν σε τελετή αποκάλυψης μνημείου Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας, στο στρατόπεδο Υπολοχαγού Βασιλείου Καποτά, στη Λευκωσία. Είναι το πρώην BMH (British Military Hospital), το επί αποικιοκρατίας Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου γεννήθηκαν περίπου 2.200 βρέφη, καρποί αγάπης χιλιάδων νεαρών Εβραίων, αντρών και γυναικών, επιζώντων του Ολοκαυτώματος, κρατουμένων στα στρατόπεδα κράτησης του Καράολου Αμμοχώστου, της Δεκέλειας και της Ξυλοτύμπου, τους οποίους οι Βρετανοί είχαν φυλακίσει τα χρόνια 1946-1949, για να τους εμποδίσουν να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη. Ένα από αυτά τα παιδιά, η 68χρονη Zehavit Blumenfeld, που γεννήθηκε στο BMH στις 3 Μαΐου 1948, θα είναι σήμερα στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, στο στρατόπεδο Καποτά. Τη γνώρισα τον Φεβρουάριο 2011, στη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής μου στο Τελ Αβίβ και μου είπε, σε συνέντευξη για την εφημερίδα, ότι η μητέρα της και ο πατέρας της κρατούνταν από τους Βρετανούς στο στρατόπεδο κράτησης της Δεκέλειας από το 1947, και ότι οι γονείς της τής έλεγαν πάντα ότι οι Κύπριοι βοήθησαν πολύ τους Εβραίους.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae