1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι έχουν λάβει μέρος στην φετινή εκστρατεία ΜΝΗΜΗΣ #WeRemember του WJC, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα του ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ έχει φτάσει σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ προσωπικότητες απ΄ όλον τον κόσμο υποστηρίζουν την εκστρατεία με τις δικές τους συμμετοχές και μηνύματα.
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΟΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ. Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά σε live-stream μέσω του Facebookτου WJC.
Ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, η Γερμανική εφημερίδα Bild, o βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας και το Διεθνές Κέντρο Διαθρησκευτικών και Διαπολιτισμικών Σχέσεων, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, είναι μόνον μερικοί από τις προσωπικότητες που έχουν προστεθεί στη διεθνή εκστρατεία #WeRemember. Ανάλογα μεγάλη είναι και η συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων, ενώ οι εμβληματικές φωτογραφίες Ελλήνων επιζώντων του Άουσβιτς, του κ. Ισαάκ Μιζάν και του κ. Χάιντς Κούνιο, στέλνουν το δικό τους μήνυμα, έχουν λάβει δεκάδες σχόλια και έχουν αναδημοσιευθεί σε πολλά re-post.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ |
Στις 24 Ιανουαρίου 2018 έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Φέτος η εκδήλωση, για πρώτη φορά, ήταν αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ρομά και των Σίντι από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, καθώς και στα 6 εκατομμύρια Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Κατά την κεντρική εκδήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (European Jewish Congress – EJC) Μοσέ Κάντορ στην ομιλία του επεσήμανε πως οι διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων, των Ρομά, των ομοφυλόφιλων, των αναπήρων και των πολιτικών αντιφρονούντων, οι οποίοι έγιναν στόχοι των Ναζί, δεν είναι κάτι που ανήκει αποκλειστικά στο παρελθόν. Ο πρόεδρος Κάντορ, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ κ. Γιούλι Εντελστάιν, ο οποίος μίλησε κατά την εκδήλωση, αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά στις αντισημιτικές επιθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2017 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ τόνισε πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού» και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «τα μαθήματα από τη Σοά πρέπει να έχουν μία ισχυρή και αποφασιστική συνέχεια».
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuinness, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «Οφείλουμε να διδάξουμε τη μελλοντική γενιά για το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθεί... Η έννοια του «ποτέ ξανά» είναι βαθιά χαραγμένη στην ψυχή της ΕΕ».
Τέλος, ο επιζών του Ολοκαυτώματος Τόμας Ράντιλ μίλησε στους παρευρισκόμενους για το πώς κατάφερε να επιζήσει μέσα από το στρατόπεδο του Άουσβιτς.
|
Της Πόλυς Κρημνιώτη
Ένα λεύκωμα για το ναζιστικό εργοστάσιο του θανάτου μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και από ντοκουμέντα από τα αρχεία του Άουσβιτς και άλλων ελληνικών και διεθνών πηγών με περισσότερες από 800 φωτογραφίες. Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
"Ο διοικητής των Ες-Ες ούρλιαζε: 'Εδώ που φτάσατε δεν είναι σανατόριο. Είναι στρατόπεδο εργασίας. Υπάρχει μία είσοδος και μία έξοδος'. Μας έδειξε την πύλη που μπήκαμε. Μας έδειξε και μια ψηλή μαύρη καμινάδα που έβγαζε έναν πηχτό κίτρινο καπνό. Φλόγες έβγαιναν από την καμινάδα. Μύριζε παντού καμένο κρέας. Σου κοβόταν η ανάσα...". Ο Χάινς Σαλβατόρ Κούνιο, βρέθηκε στην πρώτη ομάδα Θεσσαλονικέων Εβραίων που στις 15 Μαρτίου 1943 οδηγείται στο Άουσβιτς.
Ο αριθμός 109565 δε θα σβηστεί ποτέ από το χέρι του. Ούτε η εμπειρία του στρατοπέδου από τη μνήμη του. Η αφήγησή του είναι μία μόνο από τις 15 μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων και τις τρεις Ελλήνων αριστερών, επιζώντων του στρατοπέδου, που μαζί με περισσότερες από 800 φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα από τα αρχεία του Άουσβιτς και άλλες αρχειακές πηγές, ελληνικές και διεθνείς, απότοκα της δεκαετούς έρευνας του ιστορικού ερευνητή Γιώργου Πηλιχού, φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ο τόμος "Άουσβιτς - Έλληνες, αριθμός μελλοθανάτων", που εκδόθηκε, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Προπομπός της τρίτομης χρηστικής έκδοσης, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις αρχές Μαρτίου, ο συλλεκτικός εκτός εμπορίου τόμος παρουσιάζεται την Πέμπτη 18 του μηνός (6.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην πόλη δηλαδή που η εβραϊκή κοινότητά της πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα.
|
Περισσότερα...
|
«Όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο». Αυτή η φράση από το ιερό βιβλίο των Εβραίων, Ταλμούδ, συνοψίζει, με τον ακριβέστερο ίσως τρόπο, το νόημα του τίτλου των Δικαίων των Εθνών, που το Ίδρυμα Yad Vashem, το οποίο φροντίζει να διατηρεί ζωντανή τη φλόγα της ιστορικής μνήμης, απονέμει σε ανθρώπους που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής έσωσαν εβραίους συμπολίτες τους στην περίοδο της Κατοχής. Ανθρώπους όπως η Βασιλική Αθυρίδου, που στα 106 της χρόνια δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της, όταν κλήθηκε, σήμερα, να παραλάβει από τα χέρια της συμβούλου της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα, Σαουσάν Χασόν, το πιστοποιητικό του τίτλου των Δικαίων των Εθνών, που απονεμήθηκε από το Yad Vashem στην ίδια και το σύζυγό της, Κώστα Αθυρίδη, ο οποίος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Το ζεύγος Αθυρίδη ήταν αυτό που, αψηφώντας τον κίνδυνο, άνοιξε το σπίτι και την αγκαλιά του και έσωσε από τη ναζιστική μηχανή θανάτου τον Μάρκο και την Ίντα Ασσαέλ μαζί με τα τρία παιδιά τους, Φρέντυ, Ζανίν και Ζακλίν (Λουλού).
|
Περισσότερα...
|
|
|